Overslaan en naar de inhoud gaan

Track and trace voor medische apparaten

Apparatuur in ziekenhuizen en zorginstellingen sneller terugvinden

Zorgprofessional met smart phone in zijn hand waarop de app CureTrack te zien is, track and trace voor medische apparatuur

Foto: CureTrack

Waar ligt de infuuspomp of de bloeddrukmeter? Waar is een rolstoel? Werk je in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan ben je vaak veel tijd kwijt aan het zoeken van dergelijke medische apparatuur. Track and trace systemen geven met behulp van kleine sensoren de exacte locatie daarvan door. Een online overzicht van alle apparatuur bespaart jou en je collega’s tijd en frustratie.

Voor wie is deze track and trace voor medische apparaten?

Medewerkers van zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen, die werken met medische apparatuur en hulpmiddelen die ook door veel collega’s worden gebruikt. 

Hoe werkt de track and trace voor medische apparaten?

Er bestaan al langer systemen die aangeven waar medische apparatuur zich bevindt, maar de meeste zijn duur. Bovendien leveren ze vaak extra werk op zoals het steeds opnieuw moeten ‘inscannen’ van de apparaten voor een compleet overzicht. 

Er zijn nu nieuwe, goedkopere systemen op de markt die de apparatuur snel lokaliseert. Elke infuuspomp, bloeddrukmeter, rolstoel enzovoorts krijgt een kleine sensor van een paar centimeter groot of een klein apparaatje die de locatie ervan voortdurend doorgeeft. Via een computer of in een app op je eigen smartphone krijg je eenvoudig een actueel overzicht van waar alle apparatuur zich bevindt.

Het systeem Blyott maakt gebruik van bestaande wifi en bluetooth. Je kunt het in enkele dagen in je zorginstelling installeren. Je voorziet elk apparaat en hulpmiddel van een sensor. Deze geven naar de online omgeving niet alleen hun locatie door, maar ook of het tijd is voor bijvoorbeeld een periodieke onderhoudsbeurt.

Approxx werkt hetzelfde en heeft er ook een app aan gekoppeld. Bekijk hier een Engelstalig filmpje over de Approxx.  

Ook CureTrack werkt op dezelfde manier maar heeft een eigen techniek voor locatiebepaling ontwikkeld zodat deze de bestaande wifi en bluetooth in de zorginstelling niet belast. Dit Semi-Mesh principe is een track and trace-systeem speciaal voor de gezondheidszorg. 
 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Voor de professional

Voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen helpen deze systemen ook bij een efficiënte inzet van de apparatuur en bij de registratie van onderhoudsbeurten, klinische reiniging en/of sterilisatie van apparaten.