Overslaan en naar de inhoud gaan

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon

Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

Foto: DiSofa

Zoek je psychologische hulp, bijvoorbeeld omdat je een depressie, angstklachten of een verslaving hebt? De wachtlijsten voor behandeling hiervoor zijn lang. Tegenwoordig kun je bij verschillende zorgaanbieders ook online therapie volgen. Voordeel hiervan is dat er online meestal geen wachtlijsten zijn. Ook kunnen jij en je behandelaar elkaar sneller en makkelijker bereiken wanneer er iets is.

Voor wie is de online psychologische hulp?

Voor mensen met psychologische klachten die behandeld kunnen worden vanuit de basis ggz. Bijvoorbeeld vanwege een angststoornis, burn-out, of depressie. Ook voor mensen met trauma- of verslavingsproblematiek.

Hoe werkt online therapie voor psychische klachten?

Bij een online behandeling volg je therapie waar en wanneer het je uitkomt. Hiervoor heb je alleen een smartphone of tablet en een internetverbinding nodig. Voordat je een behandeling start, heb je altijd eerst een intakegesprek met je behandelaar. Die probeert zo goed mogelijk jouw klachten in beeld te brengen. Op basis van dit gesprek krijg je alle informatie over o.a. je diagnose, behandelplan en geschatte duur van je behandeling. Vaak bestaat een online behandeling uit het voeren van een aantal videogesprekken met je behandelaar. Hierbij werken de psychologen volgens dezelfde systemen, methodes en therapieën als fysieke praktijken doen, maar dan online. Daarnaast volg je een online programma waarbij je op eigen tempo opdrachten maakt. Deze opdrachten bespreek je dan met je behandelaar. In een digitale, beveiligde omgeving kun je dit plan stap voor stap volgen. Er bestaat ook zogenaamde schrijftherapie, waarbij helemaal geen face-to-face contact is en je de behandeling volledig kunt doen op een moment dat het jou uitkomt. Voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Via een ggz-instelling

Parnassia Groep is een voorbeeld van een ggz-instelling waar je online therapie kunt volgen voor angstklachten en bij depressie. Zowel met als zonder begeleiding van een hulpverlener. Wanneer je jezelf bij hen aanmeldt, kun je je voorkeur voor een online behandeling opgeven. Heb je toch een reguliere behandeling nodig? Dan kun je online opdrachten maken als ondersteuning. Als je een behandeling volledig online volgt, krijg je ondersteuning via een app. Hier houd je je eigen voortgang bij. Je maakt dagboekaantekeningen en je monitort je stemming. Je behandelaar heeft zicht op jouw aantekeningen en kan contact met je opnemen als het nodig is. Je kunt via de app met elkaar beeldbellen. Op deze manier krijgen jullie veel sneller inzicht in wat bij jou een positief of negatief gevoel oproept. Zo kun je gericht en sneller beter worden. Er zijn (steeds) meer ggz-instellingen die online behandelingen aanbieden. Kijk in jouw regio welke instellingen hiervoor zijn.

Voor de e-Health week 2020 is een filmpje gemaakt over de online therapie bij Parnassia Groep; staatssecretaris Blokhuis (VWS) ging er op bezoek. Bekijk hem op Youtube.

Zelf zoeken

Op Welshop.nl kun je zelf zoeken naar een online behandeling of coaching traject die je aanspreekt. Deze behandelingen worden aangeboden door verschillende zorgaanbieders, waaronder DiSofa, HSK Online en Mentaal Beter. Je kunt hier een behandeling en zorgaanbieder kiezen die bij jou past. Je kunt zoeken op een specifieke klacht of behandeling, of het totaaloverzicht van alle behandelingen bekijken. Hier zie je ook of de zorg vergoed wordt vanuit je basisverzekering. Heb je een behandeling gevonden? Dan kun je deze op Welshop.nl of bij de desbetreffende aanbieder bestellen. Hierbij vul je je gegevens in en geef je aan of je een verwijzing van je huisarts hebt voor deze zorg. Je krijgt een e-mail nadat je je bestelling hebt bevestigd. De specialist van die zorgaanbieder neemt dan binnen een paar dagen contact met je op voor een intakegesprek. Als je twijfelt of deze online hulp iets voor jou is, kun je bij Welshop.nl ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen. Bij Mentaal Beter bestaat je therapie altijd uit een combinatie van een online programma en persoonlijke behandelingen. De persoonlijke behandelingen kun je volgen op een locatie van Mentaal Beter bij jou in de buurt. Disofa.nl biedt uitsluitend online behandelingen.

