Je stoma verzorgen met slimme hulp

Makkelijke douche en plakverwarmer

Stomydo Plakverwarmer

Plakverwarmer. Beeld: Stomydo

Schema werking van de stomadouche

Beeld: Stomydo

Er zijn slimme voorwerpen die helpen bij het reinigen en verwisselen van een stoma. Zoals een plakverwarmer die de huidplak voor je warm maakt. De plakverwarmer heeft een oplaadbare batterij die ongeveer 2 weken meegaat. Met de stomadouche houd je de huid rondom je stoma makkelijk schoon. Je sluit de stomadouche aan op een wastafel. 

Bekijk in de video hoe de stomadouche en plakverwarmer werken:

Informatie voor zorggebruikers

Als je een stoma hebt, moet je met meer dingen rekening houden. Zo kun je niet zomaar overal naar het toilet wanneer je de stoma moet verzorgen. Daarnaast komen huidirritaties, jeuk, wondjes, plakresten en lekkages rondom de stoma weleens voor. Met een plakverwarmer blijft de huidplak beter zitten en de stomadouche zorgt voor een fris gevoel. 

Stoma plakverwarmer 

Een plakverwarmer maakt de huidplak voor je warm. Zo hoef je dit niet zelf te doen, bijvoorbeeld met een föhn. Je stopt de huidplak in de plakverwarmer en drukt op de knop. Na vier minuten is het materiaal opgewarmd tot huidtemperatuur. Het is geschikt voor 1-delig en 2-delig stomamateriaal, maar niet voor convex materiaal.

Stoma douche om je huid schoon te houden

Met de stomadouche houd je de huid rondom je stoma schoon. Dit vermindert irritaties, jeuk en wondjes. Je sluit hem aan op iedere wastafelkraan. Heeft het water een fijne temperatuur? Sluit dan de kraan en plaats de douche op je huid, over de stoma. Daarna open je de kraan weer. De masserende waterstraal reinigt de huid en stimuleert de doorbloeding. De siliconen ring van de stomadouche zuigt zich vast op de huid. Zo lekt er geen water weg. Na gebruik dep je de huid droog. 

Informatie om je stoma te verzorgen via een app

Voor meer informatie en hulp bij het verzorgen van je stoma is er de Stoma App. Hierin vind je informatie, tips en trucs om je stoma te verzorgen, geschikte buikspieroefeningen en een Stoma Reispaspoort in 19 talen. Ook kan je in de app ervaringen uitwisselen met anderen. 
 

Vergoeding

De stomadouche en plakverwarmer worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Wel komen ze in aanmerking voor zorgkostenaftrek bij de opgave van inkomstenbelasting.

Praktische hulp

Kijk voor instructies over de stomadouche en plakverwarmer op de website van Stomydo. Je kunt er ook handleidingen downloaden.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Patiënten met een stoma kunnen last krijgen van huidirritaties, plakresten, wondjes en lekkages. Zeker wanneer het hen niet goed lukt om zelf hun stoma schoon te houden en te verwisselen. Een plakverwarmer en stomadouche helpen hierbij. Je patiënten voelen zich zo weer fris. Met de hulpmiddelen kun jij hen ook gemakkelijk verzorgen.

Stoma plakverwarmer 

Een plakverwarmer zorgt ervoor dat de huidplak goed blijft zitten. Jij of je patiënt stopt de huidplak in de verwarmer. Het materiaal is na vier minuten opgewarmd tot huidtemperatuur. De plakverwarmer kan 1-delig en 2-delig stomamateriaal opwarmen. Convex materiaal kan er niet in.

Stomadouche

De stomadouche houdt de huid rondom de stoma van je patiënt fris. Jij of je patiënt sluit de stomadouche aan op de wastafelkraan. Wanneer het water de juiste temperatuur heeft, draai je de kraan dicht. De douche plaats je op de huid van de patiënt. Wanneer je de kraan weer opent, reinigt de waterstraal de huid. Het stimuleert ook de doorbloeding. Het water lekt niet weg doordat de siliconenring zich vastzuigt op de huid van de patiënt.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Ervaringen

“De app is erg overzichtelijk. Patiënten kunnen eigenlijk alles hierin terug vinden”
Stomaverpleegkundige
Meer lezen op de website van de Maag Lever Darm Stichting
“Erg handig om de app als naslagwerk te hebben. Als je tegen iets aanloopt, kan je het even snel opzoeken”
Patiënt
Meer lezen op de website van de Maag Lever Darm Stichting

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Meer zorginnovaties voor