VR-bril als afleiding bij pijn

Ontspannen in een andere wereld

Vrouw met virtual reality bril op wordt in haar arm geprikt door een verpleegkundige.

Foto: Louis Meulstee

Zie je erg op tegen een behandeling vanwege de pijn die je verwacht te voelen? Bijvoorbeeld als er een infuus aangelegd moet worden. Of als je brandwonden hebt die behandeld moeten worden. Of misschien moet je naar de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling. Een VR-bril kan voor afleiding zorgen waardoor je minder pijn voelt en minder angst ervaart.

Voor wie? 

Voor mensen die tegen de pijn bij een behandeling opzien.

Hoe werkt het? 

Wanneer je een virtual reality-bril (VR-bril) op zet, kom je in een digitale wereld terecht. Lichamelijk blijf je waar je al was. In deze virtuele wereld kun je een spel spelen of een simulatievideo kijken en hier bijvoorbeeld in rondlopen. Dit werkt afleidend wanneer je in de behandelstoel zit of ziekenhuisbed ligt. Doordat je je concentreert op de beelden die je ziet, voel je de pijn tijdens de behandeling minder. De bril zet je makkelijk op door de band over je hoofd heen te doen. Wanneer de behandeling klaar is, doe je de bril gewoon weer af. Dit kan ook tussendoor, als je hem om wat voor reden dan ook graag wilt afdoen.

Bekijk in de video hieronder hoe je de bril kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld moet dialyseren. 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid 

Aanbieders

Vraag na bij je behandelaar of ze met virtual reality pijnbestrijding werken. Er zijn verschillende behandelaars en ziekenhuizen die dit al doen, bijvoorbeeld het Albert Schweizer ZiekenhuisMartini Ziekenhuis of de Sint Maartenskliniek. Andere voorbeelden vind je door zelf online te zoeken.

Als je een VR-bril wilt kopen, dan zijn er verschillende soorten. Van eenvoudige kartonnen of plastic hoezen waarin je een smartphone plaatst, tot kant-en-klare apparaten met bijbehorende controllers die je in je hand houdt. Je kunt online zoeken op VR-bril voor verschillende modellen.

Vergoeding 

Het verschilt per behandelende instelling en zorgverzekeraar of het gebruik van een virtual reality- bril tijdens je behandeling vergoed wordt. Vraag dit na bij je behandelaar of zorgverzekeraar.

Voor de professional 

Wil je jouw cliënt of patiënt een VR-bril aanbieden wanneer hij of zij bij jou in de behandelstoel zit? Er zijn verschillende aanbieders van virtual reality-brillen en de bijbehorende simulaties en spellen. Je kunt zelf aan de slag door een VR-bril aan te schaffen, of begeleiding vinden bij Coolminds. Lees ook dit artikel bij Human XR.

VRendle biedt een online-bibliotheek met 360-gradenvideo’s die kunnen worden ingezet bij behandeling, training en voor ontspanning. VRendle is samen met verschillende zorgorganisaties ontwikkeld om virtual reality in te kunnen zetten in de zorg.

Gerelateerde oplossingen

Vrouw zit met een kartonnen VR-bril op een stoel en klemt de armleuningen vast.

Van je angststoornis afkomen

Virtual reality exposure therapie
Behandeling & Verzorging