Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorhoofdthermometer om betrouwbaar koorts te meten

Koorts meten terwijl iemand slaapt

Een hand houdt een voorhoofdthermometer tegen het hoofd van een jong meisje

Voorhoofdthermometer. Beeld: Braun

De voorhoofdthermometer is een handige en betrouwbare oplossing om iemands temperatuur te meten. Hij werkt snel, gemakkelijk en erg prettig: je kunt er zelfs iemands koorts mee meten terwijl die persoon slaapt, of buiten kennis is. De betrouwbaarheid van een voorhoofdthermometer is goed en hij is hygiënischer dan de oorthermometer, waardoor de voorhoofdthermometer ook erg geschikt is voor de zorg.

Voor wie is de voorhoofdthermometer?

Voor als je iemands temperatuur wil opmeten, bijvoorbeeld wanneer die persoon ziek is.

Hoe werkt een voorhoofdthermometer?

Een voorhoofdthermometer werkt op dezelfde manier als een oorthermometer: hij meet de lichaamstemperatuur door middel van infraroodstraling. Hoe meer infraroodstraling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Je plaatst de thermometer tegen het voorhoofd en binnen enkele seconden verschijnt de temperatuur op het scherm. Meer dan 38 graden? Dan heeft iemand koorts.
Bij sommige voorhoofdthermometers hoef je de thermometer niet eens tegen het hoofd te houden, maar meet je al vanaf een kleine afstand de temperatuur. Lees vooraf altijd goed de gebruiksaanwijzing om te weten hoe jouw thermometer werkt. Bekijk hier voorbeelden van voorhoofdthermometers.

Koorts meten met een voorhoofdthermometer is net zo betrouwbaar als reguliere thermometers. Ook de thermometers waarbij je de huid niet aanraakt zijn heel nauwkeurig. Dit maakt dat de voorhoofdthermometer de meest hygiënische manier is om iemands temperatuur op te nemen, waardoor dit type thermometer uitermate geschikt is voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen. De voorhoofdthermometer is praktisch, veilig, geschikt voor alle leeftijden en het allerbelangrijkste: hij beperkt het doorgeven van infecties tot een absoluut minimum. 

Bekijk deze video over het gebruik van de voorhoofdthermometer:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voorhoofdthermometers kun je kopen bij vrijwel iedere apotheek, drogist, huishoudwinkel of thuiszorgwinkel. Je kunt ze ook online kopen, bekijk bijvoorbeeld deze Voorhoofdthermometers pagina voor tips. Of kijk op een website als coolblue of bol. Je kunt ook op Google zoeken naar 'voorhoofdthermometer' om verschillende opties te vinden.

Vergoeding

Een voorhoofdthermometer wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar.

Voor de professional

Er bestaan zeer betrouwbare voorhoofdthermometers om in de zorg te gebruiken. Deze thermometers plaats je op het voorhoofd van een patiënt en schuif je via de slaap naar de holte achter de oorlel. Daar loopt de slagader, die zorgt voor een zeer betrouwbare meting. De meting kan bijna niet mislukken en het is gemakkelijker en prettiger voor jou en de patiënt. Bovendien is het ook nog duurzamer, omdat er geen plastic kapjes nodig zijn, zoals bij de oorthermometer. Zo is het UMCG al overgestapt op voorhoofdthermometers.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Temperatuur van kind wordt gemeten met smartphone

Oblumi Tapp

Koorts meten met een app

Temperatuur meten met je smartphone
Monitoring & Controle