Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Slimme hulp bij revalideren

Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video..

Physitrack

Een vrouw heeft een smartphone vast en bekijkt op het scherm verschillende oefeningen in een app.

Physitrack

Op een stoel zit een vrouw die naar een computerscherm kijkt. Daarop is een website geopend.

Telerevalidatie

Een hand houdt een smartphone vast met hierop HC@Home. Erachter fietst een man op een hometrainer.

HC @ Home

Vrouw krijgt van fysiotherapeut sandalen met sensors aan voor haar revalidatie

SensiStep

hipper dashboard rapport over revalideren na een gebroken heup

Hipper

Bij revalidatie is het belangrijk dat patiënten hun oefeningen goed doen. Als behandelaar wil je hen hier optimaal bij ondersteunen. Met telerevalidatie en bewegingssensors begeleid en monitor je patiënten extra op afstand. Zo revalideren zij niet alleen bij je in het centrum, maar gaan ze thuis verder. Hierdoor kun je patiënten intensiever begeleiden waardoor zij sneller revalideren. 

Voor wie is de telerevalidatie en slimme hulp?

Voor revalidatiecentra, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere behandelaars die hun patiënten effectievere therapie willen bieden via aanvullende online begeleiding. Zoals artsen, fysiotherapeuten en orthopeden.

Hoe werkt de telerevalidatie en slimme hulp?

Bij telerevalidatie oefenen patiënten voor een groot deel thuis. Via een online platform geef je patiënten voorlichting en bijpassende oefeningen mee. Let op: deze oefeningen vervangen niet altijd de behandeling in het revalidatiecentrum. Vaak zijn ze een aanvulling hierop. Je kunt voor elke patiënt een traject (op maat) samenstellen of een standaard traject maken voor specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld voor mensen die herstellen van een hartinfarct of met een longaandoening. Als behandelaar monitor je online of en hoe de patiënt zijn oefeningen doet en of er extra begeleiding nodig is. Via het platform kun je een bericht sturen of videobellen. Patiënten kunnen ook zelf vragen stellen. De platformen voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen. Zo worden persoonlijke patiëntgegevens versleuteld opgeslagen.  

Algemene platformen

Physitrack en Telerevalidatie.nl zijn twee voorbeelden van online platformen. Je kunt ze koppelen aan het Elektronisch Patiënten Dossier en integreren met verschillende praktijksoftware. Patiënten vullen vragenlijsten en meetinstrumenten in die het programma verzamelt en analyseert. Physitrack zorgt voor automatische verzameling en analyse van de vragenlijsten. Zo monitor je ieders voortgang overzichtelijk.  

Hartrevalidatie 

HC @ Home is een revalidatieprogramma voor patiënten met hart- of longproblemen en ter voorbereiding op een ingreep of behandeling. Wanneer je patiënt fit genoeg is, stem je een beweegadvies met hem af. De patiënt krijgt een smartphone met hierop de app van HC @ Home en een draadloos gekoppelde hartslagmeter. Op de app krijgt de patiënt een beweegadvies met ideale hartslag. De patiënt doet oefeningen met de hartslagmeter om zijn arm. Die stuurt data door naar de beveiligde website – waar jij ze kan inzien.

Chronische pijn en NAH 

Specifiek voor patiënten met chronische pijn of niet-aangeboren hersenletsel kun je op het online platform van Minddistrict oefeningen en informatie aanbieden. Je stemt alles af op de klachten, wensen en de situatie van je patiënt. De patiënt kan bij een groeps- of videogesprek met de zorgverlener naasten erbij betrekken. Dit kan de patiënt helpen in het herstelproces.

Belasting meten met sensors (bijv. na heupoperatie)

Voor patiënten die herstellen na een heupoperatie is er het platform Hipper. Samen met de patiënt bepaal je hoe diegene het beste revalideert. Via het platform hou je contact over de oefeningen, en hoe het met de patiënt gaat. De patiënt vult hierin ook behaalde resultaten in. De patiënt krijgt een draagbaar apparaat dat continu de fysieke activiteit meet. Deze monitor draagt de patiënt in het revalidatiecentrum en daarna een tijdje thuis. Hiervoor moeten tijdelijk sensors geplaatst worden in de woning van de patiënt. Alle data vind je terug op het platform. Je volgt als behandelaar eerste een cursus voordat je Hipper kunt gebruiken. 

Er zijn ook sandalen met sensors die meten hoeveel het been van een patiënt belast wordt. Deze SensiStep is speciaal voor mensen die revalideren na een fractuur, heupoperatie of met knieprothese. Bij de sandalen zit een armband met scherm en een tablet. Via de tablet stel je in hoeveel de patiënt zijn of haar been mag belasten. De patiënt trekt de sandaal aan en doet de oefening. Dit kan ook thuis. De sandaal meet de belasting, de patiënt ziet dit op zijn armband. Als behandelaar zie je dit ook op de tablet. De patiënt stuur je zo op tijd bij.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Daarnaast zijn er talloze apps die patiënten kunnen helpen bij hun revalidatie. Zowel lichamelijk als mentaal. Zo geeft de Oefenapp Beroerte tips over bewegen en staan er oefeningen in. De Oefenapp Beroerte is alleen geschikt voor tablets en is te downloaden voor Android (Play Store) en iOS (App Store). Kijk op revalidatieapps.nl voor meer apps. 

Voor de professional

Telerevalidatie: voorbeelden van revalidatiecentra die al telerevalidatie aanbieden, zijn Maxima MC Eindhoven en Revalidatie Friesland. De laatste ontwikkelde recent een revalidatieprogramma voor post COVID-19 patiënten die hiervoor zijn opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier meer informatie
Sensoren: Er zijn orthopeden die een soortgelijke sensortechnologie gebruiken bij het aanmeten van schoenen. Hierbij meet een speciale meetzool in de schoen op welke punten de meeste druk komt. Kijk op de websites van OIM Orthopeden en Oosterbaan Orthopedie voor meer informatie.