Bekijk de video om te zien hoe DiSofa werkt:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Op de website van Parnassia Groep kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Vul hiervoor het aanmeldformulier op de website in.
  • Er zijn meer zorginstellingen die online ggz-behandelingen aanbieden, zoals GGzE (regio Eindhoven) en GGZ Drenthe. Vraag na bij jouw zorgverlener of ze het aanbieden, of zoek online naar ggz-instellingen die online behandelingen aanbieden. Tip: zet je plaatsnaam erbij.
  • Op de website van Welshop kun je gratis het aanbod van zorgaanbieders bekijken. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen voor advies over welke zorg voor jou geschikt is.
  • Op de website van Mentaal Beter kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Dit kun je zelf doen, of je kunt dit door je huisarts laten doen.
  • Op de website van DiSofa kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
  • Via HSK Online kun je een online behandeling krijgen voor verschillende klachten. Naast (video)bellen biedt HSK ook schrijftherapie aan. Bij deze vorm van behandeling kunnen patiënt als professional locatie- en tijdonafhankelijk communiceren.

Vergoeding

Zorg vanuit de basis ggz wordt vergoed wanneer je een verwijsbrief van je huisarts hebt. Let op: deze zorg gaat eerst van je eigen risico af. Niet alle behandelingen worden vergoed, hulp bij een burn-out valt bijvoorbeeld niet binnen de basisverzekering. Ook hebben niet alle websites contracten met alle zorgverzekeraars. Ga daarom bij je zorgverzekeraar na wat zij vergoeden.

Voor de professional

Ben je op zoek naar een e-healthplatform waarop je als zorgaanbieder online therapie kunt aanbieden? Het platform en de app van Minddistrict kunnen uitkomst bieden. Op dit platform kunnen cliënten zelf hun eigen herstelroute samenstellen en werken zij zelf aan modules. Met Minddistrict kun je onder andere beeldbellen en online groepsgesprekken voeren, handig voor bijvoorbeeld multidisciplinair overleg. Om dit goed te implementeren geeft Minddistrict op deze pagina de komende tijd tips en adviezen. Het platform voldoet aan de AVG-richtlijnen, zo kun je data veilig delen. Kijk voor meer informatie op de website van Minddistrict.

Een alternatief platform is Therapieland, dat naast online programma’s ook virtual reality aanbiedt. Ook via dit platform kun je beeldbellen met cliënten. Alle zorgaanbieders mogen deze functie de komende twee maanden gratis gebruiken. Ga naar de website van Therapieland voor meer informatie. Daar vind je ook een handige instructievideo over beeldbellen. 

DiSofa: verwijzers kunnen een patiënt op verschillende manieren direct doorverwijzen naar DiSofa. Ga voor meer informatie naar de website van DiSofa.

Mentaal Beter: werk je in de generalistische basis ggz of specialistische ggz en beschik je over eigen contracten met zorgverzekeraars? Dan kun je je aansluiten bij Mentaal Beter. Lees hier meer informatie over het aansluiten en wanneer dit voor jou interessant kan zijn.

Gerelateerde oplossingen

depressieve man met handen in het haar

Online zelfhulp voor je mentale gezondheid

Anonieme online zelfhulp
Educatie & Informatie
Vrouw wordt blij wakker dankzij wake-up light

Lichttherapie tegen winterdepressies

Weg met de winterblues
Behandeling & Verzorging
Vrouw ligt in bed en heeft de slaaprobot vast

Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust
Gezonder leven
Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik
Educatie & Informatie