Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuis je weg vinden in het donker

Nachtoriënterende verlichting en oplaadbare zaklamp

lampje onder bed verlicht voeten die uit bed stappen

Bedlamp. Beeld: GeneratieThuis

Thuis je weg te vinden in het donker kan lastig zijn, zeker als je wat ouder of slecht ter been bent. Maar soms is het noodzakelijk voor bijvoorbeeld een toiletbezoek. Het is fijn om dan geen felle lamp aan te hoeven doen. Slimme hulpmiddelen zoals 'nachtoriënterende' verlichting die reageert op beweging, of een oplaadbare LED-zaklamp in het stopcontact kunnen dan handig zijn.  

Voor wie?

Voor oudere mensen, mensen die nachtblind zijn, slecht ter been of slechtziend. Voor iedereen die in het donker altijd licht bij de hand wil hebben.

Hoe werken de nachtoriënterende verlichting en de oplaadbare zaklamp? 

De nachtoriënterende verlichting geeft zacht licht en werkt op batterijen. Je plaatst de lampjes op plaatsen waar je in het donker een beetje licht wilt hebben. Ze gaan automatisch aan bij beweging, bijvoorbeeld als je uit bed stapt of de trap afloopt. Je kunt ze laag plaatsen om alleen je looproute goed te kunnen zien. Ook kun je er de donkere hoekjes op de trap goed mee verlichten. 

De oplaadbare LED zaklamp zit in een houder die je in een stopcontact plaatst, bijvoorbeeld naast je bed, bij de kelderdeur of op weg naar de schuur. Je hoeft de zaklamp alleen maar uit de houder te pakken als je licht nodig hebt. Na gebruik plaats je hem weer in de houder. Zo is hij altijd opgeladen. Veel van deze oplaadbare zaklampen hebben een klein nachtlichtje, zodat je ze in het donker kunt vinden. Ook springen ze automatisch aan als de stroom uitvalt. Je hebt dan noodlichtverlichting. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Nachtoriënterende verlichting  is verkrijgbaar bij vrijwel iedere doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken op nachtverlichting.

Oplaadbare LED zaklampen zijn verkrijgbaar bij vrijwel iedere huishoudzaak en doe-het-zelfwinkel. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken naar zaklamp in stopcontact.

Vergoeding

Nachtoriënterende verlichting en de oplaadbare zaklamp worden niet vergoed.

 

Gerelateerde oplossingen

man houdt smartphone vast met beeld van camera van slimme deurbel

Camerabeelden van een slimme deurbel

Slimme deurbel met camera

Zien wie er voor de deur staat
Preventie & Veiligheid