Test jezelf op soa’s

Betrouwbare zelftesten

Meisje zit met haar laptop op schoot op de bank

Foto: Alessandro Valli (Flickr)

Denk je dat je een soa of geslachtsziekte hebt en laat je je liever niet testen bij de huisarts of GGD? Kijk dan online naar een van de zelftesten en test jezelf thuis op soa’s als chlamydia, genitale wratten, genitale herpes, gonorroe, hepatitis B, syfilis en hiv, dat aids kan veroorzaken.

Voor wie?

Iedereen die twijfelt of hij/zij misschien een soa (seksueel overdraagbare aandoening), ook wel geslachtsziekte, heeft opgelopen. 

Hoe werkt het?

Met de soa-test van Saltro Directlab test je makkelijk of je een soa hebt. Je ontvangt een testpakket in een onopvallende verpakking. In de gebruiksaanwijzing staat duidelijk beschreven hoe je de test moet afnemen. Dat kun je gewoon thuis doen. De afgenomen test stuur je vervolgens per post naar het laboratorium van Saltro. Daar wordt die anoniem geanalyseerd. Je huisarts gebruikt dezelfde test voor chlamydia, gonorroe, hiv, hepatitis B en syfilis. Een chlamydia-test of gecombineerde chlamydia- en gonorroe-test geeft je drie weken na onveilig seksueel contact een betrouwbaar resultaat. Een hiv-, hepatitis B- en syfilis-test geeft je drie maanden na onveilig seksueel contact een betrouwbaar resultaat. Je kunt je uitslag inzien in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro.

Ook met Testalize.me kun je jezelf testen op chlamydia en gonorroe. De test is goedkoper dan bij de huisarts en de uitslag krijg je al binnen 48 uur. Deze test kun je zowel online bestellen als kopen bij de apotheek of GGD.
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn diverse aanbieders van soa-testen. Enkele voorbeelden van betrouwbare aanbieders zijn Salto Directlab, Testalize.me en Studentenarts

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een soa-test.

Voor de professional

Test je patiënt zelf op een soa-test of verwijs hem of haar naar een van de betrouwbare online zelftesten.