Overslaan en naar de inhoud gaan

Stijlvolle loopfiets voor volwassenen

Ondersteuning bij het lopen

Man op loopfiets

Alinker

Moeder op loopfiets met kind ernaast

Alinker

Een rollator is een fijn hulpmiddel bij het lopen, maar stimuleert niet om extra te bewegen. Bovendien heeft de rollator een ‘suf’ imago, waardoor veel mensen die loopondersteuning nodig hebben soms liever thuis blijven. Een loopfiets voor volwassenen is in dat geval een mooi alternatief. De loopfiets helpt mensen om weer in beweging te komen en ondersteunt de natuurlijke staande houding. 

Voor wie is de loopfiets?

De loopfiets is geschikt voor actieve ouderen die slecht ter been zijn, mensen met loop- en stabiliteitsproblemen en als hulpmiddel bij revalidatie. Ook mensen met MS, reuma, parkinson, fibromyalgie en diverse spierziektes kunnen baat hebben bij de fiets. De loopfiets kan gebruikt worden als alternatief voor een rollator en kan in sommige gevallen zelfs gebruikt worden in plaats van een scootmobiel.

Hoe werkt de loopfiets voor volwassenen?

De meeste loopfietsen hebben 2 wielen. Andere loopfietsen, zoals de Alinker, hebben er 3 - voor extra stabiliteit. Als gebruiker zit je op een zadel, met je handen aan het stuur. Je kunt je benen dan vrij gebruiken om te lopen. De loopfiets is zo afgesteld dat je er rechtop op zit, op ooghoogte met je omgeving. De meeste fietsen zijn opvouwbaar en/of kunnen eenvoudig gedemonteerd worden, voor transport per auto en in het openbaar vervoer.

Hieronder zie je een voorbeeld van de Alinker. Dankzij het zitje maakt de loopfiets het mogelijk om langere afstanden af te leggen met minder energie.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Vergoeding

Of de loopfiets vergoed wordt verschilt per aandoening en per verzekeraar. Vraag bij je verzekeraar na wat de mogelijkheden zijn.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.