Overslaan en naar de inhoud gaan

Telebegeleiding thuis bij COPD of hartfalen

Patiënten met COPD of hartfalen kunnen thuis waarden meten

Man achter tafel gebruikt meetapparatuurTwee personen kijken naar overzicht thuismeting op mobiel

Foto's: FocusCura en Sebastiaan Blok

Wanneer je patiënt en chronische ziekte heeft zoals COPD of hartproblemen, dan is diegene veel tijd kwijt aan regelmatig ziekenhuisbezoek. Dit is vaak spannend en vermoeiend. Als je patiënt thuis regelmatig zijn of haar waarden kan meten, dan scheelt dat tijd en energie. Zo kunnen patiënten zelf hun ziekte beter in de gaten houden en hun arts ook, want die kijkt op afstand mee. Zo worden jullie minder gauw verrast met een plotselinge verergering.

Voor wie?

Patiënten met chronische ziekten en aandoeningen zoals COPD, hartfalen, een hartritmestoornis of hypertensie (ook bij zwangerschap). Ook zijn er programma's voor mensen die een hartaanval of dotterbehandeling hebben gehad, of een pacemaker hebben.

Hoe werkt het?

Een systeem voor telemonitoring van onder meer hartslag en bloeddruk is Luscii. Met bijbehorende of eigen meetapparatuur kun de patiënt zelf bloeddruk, hartslag en gewicht meten. Deze thuismetingen krijgt je als zorgverlener via de Luscii app binnen. Als het nodig is neem je contact op via mail of video (beeldbellen via Luscii). Samen bepalen jullie welke meetwaarden belangrijk zijn, wanneer je de metingen doet en de waarden opstuurt. Door de zelfmeting ontstaat een beter beeld bij de patiënt over het eigen ziektebeeld en leert deze signalen van verslechtering herkennen. Zo gaat een alarm af wanneer grenswaarden overschreden worden, dat ook jou als arts of verpleegkundige waarschuwt. Ook kun je aan de hand van de meetgegevens de medicatie bijsturen en beter begeleiden.

Hartrevalidatie

Het vergelijkbare SanaCoach Hartfalen of COPD helpt je patiënt zijn/haar gezondheid in de gaten te houden bij hartfalen of COPD. Op een online platform kunnen patiënten informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling vinden. Zij vullen regelmatig een vragenlijst in over klachten, beperkingen en problemen. Je kan dit als zorgverlener online monitoren.

CardioVitaal helpt patiënten revalideren na opname voor een hartprobleem in het ziekenhuis. Je meldt als arts een patiënt aan voor dit deels digitale revalidatieprogramma. Het programma duurt 3-4 maanden en helpt om weer regie te krijgen over de eigen gezondheid. De patiënt werkt aan zelfvertrouwen, zelfregulatie en zelfmanagement, waardoor de kans op nieuwe hartproblemen kleiner wordt. Patiënten stellen samen met hun zorgverleners persoonlijke revalidatiedoelen op en doen tijdens het programma zelf metingen. Via het digitale platform is het ook mogelijk om in contact te komen met lotgenoten.

Hartwacht van Cardiologie Centra Nederland is voor hartmonitoring en gebruikt bijvoorbeeld een speciaal afgestemde versie van Luscii.  Wat voorheen COPD InBeeld was en cVitals telemonitoring en cContact beeldzorg van FocusCura, is nu allemaal Luscii.

Bekijk deze video over telebegeleiding bij hartfalen bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Kijk op de website van Luscii voor meer informatie. Vraag na bij je zorgverlener of zij aan telemonitoring doen. Zo niet, overleg met je zorgverlener om het samen in gebruik te nemen voor jouw situatie. Als ze Luscii gebruiken, dan is de app voor jou gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

Kijk op de website van Sananet voor meer informatie over de Sanacoach Hartfalen of  de Sanacoach COPD. Zie ook het overzicht van de zorgverleners die SanaCoach aanbieden. De app van SanaCoach is gratis te downloaden en te gebruiken voor iOS en Android.

HartWacht is beschikbaar voor patiënten die door de cardioloog worden aangemeld. Vraag je cardioloog of jij je kunt aanmelden voor Hartwacht. De apparatuur van HartWacht wordt in bruikleen bij je thuis afgegeven.

CardioVitaal is beschikbaar voor patiënten met een doorverwijzing van hun cardioloog of huisarts. 

Benefit at Home is een samenwerking van o.a. Hartstichting en Harteraad en biedt ook tele-hartrevalidatie.  

Vergoeding

De meetapparatuur wordt door je zorgverzekeraar vergoed. Zowel HartWacht als CardioVitaal worden volledig vanuit het basispakket vergoed door bijna alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar over de vergoeding.

Voor de professional

Zie de Implementatiekaart Telebegeleiding Hartfalen om telebegeleiding succesvol te implementeren bij je zorgisntelling.

Luscii begeleidt ziekenhuizen bij de implementatie van hun systeem. Zie hun website voor meer informatie als je met Luscii wilt starten.

SanaCoach: neem contact op met Sananet wanneer je SanaCoach wilt aanbieden aan patiënten.

Bij Cardiologie Centra Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing waarmee HartWacht, in samenwerking met ziekenhuizen, ook aan patiënten van die betreffende ziekenhuizen kan worden aangeboden. CCN staat altijd open voor gesprekken met geïnteresseerde partijen, neem contact op.

Harteraad heeft een infographic over telebegeleiding gemaakt waarin de behoeften van mensen met hartfalen en adviezen voor zorgverleners zijn opgenomen.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

ECG apparaat voor thuis
Monitoring & Controle
Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video..

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Revalidatie online begeleiden en monitoren
Behandeling & Verzorging