Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelenderwijs meer beweging voor kinderen

Bewegingsgame voor kinderen

Kind draagt Boosth armband en houdt tablet vast

Foto: Waldemar Hogewaard

De meeste kinderen houden van bewegen. Maar die smartphone of spelcomputer is ook heel verleidelijk. Is jouw kind moeilijk van de bank af te krijgen? Heeft hij of zij overgewicht? Of een ontwikkelingsstoornis waarbij meer beweging wordt aangeraden? Er zijn ook games die juist hélpen om kinderen in beweging te krijgen. Zo’n bewegingsgame geeft plezier én maakt gezond.

Voor wie?

Kinderen die meer moeten bewegen. Bijvoorbeeld kinderen met overgewicht, obesitas, ontwikkelingsstoornissen, diabetes, mellitus.

Hoe werkt het?

Je downloadt een app met een bewegingsgame voor kinderen zoals Boosth. Die werkt met gamification (het speelser maken van leren/veranderen). Je kind krijgt een polsband in vrolijke kleuren, die zijn bewegingen registreert. Het spel daagt je kind uit te gaan rennen en springen. Heeft hij of zij genoeg activiteitspunten verdiend? Dan krijgt je kind toegang tot nieuwe levels. Het spel brengt je zoon of dochter dus spelenderwijs in beweging. Niet omdat het móet, maar omdat hij of zij het zelf wil.

Kinderen kunnen de game in hun eentje spelen, maar ook samen met broertjes, zusjes, ouders of vriendjes. Via de game kunnen ze ook nieuwe vrienden maken.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De game van Boosth is gratis te downloaden voor iOS en Android. Meer informatie is te vinden op de website van Boosth.

Het pakket met de polsband wordt aangeboden voor ouders en professionals en is te bestellen bij Boosth

Er zijn ook diverse games voor spelcomputers die beweging kunnen detecteren. Zo zijn er bewegingsspellen voor bijvoorbeeld de Nintendo Wii U, Switch, Playstation 4 en Kinect voor Xbox One. Laat je informeren door een gameswinkel of google zelf op ‘bewegingsgame’ of ‘bewegingsspel’ voor de spelcomputer die je thuis hebt staan of wilt kopen.

Vergoeding

Overleg met de zorgverzekeraar of Boosth wordt vergoed.

Voor de professional

Als zorgprofessional kun je met Boosth de bewegingen van een kind met bijvoorbeeld overgewicht online volgen in een eigen dashboard. Zo kun je zijn of haar voortgang monitoren.