Van je angststoornis afkomen

Virtual reality exposure therapie

virtual reality beeld van een ruimte

Beeld: Mindmansion

Angststoornissen kunnen je nogal beperken in je leven. Je durft bijvoorbeeld niet naar openbare plekken. Of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Virtual reality exposure therapie (VRET) kan je helpen om van je angststoornis af te komen. In een veilige omgeving wordt een angstige situatie nagebootst. Onder begeleiding van een therapeut krijg je zo stap voor stap je angsten onder controle.

Voor wie?

Virtual reality exposure therapie is bedoeld voor mensen met uiteenlopende angststoornissen. Bijvoorbeeld pleinvrees, vliegangst, sociale angsten, of claustrofobie.  

Hoe werkt het?

Als je een virtual reality-bril op zet, lijkt het net alsof op je een andere plek bent. In de werkelijkheid ga je nergens heen, maar virtueel wel. Het voelt levensecht aan. Met de bril kan elke situatie worden nagespeeld. Je bezoekt virtueel een druk plein of stapt virtueel een vliegtuig in. De angstgevoelens die worden opgewekt, verdwijnen na een tijdje weer. Zo leer je dat je bepaalde situaties niet hoeft te vermijden. Wordt het je toch even te veel? Dan zet je gewoon de bril af.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vraag bij je therapeut na of hij of zij werkt met virtual reality exposure therapie, of neem contact op met een behandelaar die hiermee werkt. 
Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en simulaties, gespecialiseerd in therapie. Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de website van Vrendle, CleVR, Coolminds of Mindmansion

Vergoeding 

De behandeling kan vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dit verschilt per behandelende instelling en zorgverzekeraar. Vraag het na bij je behandelaar.

Voor de professional

Vrendle biedt een online-bibliotheek met 360-gradenvideo’s die kunnen worden ingezet bij behandeling, training en voor ontspanning. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.