Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuismonitoring zwangerschap

Bij risicozwangerschap zelf de hartslag van je baby meten

Zwangere vrouw op de bank met band om die hartslag baby monitortZwangere vrouw op de bank met apparatuur om baby te monitoren

Als je een risicozwangerschap hebt, is stress het laatste dat je nodig hebt. Thuismonitoring kan in dat geval veel rustiger voor je zijn dan extra controles in het ziekenhuis. Met een klein apparaat meet je makkelijk zelf hoe het met je ongeboren kindje gaat. Gewoon thuis, op de bank. De gynaecoloog kijkt op afstand mee.

Voor wie is deze thuismonitoring?

Voor vrouwen die zwanger zijn, met name bij een risicozwangerschap.

Hoe werkt deze thuismonitoring?

Sense4Baby is een draagbare set met apparatuur die de aanstaande moeder thuis zelf kan aansluiten en bedienen. Zo kan zij op elk moment een CTG (die onder meer de harttonen van het kindje registreert) maken. De verloskundige of gynaecoloog kan via een beveiligde internetverbinding realtime op afstand meekijken.

Zie een video over voordelen van thuismonitoring met Sense4Baby (Engelstalig, met ondertitels):

 

Alternatief is telebegeleiding van bijvoorbeeld Luscii. Dat is vooral gericht op de zwangere vrouw met hypertensie. Je meet thuis zelf je bloeddruk en beantwoordt vragen over je gezondheid; daarna stuur je de gegevens door naar je zorgverlener. Je hebt overzicht van je gegevens in de Luscii app en de gynaecoloog kijkt op afstand mee. Je kunt met elkaar contact hebben via de mail of beeldbellen.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Thuismonitoring Sense4baby wordt aangeboden door BMA Telenatal. Overleg met je verloskundige of gynaecoloog over de mogelijkheden.

Meer informatie over Luscii vind je op hun website. Vraag aan je ziekenhuis of ze met telebegeleiding / thuismonitoring werken of willen werken.

Voor de professional

Verloskundigen: voor meer over CTG-monitoring in de eerstelijns verloskunde, lees de informatie hierover bij BMA Telenatal. Het is geen voorbehouden handeling, maar vergt wel vaardigheid, waarvoor BMA Telenatal een training biedt.

Gynaecologen: voor meer over thuismonitoring in de tweedelijns gynaecologie, lees de informatie hierover bij BMA Telenatal. Voordelen: er wordt vaak flink bespaard op personeelskosten en ligdagen voor het ziekenhuis.

Voor meer informatie over telebegeleiding met Luscii, zie hun pagina voor professionals. Lees over hoe UMC Utrecht en Diakonessenhuis dit systeem gebruikt voor thuismonitoring van zwangerschap. Zij noemen deze studie Safe@Home.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.