Overslaan en naar de inhoud gaan

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten

Vrouw meet thuis haar bloeddruk

Beeld: Mikhail Nilov (Pexels)

Twee personen kijken naar overzicht thuismeting op mobiel

Overzicht thuismeting. Beeld: Sebastiaan Blok

Patiënten met sommige hartaandoeningen moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor controles. Daar zijn zij veel tijd en energie aan kwijt. Thuisbegeleiding of telemonitoring bieden dan uitkomst. Je patiënt meet thuis regelmatig zijn of haar waarden en jij monitort deze op afstand. Plotselinge veranderingen merk je sneller op. Samen houden jullie de ziekte beter in de gaten.

Voor wie?

Zorginstellingen en -professionals die patiënten met hartaandoeningen begeleiden en die regelmatig hun waarden moeten laten controleren. Bijvoorbeeld mensen met hartfalen en mensen die een hartaanval of dotterbehandeling hebben gehad, of een pacemaker hebben.

Hoe werkt het?

De patiënt meet zelf met (eigen) meetapparatuur thuis zijn of haar waarden. Jij ontvangt de waarden via een app of online programma. De patiënt hoeft voor de metingen niet meer de deur uit. Door de thuismetingen leert de patiënt meer over zijn of haar aandoening. Jij kunt aan de hand van de meetgegevens eventueel medicatie en begeleiding aanpassen. Doordat je op afstand meekijkt houd je meer tijd en aandacht over voor andere patiënten.

Voorbeelden van telemonitoring zijn SanaCoach Hartfalen, Chipmunk en HartWacht. SanaCoach heeft een online platform waar patiënten informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling kunnen vinden. Zij vullen regelmatig een vragenlijst in over klachten, beperkingen en problemen. Bij Chipmunk kies je samen met je patiënt of je actief of passief wil deelnemen aan de thuismonitoring. Een actieve deelname geeft je toegang tot de meetgegevens. Is passieve deelname voldoende? Dan ontvang je elke maand een rapportage over de gezondheid van je patiënt. HartWacht is speciaal ontworpen voor cardiologen. HartWacht is géén vervanging van CVRM, maar kan je wel helpen om 2e lijns patiënten door te verwijzen naar bijvoorbeeld de huisarts of de fysiotherapeut.

CardioVitaal is een telerevalidatieprogramma voor patiënten na een opname voor een hartprobleem in het ziekenhuis. Naast dat de patiënt thuis zijn of haar waarden meet, werkt de patiënt via digitale modules aan de eigen gezondheid om nieuwe hartproblemen te verkleinen. Het programma duurt 3-4 maanden. Via het digitale platform kan de patiënt in contact te komen met lotgenoten.

Verergeren klachten of wijken meetgegevens af? Dan krijg je direct een seintje en kun je via de chat, e-mail of beeldbellen contact opnemen met je patiënt.

Bekijk deze video over telebegeleiding bij hartfalen bij het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen:

 

Ook bij andere aandoeningen

Een meer algemeen telemonitoring systeem is Thuismeten van Luscii. Bij Luscii ontvangen patiënten interactieve informatie in beeld en geluid om inzicht in de aandoening te stimuleren.

Luscii en andere telemonitoring en -begeleiding bieden niet alleen uitkomst bij hartaandoeningen. Je kunt het ook inzetten bij een (risico)zwangerschap, COPD, astma, diabetes en zelfs bij revalidatie.

Hoe zet je dit op?

De implementatiekaart Telebegeleiding Hartfalen kan je helpen om bij jouw ziekenhuis of zorginstelling telebegeleiding mogelijk te maken. De kaart geeft antwoord op ‘hoe organiseer je telebegeleiding?’, ‘wat is de tijdsinvestering?’, ‘wat betekent dit voor de ict?’ en ‘hoe wordt het gefinancierd?’

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

  • Meer informatie over SanaCoach vind je op hun website. Als patiënt kun je de app van SanaCoach gratis downloaden en gebruiken voor  iOS en Android.

  • Meer informatie over Chipmunk vind je op hun website.

  • Speciaal voor cardiologen: Meer informatie over Hartwacht en om patiënten aan te melden ga naar de website van HartWacht.

  • Zorgverleners die toegang hebben tot het Zorgdomein, kunnen gebruik maken van het CardioVitaal hartrevalidatieprogramma. Anders kunnen zij patiënten online aanmelden.

  • Meer informatie over Luscii vind je op hun op hun website. Door de integratie met Beterdichtbij kent de app nog meer mogelijkheden, zoals het sturen van foto’s en herhaalrecepten of het aangaan van groepscommunicatie.

Vergoeding

De telemonitorings- en begeleidingssystemen worden voor patiënten door bijna alle zorgverzekeraars vergoed. Neem daarvoor contact op met de zorgverzekeraar.

Voor de professional

Als zorgprofessional kan het soms lastig zijn om risico’s in te schatten. De U-Prevent is een handige tool om voor elke individuele patiënt het risico op het verkrijgen van een hart- of vaataandoening vast te stellen. Dit gebeurt op basis van allerlei onderzoeksdata. Zo kun je betere zorg op maat leveren.

Benieuwd naar feiten en cijfers van telemonitoring bij hartfalen? Harteraad heeft een infographic over telebegeleiding gemaakt waarin de behoeften van mensen met hartfalen en adviezen voor zorgverleners zijn opgenomen.

Bij Cardiologie Centra Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing waarmee HartWacht, in samenwerking met ziekenhuizen, ook aan patiënten van die betreffende ziekenhuizen kan worden aangeboden. CCN staat altijd open voor gesprekken met geïnteresseerde partijen, neem contact op.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer oplossingen voor