Overslaan en naar de inhoud gaan

Test je gezondheid zelf

Verschillende gezondheidstests voor thuis

Vrouw zit achter haar laptop.

Stockfoto: Christina Morillo (Pexels)

Hoe gaat het met jouw gezondheid? Je kunt natuurlijk niet in je lichaam kijken. Maar er zijn wel betrouwbare testen die je zelf kunt afnemen. Hiermee test je thuis zelf je gezondheid en of je risico’s loopt op bepaalde aandoeningen. Zowel lichamelijk als mentaal. Ook kun je thuis een soa-test doen. Handig als je niet naar de huisarts of GGD toe kan. Zo heb je meer regie over hoe gezond je bent.  

Wie kunnen hun gezondheid testen?

Je gezondheid testen is voor iedereen die gezonder wil leven. Ook voor mensen die misschien een geslachtsziekte hebben opgelopen maar niet naar de huisarts of GGD kunnen gaan. Belangrijk is wel dat je de resultaten die uit de test komen, kunt begrijpen.

Hoe test je zelf je gezondheid?

Zelf je gezondheid meten en verbeteren

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je inzicht in hoe gezond jouw lichaam is. Je maakt een persoonlijk account aan op hun website. Je vult de vragenlijst in, dit duurt ongeveer een half uur. Daarna kun je ervoor kiezen om thuis verschillende testen te doen, bijvoorbeeld een bloedsuiker- of urinetest. Deze tests krijg je via de post thuis gestuurd en neem je zelf af. Daarna verpak je ze in het meegeleverde verzendmateriaal en stuur je ze per post naar het laboratorium. Binnen twee weken ontvang je dan jouw persoonlijk gezondheidsrapport. Hierin staan de resultaten van de test. Er staat ook in of je een verhoogd risico loopt op bepaalde aandoeningen en zo ja, welke. Ook krijg je advies over hoe je je gezondheid kunt verbeteren. 

Je hersenen testen

Als je meer wilt leren over de gezondheid van je hersenen, vul je de korte vragenlijst van MijnBreincoach in. De uitslag vertelt je wat je kunt doen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren. De bijbehorende app helpt je vervolgens om hier elke dag aan te werken.

Huidklachten vergelijken

Heb je huidklachten? Op deze pagina lees je hoe je zelf kunt meten of je een huidaandoening hebt. 

Zelf een soa-test afnemen

Voor verschillende soa’s kun je thuis zelf een betrouwbare test afnemen. Deze komt via de post in een onopvallende verpakking. Na afname stuur je hem naar het laboratorium. Bij Directlabonline.nl heb je je DigID nodig voor de uitslag. Bij Soastudentarts.nl, Soapoli-online.nl en Testalize.me gaat alles anoniem. Je krijgt dan een code bij je bestelling. Deze voer je in op de website om de uitslag te zien. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak met je huisarts. Kan dit niet, bijvoorbeeld omdat je geen huisarts hebt? Dan kun je soms medicatie aanvragen bij Soastudentarts.nl, Soapoli-online.nl en Testalize.me als je bij een van hen de test hebt gedaan. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voorbeelden van aanbieders die betrouwbare soa-testen verkopen: Directlabonline.nl, Soastudentarts.nl, Soapoli-online.nl en Testalize.me. Bij de eerste drie kun je een testwijzer doen.

Vergoeding 

De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door sommige verzekeraars en werkgevers vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever. Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een soa-test.

Voor de professional

De Persoonlijke Gezondheidscheck: de test bevat modules voor de preventie en tijdige diagnostiek van hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en longziekten, psychische welzijn en kanker. De check kijkt alleen naar het risico op ziekteprocessen die, als ze vroegtijdig ontdekt worden, ook daadwerkelijk behandeld kunnen worden. De check stelt geen diagnoses voor bepaalde aandoeningen. Uit de uitslag van de check kan blijken dat het verstandig is om een preventief vervolgonderzoek te laten doen. Dit preventieve onderzoek wordt in zo’n geval geadviseerd om ziekte uit te sluiten of in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Iemand met een gedefinieerd verhoogd risico wordt volgens de NHG-richtlijnen doorverwezen naar de huisarts of bedrijfsarts. Als huisarts kun je altijd bepalen of de persoon volgens jouw professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek. Lees meer op hun website.

Soa-testen: als huisarts kun je patiënten zelf testen, of hen doorverwijzen naar een van de aanbieders die zelftesten verkopen. Dit zijn dezelfde testen als de testen die je in de praktijk afneemt.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

BioCheck

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
Persoon in bed gebruikt slaap app

Beeld: Mo1229 (Flickr)

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen
Monitoring & Controle