Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuis op krachten komen met telerevalidatie

Revalidatie online begeleiden en monitoren

Een man houdt een smartphone vast. Daarop zie je een vrouw oefeningen doen op een stoel. Er wordt gebeld met video.. Een vrouw heeft een smartphone vast en bekijkt op het scherm verschillende oefeningen in een app.Op een stoel zit een vrouw die naar een computerscherm kijkt. Daarop is een website geopend.Een hand houdt een smartphone vast met hierop HC@Home. Erachter fietst een man op een hometrainer.

Foto’s: Physitrack, Telerevalidatie.nl, HC @ Home

Het doen van oefeningen is voor veel patiënten een belangrijk onderdeel van hun revalidatie. Met telerevalidatie – online oefeningen - kun je patiënten op afstand extra begeleiden en monitoren. Zo revalideren zij niet alleen bij je in het centrum, maar gaan ze thuis verder. Hierdoor kun je je patiënten intensiever begeleiden waardoor zij sneller revalideren. 

Voor wie is de telerevalidatie?

Voor revalidatiecentra en behandelaars die hun patiënten effectievere therapie willen bieden via aanvullende online begeleiding.   

Hoe werkt de online revalidatie?

Er zijn verschillende online platformen waarop je patiënten voorlichting en bijpassende oefeningen kunt meegeven voor thuis. Let op: deze oefeningen vervangen niet altijd de behandeling in het revalidatiecentrum, maar zijn vaak een aanvulling hierop. Je kunt voor elke patiënt een traject (op maat) samenstellen of een standaard traject maken voor specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld voor mensen die herstellen van een hartinfarct of met een longaandoening. Als behandelaar monitor je online of en hoe de patiënt zijn oefeningen doet en of er extra begeleiding nodig is. Via het platform kun je een bericht sturen of videobellen. Patiënten kunnen ook zelf vragen stellen aan hun revalidatiearts. De platformen voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen. Zo worden persoonlijke patiëntgegevens versleuteld opgeslagen.  

Physitrack en Telerevalidatie.nl zijn twee voorbeelden. Je kunt ze koppelen aan het Elektronisch Patiënten Dossier en integreren met verschillende praktijksoftware. Patiënten vullen vragenlijsten en meetinstrumenten in die het programma verzamelt en analyseert. Physitrack zorgt voor automatische verzameling en analyse van de vragenlijsten. Zo kun je ieders voortgang overzichtelijk monitoren.  

Hartrevalidatie 

HC @ Home is een revalidatieprogramma voor patiënten met hartproblemen, longpatiënten en ter voorbereiding op een ingreep of behandeling. Wanneer je patiënt fit genoeg is, stem je een beweegadvies met hem af. De patiënt krijgt een smartphone met hierop de app van HC @ Home en een draadloos gekoppelde hartslagmeter. Op de app ontvangt de patiënt een beweegadvies met ideale hartslag. Hiervoor doet de patiënt oefeningen met de hartslagmeter om zijn arm. Die stuurt data door naar de beveiligde website – waar de behandelaar ze kan inzien.

Chronische pijn en NAH 

Minddistrict is een platform voor patiënten met chronische pijn of niet-aangeboren hersenletsel, ook bij revalidatie. De patiënt heeft bij een groeps- of videogesprek met de zorgverlener de mogelijkheid om zijn/haar naasten erbij te betrekken. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Daarnaast zijn er talloze apps die patiënten kunnen helpen bij hun revalidatie, zowel lichamelijk als mentaal. Zo geeft de Oefenapp Beroerte tips over bewegen en staan er oefeningen in. 

  • De Oefenapp Beroerte is alleen geschikt voor tablets en is gratis te downloaden voor iOS. Voor Android betaal je €5,99. 

Voor de professional

Voorbeelden van revalidatiecentra die al telerevalidatie aanbieden, zijn Maxima MC Eindhoven en Revalidatie Friesland. De laatste ontwikkelde recent een revalidatieprogramma voor post COVID-19 patiënten die hiervoor zijn opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier meer informatie

Gerelateerde oplossingen

Man ligt op handdoek en kijkt naar smartphone met fysiotherapie oefeningen

Online fysiotherapie en apps

Fysiotherapie in je eigen woonkamer
Behandeling & Verzorging
Vrouw krijgt van fysiotherapeut sandalen met sensors aan voor haar revalidatie

Sensors in sandalen bij revalidatie

Meten van belasting op het been tijdens revalidatie
Monitoring & Controle
Vrouw heeft VR-bril op en tilt haar handen in de lucht

Revalidatie en fysiotherapie met VR-bril

Spelenderwijs je klachten verminderen
Behandeling & Verzorging
Oudere vrouw wast groenten in de keuken.

Thuis actief revalideren na een gebroken heup

Hipper-platform bij heupfracturen
Monitoring & Controle