Overslaan en naar de inhoud gaan

Verwijshulp voor beschikbare verpleeghuisbedden

Snelle triagehulp en overzicht van vrije verpleeghuisbedden

Gebruikt ziekenhuisbed is leeg nadat patient met verwijshulp naar verpleeghuis bed kon.

Foto: Daniel Lobo (Flickr)

Soms kun je wel een verwijshulp gebruiken voor welk type zorg een cliënt precies nodig heeft. Of waar een beschikbaar verpleeghuisbed of thuiszorghulp is. Vooral voor kwetsbare ouderen is dit soms dringende noodzaak. Verschillende regio's bieden een verwijshulp, als website of app, waarmee zorgverleners snel weten welke type zorg ze moeten regelen en waar dat beschikbaar is.

Voor wie is de verwijshulp?

Zorgverleners die cliënten doorverwijzen naar verpleeghuis, verzorgingshuis en thuiszorg.

Hoe werkt de verwijshulp?

In de regio Midden-Brabant heb je de app ZorgbedMB. Met de app klik je door een stappenplan met vragen (triageboom) en krijg je te zien welk type zorg passend is. Dat kan een van de volgende zorgtypen zijn: ziekenhuis, respijtzorg, WLZ-crisisbed, wijkverpleging of ELV-hoog of -laag. Als een ELV-hoog of -laag bed passend is, toont de app hoeveel bedden er momenteel vrij zijn bij de deelnemende zorginstellingen.

De regio's Rotterdam en omstreken, GooiVecht / Eemland, Flevoland en Hoeksche Waard / Goeree Overflakkee bieden net zoiets via de website Verwijshulp.nl. Je kunt er terecht voor een online, actueel overzicht van beschikbare plaatsen in revalidatielocaties, verzorgings- en verpleeghuizen en woongebouwen. De website heeft 2 knoppen: als je op de een drukt, dan start de triagehulp. Als je op de ander drukt, wordt een overzicht getoond van hoeveel bedden er beschikbaar zijn bij welke zorginstelling, per type zorg. Je kunt ook verschillende filters gebruiken om de resultaten nauwkeuriger te maken.

De regio Breda heeft de Stoplicht-app. Deze geeft direct en actueel inzicht in wat de capaciteit is van verschillende thuiszorgorganisaties in het verzorgingsgebied van het Amphia ziekenhuis. De wijkverpleegkundigen van die thuiszorgorganisaties kunnen op elk moment van de dag in de app doorgeven wat de beschikbaarheid is. Zo kan de patiënt goed en vlot doorstromen vanuit het ziekenhuis naar de thuiszorg. ​In de toekomst ook vanuit huisartsen, zorginstellingen en revalidatiecentra.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor meer informatie over ZorgbedMB, zie de website van ZorgbedMB. De ZorgbedMB-app is gratis te downloaden voor iOS (App Store) en Android (Play Store). 

Op de website van Verwijshulp.nl kun je direct aan de slag om een bed te vinden in de deelnemende regio's en van sommige zorgorganisaties ook landelijk.

Voor meer informatie over de Stoplicht-app zie de website van Amphia.

Voor de professional

VVT-instellingen moeten het bijwerken van vrije bedden in het werkproces opnemen. Het is nodig dat administratief medewerkers tijdens kantooruren regelmatig de beschikbare bedden bijwerken op de website. Daarnaast kunnen de specialisten ouderengeneeskunde zelf in de app de capaciteit aanpassen, bijvoorbeeld na het aannemen van een opname in de avond, nacht en het weekend. Het aanpassen van de beddencapaciteit van je zorginstelling kan via de app of door in te loggen op de website van ZorgbedMB

De Zorgbed MB-app is ontwikkeld vanuit en wordt beheerd door het Zorgnetwerk-Midden Brabant. Andere regio’s hebben belangstelling getoond. Er wordt op dit moment gewerkt aan uitbreiding van de functionaliteit van de app voor de GRZ (geriatrische revalidatiezorg)-bedden.

De Stoplicht-app is ontwikkeld door e-sites, lees in dit artikel over hun aanpak. De app is ontwikkeld voor Amphia ziekenhuis en thuiszorgorganisaties Avoord, Careyn, Surplus, Thebe Wijkverpleging en de Riethorst Stromenland in samenwerking met Het Hoge Veer, Park Zuiderhout, Buurtzorg Nederland en Thuiszorg Groot Brabant. Lees meer op de website van Amphia.

Gerelateerde oplossingen

Arts heeft tablet in zijn handen

Kennisbank op zak

Online overzicht voor zorgverleners
Educatie & Informatie
Een meneer zit op een stoel in een verder lege wachtkamer

Snel bloedonderzoek bij de huisarts

Apparaat voor directe uitslag bloedtesten
Monitoring & Controle
Vijf zorgprofessionals zien hoe e-learning zorg werkt

E-learning in de zorg

Online lessen en trainingen voor zorgmedewerkers
Educatie & Informatie
Zorgmedewerker zit achter haar computerscherm

Digitale vaardigheden in de zorg verbeteren

Online lessen over digitaal werken in de zorg
Educatie & Informatie
ambulance rijdt met grote snelheid langs

Direct medische informatie van ambulancezorg

Elektronisch formulier voor medische informatie
Communicatie medisch