Overslaan en naar de inhoud gaan

Video games besturen met een kussen

Games voor mensen met verstandelijke beperking

Jongen met verstandelijke beperking met een kussen als game controllerVrouw met verstandelijke beperking met een knuffelbaar kussenDotty games op een beeldscherm en daarvoor een hand op het kussen Pillo

Foto: Adobe Stock en Pillo

Met het Pillo kussen en spelsysteem kan iedereen veilig video games spelen, ook als je bijvoorbeeld een (ernstige) verstandelijke beperking hebt. Door met het kussen te knuffelen, knijpen of draaien bestuur je de spellen op het tv-scherm. Er zijn allerlei leuke spelletjes die ook goed zijn voor de ontwikkeling, bijvoorbeeld Dotty games om basale digitale vaardigheden te verbeteren. 

Voor wie?

Voor mensen met bijvoorbeeld een (ernstige) verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.

Hoe werkt het?

Er zijn allerlei spellen beschikbaar voor de Pillo spelcomputer, waar je de spellen bestuurt met een kussen als game controller. Met de intuïtieve interacties zoals knuffelen, knijpen, draaien en schudden, stelt het kussen iedereen in staat om de spellen te besturen.  Spellen voor de Pillo zijn er in verschillende niveaus. Sommige spellen zijn al geschikt voor het ontwikkelingsniveau van een kind tussen één en drie jaar. Spellen met veel aandacht voor audiovisuele beleving en ontwikkeling zijn bijvoorbeeld de Dotty Games. Dit zijn zes simpele spellen. Klik je op een vuurpijl, dan vliegt die de lucht in en ontploft. In een ander spel hoor je het geluid van een koe, dan moet je op het plaatje van een koe klikken. De games hebben geen eindtijd. Zo kun je urenlang rustig spelen en leren, zonder stress. De spellen van Dotty Games zijn ook te spelen met een normaal toetsenbord, muis, touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Binnenkort zijn er ook spellen te koop op hogere niveaus. Houd daarvoor dit overzicht in de gaten.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Op de website van Pillo is het Dotty spellenpakket te koop. Hier kun je ook de Pillo spelcomputer en de Pillo kussens kopen en meer informatie over Pillo vinden.

Vergoeding

Dotty Games, de Pillo spelcomputer en kussens worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Voor de professional

Het spelen met een Pillo computer vergt wat begeleiding in het begin, voordat iemand goed ermee kan spelen.