Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig dwalen bij dementie

Dwaaldetectie met GPS zoals in zorghorloge

Vrouw zit op een rollator en heeft zorghorloge om.Vrouw achter rollator loopt met hondje buiten en dwaalt met dementie dwaaldetectiehorloge om de pols van oudere manZorghorloge om oudere pols

Er zijn hulpmiddelen met GPS die laten zien waar iemand is, zoals een zorghorloge. Daardoor kunnen mensen met dementie veilig dwalen. Dat vergroot de bewegingsvrijheid. Thuiswonende mensen met dementie kunnen veilig op stap. Dat geeft rust, ook voor hun mantelzorgers. Verzorgenden in zorginstellingen kunnen bewoners veilig laten dwalen binnen een leef- of zorgcirkel. 

Voor wie is dwaaldetectie met GPS?

Voor mensen met dementie die nog thuis wonen, of voor zorginstellingen die hun bewoners veilig willen laten dwalen binnen een zogenoemde zorgcirkel of leefcirkel. Maar ook voor bijvoorbeeld ouders en hun kinderen, of buitensporters.

Hoe werkt dwaaldetectie?

Dwaaldetectie werkt meestal met GPS. Net als bij navigatie-apps kun je daarmee precies zien waar je zelf bent, maar ook waar iemand anders is. Zo kun je met apps op je telefoon of computer iemand op afstand volgen, en real time zien of hij of zij aan het (ver)dwalen is. Zo’n GPS-tracker kan een los apparaatje om de nek of pols of in een jaszak zijn, maar er zijn ook trackers in alledaagse voorwerpen, zoals een (zorg)horloge, broekriem en zelfs inlegzolen. Daarnaast zijn er voor smartphones veel apps die met GPS iemands locatie (met toestemming) kunnen bepalen.

GPS werkt binnen in een pand niet of minder nauwkeurig, dan heb je aanvullende technologie zoals Bluetooth nodig. Een voorbeeld is de Kompy Nano. Die wordt als horloge of om de nek gedragen, heeft GPS en Bluetooth, een microfoon en een luidspreker en een ingebouwde SIM-kaart. Je kunt er dus mee bellen of gebeld worden, zonder telefoon. 

Er zijn ook slimme horloges met al die mogelijkheden. Andere hebben geen belfunctie, maar laten wel zien waar iemand is. Een zorghorloge of smartwatch draag je net als een gewoon horloge om je pols. Het geeft ook gewoon de tijd weer. Dat maakt het voor de drager een vertrouwd iets, waar hij of zij niet aan hoeft te wennen. Deze horloges meten vaak ook de slaappatronen, hartslag, beweging en fitheid van de drager. Sommige kunnen zelfs het zuurstofgehalte in het bloed bijhouden. Zo krijg je als verzorgende of mantelzorger belangrijke informatie over de gezondheid, en kun je tijdig ingrijpen.

Dwaaldetectie voor zorgverleners en instellingen

Voor instellingen zijn er ook speciale systemen die het mogelijk maken om de bewoners veilig hun eigen weg te laten zoeken in een zorgcirkel of leefcirkel. FreeWalker is zo’n systeem. Je koppelt het aan trackers, zoals de Kompy Nano. Als verzorgende kun je dan op je smartphone zien waar je cliënten zijn, binnen met Bluetooth en buiten met GPS. FreeWalker werkt met dynamische leefcirkels: het systeem past zich aan de hand van de eigen bewegingspatronen aan iedere gebruiker aan. Dat maakt het nog makkelijker om te zien of iemand buiten zijn of haar eigen cirkel begeeft.

Als verpleegkundige of mantelzorger kun je zelf ook een slim horloge of zorghorloge dragen, met een noodknop om snel een collega te kunnen inschakelen. Die ziet dan meteen waar je bent. Bij sommige horloges komt er zelfs direct een spraakverbinding tot stand. Kijk hoe zorggroep Tangenborgh het zorghorloge gebruikt:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders:

Er zijn verschillende aanbieders van slimme zorghorloges, zoals de Watchi en het Vivago zorghorloge. Er zijn ook allerlei polshorloges die als alarmknop werken, zoals de Spotter, de Zembro en de Monty.

Veel ‘gewone’ smartwatches of sporthorloges kunnen ook laten zien waar iemand is, en daarnaast veel informatie over de gezondheid van de drager verzamelen. Sommige maken zelfs direct contact mogelijk. Via je zoekmachine zijn veel van dergelijke horloges te vinden, in allerlei prijsklassen.

Vergoeding

Er zijn zorgverzekeraars die de Watchi Care vergoeden; kijk op de pagina Veelgestelde vragen. Neem voor vergoeding over de andere trackers of horloges contact op met je zorgverzekeraar.

Voor de professional:

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de GPS-uitvoeringen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Wil je als professional slimme (zorg)horloges gebruiken? Neem dan contact op met een van de fabrikanten of doe mee aan een proefproject. Dit kan bij Carewatch of VirtueleThuiszorg.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw zit met tablet op schoot spelen van de dementiegame

Dementiegame voor mantelzorg en zorgprofessionals

Interactieve dementiegame leert je omgaan met dementie
Educatie & Informatie
Mantelzorgers ervaren dementie met dementiebril

Hoe voelt een dementerende zich?

Dementie ervaren met dementiebril
Educatie & Informatie
Oudere vrouw zit in bed en kijkt naar buiten.

Slimme sensoren in huis en zorginstelling

Veilig thuis wonen met dementie
Preventie & Veiligheid
Vrouw krijgt alarmknop voor ouderen aangeboden.

Alarmknop voor ouderen

Voel je veiliger met een noodknop, slim (zorg)horloge of smartphone
Preventie & Veiligheid