Overslaan en naar de inhoud gaan

Virtueel fietsen door je oude wijk

Speels bewegen voor ouderen in het verpleeghuis

man zit in een rolstoel en fietst met zijn benen terwijl hij naar een scherm kijkt met een weg daarop.

Beeld: Hollandse Hoogte

Man in ziekenhuis bed fietst voor beeldscherm

Fietslabyrint

Vrouw in rolstoel is virtueel aan het fietsen

Fietslabyrint

Virtueel fietsen door je oude wijk is een manier om bewegen voor ouderen in het verpleeghuis weer leuk en avontuurlijk te maken. Een uitdagende en inspirerende virtuele fietstour op een hometrainer is voor  de bewoners een ontdekkingsreis. Fiets door je oude wijk of door verre landen. Het is leuk en ontspannend voor de bewoner, en makkelijk voor de zorgprofessional. 

Voor wie is virtueel fietsen?

Bewoners van verpleeghuizen, verzorgingshuizen, en zorginstellingen; patiënten in het ziekenhuis; revalidanten in de revalidatiekliniek.

Hoe werkt virtueel fietsen?

Virtueel fietsen kan op twee manieren: met een beeldscherm of met een virtual reality (VR) bril. In beide gevallen fiets je op een hometrainer of bewegingstrainer. 
Bij het fietsen met een beeldscherm wordt de hometrainer aangesloten op een beeldscherm dat gekoppeld is met bijvoorbeeld het Fietslabyrint, SilverFit, Memoride of Fit4Vit Move2. Het beeldscherm staat voor je hometrainer, zodat je ziet waar je ‘naartoe fietst’. De beelden en geluiden zorgen voor een realistische fietservaring, zodat je plezier krijgt in bewegen. Stop je met fietsen, dan stopt ook het beeld, waardoor je wordt gestimuleerd om te blijven fietsen.
Kijk bij de verschillende leveranciers welke fietsroutes en opties ze aanbieden. Alle systemen kunnen worden aangesloten op een hometrainer, bewegingstrainer of bedfiets. Ook een loopband of handtrapper zijn mogelijk. 
Bij fietsen de VR-bril wordt de hometrainer aangesloten op een PC en sensor. Je fietst door een virtuele wereld, die aan jou persoonlijk is aangepast. Die wereld is interactief: je kunt er dingen doen en de wereld verandert met je mee. Zo voelt het alsof je er echt bent. 

Bekijk hier een video over virtueel fietsen bij de Zorgcirkel:

Mollenspel

Het Mollenspel van SkerpFit is een andere manier waarop je speels kunt bewegen in een verpleeghuis of zorginstelling, ook met behulp van een beeldscherm. Bij dit spel moet je mollen die op het beeldscherm verschijnen terug in hun hol duwen, door op een speciaal voetbord op het juiste pedaal te trappen. Zo train je je benen op een speelse manier.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Virtuele fietstours worden aangeboden door:

Informatie over het Mollenspel is te vinden op de website. Waar je het Mollenspel kunt lenen, huren op kopen, vind je op deze kaart of  neem contact op met de makers.

Vergoeding

Virtuele fietstours en het Mollenspel worden niet vergoed vanuit de zorgverzekeringswet.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de fietsen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Mensen die met armbewegingen een bal voortbewegen met behulp van robot Qbi

Qbi. Beeld: Qineto

Beweegactiviteiten: ouderen en gehandicapten

Spelen en bewegen met een robotbal
Spel & Beweging
Wandelaar met hond

Beeld: Hernán Piñera (Flickr)

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
robot Zora doet oefening voor, twee ouderen op achtergrond doen het na

Robot Zora. Beeld: Hollandse Hoogte

Een zorgrobot die activeert en motiveert

Een moderne aanvulling op verzorgend personeel
Spel & Beweging