Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuis astma monitoren met een app

Telebegeleiding voor patiënten met astma

Kind met astma voetbalt

Een kind met astma dat voetbalt

Online platform Berend benauwd voor kinderen met astma

Luchtbrug

Luchtbrug communicatie met arts voor kinderen met astma

Luchtbrug

Een hand houdt een smartphone vast. Op het scherm is de app SanaCoach Astma te zien

SanaCoach Astma

Ben je zorgverlener en behandel je patiënten met astma? Je kunt hen met slimme apps buiten het ziekenhuis nog beter helpen. Zo kunnen patiënten online hun klachten bijhouden. Samen monitor je hoe het gaat. Gaat het niet goed? Dan onderneem je op tijd actie. Hierdoor hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis en leert hij/zij beter omgaan met de aandoening. 

Wie monitoren hun astma met een app?

Voor zorgverleners die astmapatiënten behandelen en begeleiden. 

Hoe monitor je astma met een app?

Er zijn platforms en apps waarmee patiënten buiten het ziekenhuis zelf hun astma monitoren. Bijvoorbeeld door regelmatig een Astma Controle Test in te vullen over hoe het gaat. Jij ziet de resultaten op afstand. Samen krijgen jullie zo beter zicht op de dagelijkse klachten. 

Platform en app voor kinderen en jongeren

Voor kinderen en jongeren met astma is er het platform Luchtbrug. Hier houden zij dagelijks klachten bij. Er staat ook informatie over de aandoening en patiënten vinden er hun individuele behandelplan. Zij nemen via het platform ook makkelijk en veilig contact op met hun zorgverlener.

De app Astmaatje helpt jongeren om beter met hun astma om te leren gaan. Zo geeft de app tips & tricks. Ook kunnen zij een logboek bijhouden van hun klachten. Een Astma Controle Test invullen kan ook. Astmaatje kun je ook koppelen aan het Luchtbrugaccount van de patiënt. Zo is Luchtbrug ook op de smartphone te gebruiken.

Platform en apps voor volwassenen

Het platform SanaCoach Astma is er voor volwassenen. Naast het invullen van klachten leg je hierin ook doelen vast, samen met de patiënt. De doelen komen in het zorgplan te staan. 

De app Thuismeten werkt op een soortgelijke manier. Naast klachten vult de patiënt hier ook persoonlijke data in, zoals de bloeddruk of saturatie. Deze meet de patiënt thuis op. 

In de Astma app houdt de patiënt bij wanneer hij/zij kortwerkende luchtwegverwijders gebruikt. Ook vult de patiënt in hoe hij/zij zich voelt en wat de oorzaak kan zijn van de klachten. Zo krijgt de patiënt inzicht in hoe vaak hij/zij luchtwegverwijders gebruikt. 

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Vergoeding

Het gebruik van deze platforms en apps wordt in sommige gevallen vergoed. Patiënten kunnen bij hun zorgverzekeraar navragen of dit ook voor hen geldt.  

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Meer oplossingen voor