Overslaan en naar de inhoud gaan

Volg online therapie bij psychische klachten

Psychologische hulp via je pc of telefoon

Een patiënt praat met een psycholoog via beeldbellen op een laptop

DiSofa

Zoek je psychologische hulp, bijvoorbeeld omdat je een depressie, angstklachten of een verslaving hebt? De wachtlijsten hiervoor zijn lang. Tegenwoordig kun je bij verschillende zorgaanbieders ook online therapie volgen. Voordeel hiervan is dat er meestal geen wachtlijsten zijn. Ook kunnen jij en je behandelaar elkaar sneller en makkelijker bereiken als er iets is.

Voor wie is de online psychologische hulp?

Voor mensen met psychologische klachten die behandeld kunnen worden vanuit de basis ggz. Bijvoorbeeld vanwege een angststoornis, burn-out, of depressie. Ook voor mensen met trauma- of verslavingsproblematiek.

Hoe werkt online therapie voor psychische klachten?

Bij een online behandeling volg je therapie waar en wanneer het jou uitkomt. Hiervoor heb je alleen een smartphone of tablet nodig. Voor je behandeling begint, heb je altijd een intakegesprek. Je behandelaar brengt dan zo goed mogelijk jouw klachten in beeld. Daarna krijg je alle informatie over je diagnose, behandelplan en duur van je behandeling. Vaak bestaat online behandeling uit een aantal videogesprekken met je behandelaar. Hierbij werken de psychologen op dezelfde manier als in een fysieke praktijk. Daarnaast volg je een online programma, waarin je opdrachten maakt. Die bespreek je dan met je behandelaar. In een beveiligde omgeving kun je het behandelplan stap voor stap volgen. Er bestaat ook zogenoemde schrijftherapie. Daarbij is er helemaal geen face-to-face contact. Je kunt de behandeling dan helemaal doen op een moment dat het jou uitkomt. Voor hulp in de geestelijke gezondheidszorg heb je altijd een verwijsbrief van je huisarts nodig. Je kunt een online behandeling via een ggz-instelling volgen of zelf uitzoeken.

Via een ggz-instelling

Parnassia Groep is een voorbeeld van een ggz-instelling die online therapie biedt bij angstklachten en depressie. Bij aanmelding kun je aangeven of een voorkeur hebt voor online behandeling. Heb je een reguliere behandeling nodig? Dan kun je online opdrachten maken als ondersteuning. Als je behandeling volledig online is, krijg je ondersteuning in een app. Daarin houd je je voortgang bij. Je maakt dagboekaantekeningen en monitort je stemming. Je behandelaar heeft zicht op jouw aantekeningen en kan contact met je opnemen als dat nodig is. Je kunt via de app met elkaar beeldbellen. Op deze manier krijgen jullie veel sneller inzicht in wat er speelt. Zo kun je gericht en sneller beter worden. Er zijn steeds meer ggz-instellingen die online behandelingen aanbieden. Kijk in jouw regio welke instellingen dat doen.

Bekijk deze video over online therapie bij Parnassia Groep:

 

Zelf zoeken

Op Welshop.nl kun je zelf zoeken naar online behandelingen of coachingtrajecten. Er zijn veel verschillende aanbieders. Je kunt zoeken op een specifieke klacht of behandeling en een behandeling en zorgaanbieder kiezen die bij jou past. Welshop biedt ook een totaaloverzicht van alle behandelingen. Hier zie je ook of de zorg wordt vergoed vanuit je basisverzekering. Je kunt uiteraard ook zonder tussenkomst van Welshop online kijken bij een zorgaanbieder die je aanspreekt.

Heb je een behandeling gevonden? Dan kun je deze op Welshop.nl of bij de aanbieder bestellen. Je vult je gegevens in en geeft aan of je een verwijzing van je huisarts hebt. Je bestelling wordt per e-mail bevestigd. De zorgaanbieder van je keuze neemt dan binnen een paar dagen contact op voor een intakegesprek. Als je twijfelt of online hulp iets voor jou is, biedt Welshop.nl een gratis oriëntatiegesprek. 

