Thuisbeademing

Beademingsapparatuur voor thuis

Thuisbeademing met beademingsapparatuur en begeleiding thuis

Foto: Centrum voor Thuisbeademing

Met thuisbeademing hoef je niet meer steeds naar het ziekenhuis. Met een chronische aandoening betekent dit namelijk dat je levenslang het ziekenhuis in en uit gaat, wat veel tijd en energie kost. Thuisbeademing kan dan een oplossing zijn. Daarbij word je op afstand door zorgverleners  begeleid. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis. Je kunt met het thuisbeademingsapparaat ook een dagje weg of zelfs op vakantie.

Voor wie is thuisbeademing?

Beademing voor mensen die dat chronische nodig hebben, bijvoorbeeld mensen met een spierziekte, longziekte, borstkasafwijkingen of met ernstige obesitas.
 

Hoe werkt thuisbeademing?

Het beademingsapparaat ondersteunt het werk van je ademhalingsspieren voor een bepaalde tijd of kan het zelfs voor je overnemen. De zuurstof kan op verschillende manieren toegevoerd worden, bijvoorbeeld via een neusmasker of via een buisje rechtstreeks in de luchtpijp. Dat kan voor meerdere uren per dag en nacht zijn. Hierdoor kun je dus buiten het ziekenhuis beademd worden. Bijvoorbeeld in je eigen huis of op je vakantieadres, en uiteraard ook als je in een zorginstelling woont.

Je wordt door het Centrum voor Thuisbeademing (CBT) op afstand gevolgd en begeleid met behulp van telemonitoring. Het CBT controleert of het goed gaat met het thuisbeademingsapparaat. Dat kunnen ze bij je thuis doen of tijdens een bezoek aan de poli. Als het nodig is, dan doen ze aanpassingen. Zo blijft de thuisbeademing zo effectief, veilig en optimaal mogelijk. Van een verpleegkundige leer je hoe je ermee moet omgaan, en ook je familie of mantelzorgers. Verder levert het CBT alle medisch-specialistische zorg en medicijnen die je bij de beademing nodig hebt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Overleg met je arts of thuisbeademing een mogelijkheid voor je is. De arts kan je dan doorverwijzen naar het Centrum voor Thuisbeademing (CBT), waar je onderzocht wordt. Als blijkt dat je in aanmerking komt voor chronische beademing, dan bekijk je samen met het CBT welke beademingsapparatuur of beademingstechnieken het beste bij je passen.
Er is een overzicht van een aantal ziekenhuizen die thuisbeademing aanbieden (in samenwerking met het CBT). In overleg met de CTB-arts kan je via Vivisol een reserve-apparaat aanvragen, voor op vakantie.

Vergoeding

Het beademingsapparaat wordt (gedeeltelijk) vergoed. Dit is terug te vinden in het Reglement Hulpmiddelen, onder het kopje ‘uitwendige hulpmiddelen voor het ademhalingsstelsel’.

Voor de professional 

Het is van belang dat de beademingsapparatuur op de juiste manier gebruikt wordt. Op de website van het Centrum voor Thuisbeademing vind je meer informatie over het volgen van cursussen voor het inzetten van thuisbeademing in een behandeling. Je vindt er ook handleidingen van de beademingsapparaten.
 

Gerelateerde oplossingen

vrouw ademt schone lucht in

Schone lucht inademen met een app

Apps voor astma, COPD en andere longziekten
Monitoring & Controle
Jongetje gebruikt mondstuk ademhalingstherapie

Speelse ademhalingstherapie

GroovTube voor ademhalingstherapie
Behandeling & Verzorging