Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis

Man achter tafel gebruikt meetapparatuurTwee personen kijken naar overzicht thuismeting op mobiel

Foto's: FocusCura en Sebastiaan Blok

Wanneer je een chronische ziekte hebt zoals COPD of hartproblemen, dan ben je veel tijd kwijt aan regelmatig ziekenhuisbezoek. Dit is vaak spannend en vermoeiend. Als je thuis regelmatig je waarden kan meten, dan scheelt dat tijd en energie. Zo kun je zelf je ziekte beter in de gaten houden en je arts ook, want die kijkt op afstand mee. Zo worden jullie minder gauw verrast met een plotselinge verergering.

Voor wie?

Patiënten met chronische ziekten en aandoeningen zoals COPD, hartfalen, een hartritmestoornis of hypertensie (ook bij zwangerschap). Ook zijn er programma's voor mensen die een hartaanval of dotterbehandeling hebben gehad, of een pacemaker hebben.

Hoe werkt het?

Een systeem voor telemonitoring van onder meer hartslag en bloeddruk is Luscii. Met bijbehorende of eigen meetapparatuur kun je zelf je bloeddruk, hartslag en gewicht meten. Deze thuismetingen krijgt je zorgverlener via de Luscii app. Als het nodig is neemt je zorgverlener contact met je op via mail of video (beeldbellen via Luscii). Samen bepalen jullie welke meetwaarden belangrijk zijn, wanneer je de metingen doet en de waarden opstuurt. Door de zelfmeting ontstaat een beter beeld over je eigen ziektebeeld en leer je signalen van verslechtering herkennen. Zo gaat een alarm af wanneer grenswaarden overschreden worden, dat ook de arts of verpleegkundige waarschuwt. Ook kan je zorgverlener aan de hand van jouw meetgegevens je medicatie bijsturen en je beter begeleiden.

Hartrevalidatie

Het vergelijkbare SanaCoach Hartfalen helpt je gezondheid in de gaten houden bij hartfalen. Op een online platform lees je informatie, tips en persoonlijke adviezen over de behandeling en hoe je ermee omgaat. Je vult regelmatig een vragenlijst in over klachten, beperkingen en problemen. Je zorgverlener kan dit online monitoren.

CardioVitaal helpt patiënten revalideren na opname voor een hartprobleem in het ziekenhuis. Voor dit deels digitale revalidatieprogramma kan een arts je aanmelden. Het programma duurt 3-4 maanden en helpt om weer regie te krijgen over je gezondheid. Je werkt aan zelfvertrouwen, zelfregulatie en zelfmanagement, waardoor de kans op nieuwe hartproblemen kleiner wordt. Patiënten stellen samen met hun zorgverleners persoonlijke revalidatiedoelen op en doen tijdens het programma zelf metingen. Via het digitale platform is het ook mogelijk om in contact te komen met lotgenoten.

Hartwacht van Cardiologie Centra Nederland is voor hartmonitoring en gebruikt bijvoorbeeld een speciaal afgestemde versie van Luscii. Bekijk hieronder een filmpje over monitoren op afstand met Hartwacht.

 

Wat voorheen COPD InBeeld was, als ook cVitals telemonitoring en cContact beeldzorg van FocusCura, is nu allemaal Luscii.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Kijk op de website van Luscii voor meer informatie. Vraag na bij je zorgverlener of zij aan telemonitoring doen. Zo niet, overleg met je zorgverlener om het samen in gebruik te nemen voor jouw situatie. Als ze Luscii gebruiken, dan is de app voor jou gratis te downloaden voor iOS in de App Store en voor Android in de Play Store.

Op de website van SanaCoach vind je een overzicht van de zorgverleners die SanaCoach aanbieden. De app van SanaCoach is gratis te downloaden en te gebruiken voor iOS en Android.

HartWacht is beschikbaar voor patiënten die door de cardioloog worden aangemeld. Vraag je cardioloog of jij je kunt aanmelden voor Hartwacht. De apparatuur van HartWacht wordt in bruikleen bij je thuis afgegeven.

CardioVitaal is beschikbaar voor patiënten met een doorverwijzing van hun cardioloog of huisarts. 

Vergoeding

De meetapparatuur wordt door je zorgverzekeraar vergoed. Zowel HartWacht als CardioVitaal worden volledig vanuit het basispakket vergoed door bijna alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekeraar over de vergoeding.

Voor de professional

Luscii begeleidt ziekenhuizen bij de implementatie van hun systeem. Zie hun website voor meer informatie als je met Luscii wilt starten.

SanaCoach: neem contact op met Sananet wanneer je SanaCoach wilt aanbieden aan patiënten.

Bij Cardiologie Centra Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan een oplossing waarmee HartWacht, in samenwerking met ziekenhuizen, ook aan patiënten van die betreffende ziekenhuizen kan worden aangeboden. CCN staat altijd open voor gesprekken met geïnteresseerde partijen, neem contact op.

Gerelateerde oplossingen

Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

Draagbaar ECG apparaat
Monitoring & Controle
Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video..

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Revalidatie online begeleiden en monitoren
Behandeling & Verzorging