Kijk goed welk aanbod van de zorgaanbieder bij je past. Bij Mentaal Beter bestaat je therapie altijd uit een combinatie van een online- en persoonlijke behandelingen. Die laatste kun je volgen op een locatie van Mentaal Beter bij jou in de buurt. Tactus biedt online verslavingszorg, ook in groepsverband. Je kunt daar ook volledig anoniem worden geholpen. Mindler heeft korte wachttijden en biedt hulp aan in de vorm van online gesprekken en oefeningen in een app. Bij iPractice wordt gewerkt met meerdere chats per week in plaats van één langer gesprek. Verdiepende gesprekken ter aanvulling zijn mogelijk, ook op locatie. Disofa.nl biedt uitsluitend online behandelingen. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

  • Op de website van Parnassia Groep kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Vul hiervoor het aanmeldformulier op de website in.
  • Er zijn meer zorginstellingen die online ggz-behandelingen aanbieden, zoals GGzE (regio Eindhoven) en GGZ Drenthe. Vraag na bij jouw zorgverlener of ze het aanbieden, of zoek online naar ggz-instellingen die online behandelingen aanbieden. Tip: zet je plaatsnaam erbij.
  • Op de website van Welshop kun je gratis het aanbod van zorgaanbieders bekijken. Ook kun je een gratis gesprek aanvragen voor advies over welke zorg voor jou geschikt is.
  • Op de website van Mentaal Beter kun je jezelf aanmelden voor een behandeling. Dit kun je zelf doen, of je kunt dit door je huisarts laten doen.
  • Op de website van DiSofa kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.
  • Via HSK Online kun je een online behandeling krijgen voor verschillende klachten. Naast (video)bellen biedt HSK ook schrijftherapie aan. Bij deze vorm van behandeling kunnen patiënt als professional locatie- en tijdonafhankelijk communiceren.
  • De online behandelingen van Tactus zijn voor iedereen vanaf zestien jaar, die wil werken aan zijn of haar gebruik of verslavingsgedrag, of terugval willen voorkomen.
  • Op de site van Mindler, een digitale GGZ-instelling, is meer informatie te vinden over hun werkwijze.
  • Meer informatie over de werkwijze van iPractice is te vinden op hun website.

Vergoeding

Zorg vanuit de basis ggz wordt vergoed wanneer je een verwijsbrief van je huisarts hebt. Let op: deze zorg gaat eerst van je eigen risico af. Niet alle behandelingen worden vergoed, hulp bij een burn-out valt bijvoorbeeld niet binnen de basisverzekering. Ook hebben niet alle websites contracten met alle zorgverzekeraars. Ga daarom bij je zorgverzekeraar na wat zij vergoeden.

Voor de professional

Ben je op zoek naar een e-healthplatform waarop je als zorgaanbieder online therapie kunt aanbieden? Het platform en de app van Minddistrict kunnen uitkomst bieden. Op dit platform kunnen cliënten hun eigen herstelroute samenstellen en werken zij zelf aan modules. Met Minddistrict kun je onder meer beeldbellen en online groepsgesprekken voeren, handig voor bijvoorbeeld multidisciplinair overleg. Om dit goed te implementeren geeft Minddistrict op deze pagina tips en adviezen. Het platform is volledig aan de wensen van de behandelaar aan te passen en voldoet aan de AVG-richtlijnen. Zo kun je data veilig delen. Kijk voor meer informatie op de website van Minddistrict.

Een alternatief platform is Therapieland, dat naast online programma’s ook virtual reality aanbiedt. Ook op dit platform kun je beeldbellen met cliënten. Alle zorgaanbieders mogen deze functie twee maanden gratis gebruiken. Ga naar de website van Therapieland voor meer informatie. Daar vind je ook een handige instructievideo over beeldbellen. 

DiSofa: verwijzers kunnen een patiënt op verschillende manieren direct doorverwijzen naar DiSofa. Ga voor meer informatie naar de website van DiSofa.

Mentaal Beter: werk je in de generalistische basis ggz of specialistische ggz en beschik je over eigen contracten met zorgverzekeraars? Dan kun je je aansluiten bij Mentaal Beter. Meer informatie op hun website.

Gerelateerde oplossingen

depressieve man met handen in het haar

Stockfoto

Online zelfhulp bij mentale problemen of verslaving

Anonieme en laagdrempelige ondersteuning via site, app of telefoon
Educatie & Informatie
Vrouw ligt in bed en heeft de slaaprobot vast

Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust
Gezonder leven
Twee jonge mannen waarvan er een fles bier drinkt

Beeld: Tom Fogg (Flickr)

Minder alcohol drinken

Zelfhulpsites bij drugs- en drankgebruik
Educatie & Informatie