Virtueel fietsen door je oude wijk

Meer beweging voor ouderen in het verpleeghuis

Vrouw in rolstoel fiets virtueel door New York Beeld van Bergen op Zoom voor virtueel fietsen

Virtueel fietsen door je oude wijk maakt bewegen voor ouderen in het verpleeghuis weer leuk en zelfs avontuurlijk. Met een virtuele fietstour kan fietsen op een hometrainer zo uitdagend en inspirerend zijn dat de bewoners het een ontdekkingsreis vinden. Dus niet alleen fietsen door je oude wijk, maar ook virtueel fietsen door verre landen of plekken met mooie herinneringen. Dus leuk en ontspannend voor de bewoner en makkelijk voor de zorgprofessional.

Voor wie is virtueel fietsen?

Bewoners (cliënten) in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, en gehandicapteninstellingen; patiënten in het ziekenhuis; revalidanten in de revalidatiekliniek.

Hoe werkt virtueel fietsen?

Virtueel fietsen kan op twee manieren: met een beeldscherm of met een VR-bril. In beide gevallen fietst iemand op een hometrainer of bewegingstrainer. Bij het fietsen met een beeldscherm wordt de hometrainer aangesloten op een beeldscherm dat gekoppeld is met bijvoorbeeld het Fietslabyrint, SilverFit, Memoride of Fit4Vit Move2. Het beeldscherm staat voor de fietser, zodat je ziet ‘waar je naartoe fietst’. Bij het Fietslabyrint kun je onderweg bepalen of je links of rechts wil afslaan door op een van de twee eenvoudige knoppen op het stuur te drukken. Als je ophoudt met fietsen, stopt ook de fietsroute op het scherm. Zo word je gestimuleerd om te blijven fietsen. De beelden en geluiden zorgen voor een realistische fietservaring, zodat je plezier krijgt in bewegen. SilverFit en Fietslabyrint bieden 100-250 fietsroutes in binnen- en buitenland. Memoride werkt op basis van Google Street View, waardoor je bijna overal kunt fietsen waar je wil. Alle systemen kunnen worden aangesloten op een hometrainer, bewegingstrainer of bedfiets. Ook een loopband of handtrapper zijn mogelijk. De Fit4Vit Move2 kan aan meerdere beweegapparaten worden gekoppeld, o.a. een roeitrainer en een Theratrainer.

Bij virtueel fietsen met virtual reality (VR) wordt de hometrainer aangesloten op een PC en sensor. Installatie, training en levering worden door HumanXR verzorgd. Je fietst door een virtuele wereld, die persoonlijk aangepast wordt aan de gebruiker. Die wereld is interactief: je kunt er dingen doen en die wereld verandert met je mee. Zo voelt het alsof je er echt bent. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Virtuele fietstours worden aangeboden door:

Vergoeding

Virtuele fietstours worden niet vergoed vanuit de zorgverzekerningswet.

Voor de professional

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de fietsen? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

Gerelateerde oplossingen

Mensen die met armbewegingen een bal voortbewegen met behulp van robot Qbi

Beweegactiviteiten: ouderen en gehandicapten

Spelen en bewegen met een robotbal
Spel & Beweging
Wandelaar met hond

Wandel apps maken wandelen nog fijner

Ontdek nieuwe wandelroutes
Gezonder leven
robot Zora doet oefening voor, twee ouderen op achtergrond doen het na

Een zorgrobot die activeert en motiveert

Een moderne aanvulling op verzorgend personeel
Spel & Beweging