Stijlvolle loopfiets voor volwassenen

Ondersteuning bij het lopen

Vrouw op brug met loopfiets

Beeld: Nathalie Bank, Alinker

Twee vrouwen met loopfietsen in groene omgeving

Beeld: Brigitte van der Laan, Alinker

Er bestaan speciale loopfietsen als alternatief voor een rollator. Sommige loopfietsen hebben 3 wielen voor extra stabiliteit. Als gebruiker zit je op een zadel, met je handen aan het stuur. Je kunt je benen dan vrij gebruiken om te lopen. De loopfiets is zo afgesteld dat je er rechtop op zit, op ooghoogte met je omgeving.

Hieronder zie je een voorbeeld van de Alinker:

Informatie voor zorggebruikers

Met een rollator kom je toch buiten de deur als je minder goed ter been bent. Maar het apparaat stimuleert je niet om extra te bewegen. Hiervoor is een loopfiets een goed alternatief. Je wordt gestimuleerd om meer in beweging te komen. As je moe bent, kun je zittend rusten.

De meeste fietsen zijn opvouwbaar en/of kunnen eenvoudig gedemonteerd worden, voor transport per auto en in het openbaar vervoer. De Alinker is een voorbeeld van een loopfiets met drie wielen. Dankzij het zitje maakt de loopfiets het mogelijk om langere afstanden af te leggen met minder energie. Alternatieven zijn de NRGbike en de  SitGo. Die laatste is er ook in een elektrische variant.

Vergoeding

Of de loopfiets vergoed wordt verschilt per aandoening en per verzekeraar. Vraag bij je verzekeraar na wat de mogelijkheden zijn.

Praktische hulp

Op de website van de Alinker staat een handleiding die vertelt hoe de loopfiets werkt.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een loopfiets voor volwassenen? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Als je cliënt meer beweging nodig heeft, is een loopfiets een goed alternatief voor een rollator. Hiermee beweegt je cliënt actief de benen. Zo wordt je cliënt gezonder.

Voorbeelden van aanbieders

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.