Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-bril als afleiding bij pijn

Pijnbestrijding met VR therapie

Vrouw met virtual reality bril op wordt in haar arm geprikt door een verpleegkundige.

Foto: Louis Meulstee

Zie je erg op tegen een behandeling vanwege de pijn die je verwacht te voelen? Bijvoorbeeld als er een infuus aangelegd moet worden. Of als je brandwonden hebt die behandeld moeten worden. Of misschien moet je naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Therapie met een VR-bril werkt effectief als pijnbestrijding en kan voor afleiding zorgen waardoor je minder angst ervaart.

Voor wie is VR therapie bij pijn? 

Voor mensen die chronische pijn ervaren, opzien tegen de pijn bij een behandeling of angstig zijn.

Hoe werkt de VR bril als pijnbestrijding? 

Wanneer je een virtual reality-bril (VR-bril) op zet, kom je in een digitale wereld terecht. Lichamelijk blijf je waar je al was. In deze virtuele wereld kun je een spel spelen of een simulatievideo kijken en hier bijvoorbeeld in rondlopen. Dit werkt afleidend en pijnbestrijdend wanneer je in de behandelstoel zit of een ziekenhuisbed ligt. Doordat je je concentreert op de beelden die je ziet, voel je de pijn tijdens de behandeling minder. De bril zet je makkelijk op door de band over je hoofd heen te doen. Wanneer de behandeling klaar is, doe je de bril gewoon weer af. Dit kan ook tussendoor, als je hem om wat voor reden dan ook wilt afdoen.

Ook voor mensen met chronische pijn kan de VR-bril een uitkomst bieden. Door jezelf in een andere wereld te wanen, leid je eigenlijk je hersenen af. Hierdoor komen de pijnprikkels minder goed aan. Zo voel je door de VR-bril op een natuurlijke manier minder pijn.

Bekijk in de video hieronder hoe de VR-bril bijvoorbeeld in het ziekenhuis gebruikt wordt om pijn te verminderen bij mensen die moeten dialyseren. 

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Vraag na bij je behandelaar of ze pijn bestrijden met virtual reality. Verschillende behandelaars en ziekenhuizen doen dit al, bijvoorbeeld het Albert Schweizer ZiekenhuisMartini Ziekenhuis of de Sint Maartenskliniek. Andere voorbeelden vind je door zelf online te zoeken. Voor behandelaars die VR willen aanbieden, kijk onder 'Voor de professional'.

Als je een VR-bril wilt kopen, dan zijn er verschillende soorten. Van eenvoudige kartonnen of plastic hoezen waarin je een smartphone plaatst, tot kant-en-klare apparaten met controllers die je in je hand houdt. Je kunt online zoeken op VR-bril voor verschillende modellen.

Vergoeding 

Het verschilt per behandelende instelling en zorgverzekeraar of het gebruik van een virtual reality- bril tijdens je behandeling vergoed wordt. Vraag dit na bij je behandelaar of zorgverzekeraar.

Voor de professional 

Wil je jouw cliënt of patiënt een VR-bril aanbieden wanneer hij of zij bij jou in de behandelstoel zit? Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en de bijbehorende simulaties en spellen.

SyncVR heeft VR-toepassingen om pijn en angst te verminderen. Daarnaast zijn er ook toepassingen voor bijvoorbeeld patiëntenvoorlichting en om medicatie en verblijfsduur te verminderen. Ze leveren de middelen en begeleiden de implementatie. Coolminds is gespecialiseerd in VR-therapie bij specifieke angsten. Lees ook dit artikel over VR en pijnbestrijding bij Human XR.

VRendle biedt een online bibliotheek met 360 graden video’s. Deze video’s kun je inzetten bij een behandeling of training of om te ontspannen. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.

Reducept kun je inzetten voor cliënten met chronische pijn. Het is een dagelijkse korte training om de hersenen minder pijnprikkels door het lichaam te laten sturen. In de virtuele wereld reis je door je eigen zenuwstelsel en schiet je op je pijnprikkels, waardoor je leert de pijnprikkels te negeren.