Overslaan en naar de inhoud gaan

VR-traumabehandeling

Trauma’s verwerken met behulp van virtual reality

Een man loopt op een loopband en is omringd door projectieschermen. Hij krijgt een traumabehandeling om van zijn PTSS-klachten a

Een 3MDR-behandeling van Centrum ’45

Werk je als politieagent, militair of hulpverlener en heb je iets ingrijpends meegemaakt, zoals geweld of agressie? Slaap je daardoor slecht, heb je nachtmerries, stemmingswisselingen of ben je vaak bang? Dat kunnen symptomen zijn van PTSS, een Posttraumatische Stressstoornis. Een innovatieve behandeling die je kan helpen van je PTSS-klachten af te komen is een 3MDR-behandeling.

Voor wie is de VR-traumabehandeling?

Mensen die met name vanwege hun werk een PTSS hebben opgelopen, zoals veteranen, militairen, politie, brandweer, ambulancepersoneel en hulpverleners of mensen met een ander beroep in uniform.

Hoe werkt de VR-traumabehandeling?

De traumabehandeling gaat als volgt: je neemt plaats op een loopband die is omringd door projectieschermen. Je bepaalt zelf welke beelden op de schermen worden geprojecteerd. Door de beelden en de bijbehorende geluidseffecten wordt de traumatische herinnering opgeroepen. De behandelaar staat naast je, stelt je vragen en begeleidt je tijdens deze ervaring.

3MDR heeft als doel om jou in contact te laten komen met gevoelens die gekoppeld zijn aan traumatische herinneringen. Tijdens de huidige behandelingen van PTSS blijkt dat een deel van de mensen niet in staat is om in contact te komen met zijn of haar emoties, waardoor de behandeling niet altijd effectief is. Met 3MDR-behandelingen is dat mogelijk wel het geval.

Het is ook mogelijk om de behandeling te krijgen met een Virtual Reality bril. In een sessie met een VR-bril worden jouw traumatische herinneringen opgeroepen volgens het EMDR protocol. Individueel of samen met je behandelaar ga je vervolgens aan de slag om die beelden en traumatische herinneringen minder intens te maken, zodat je deze kunt verwerken.

Zonder VR-bril EMDR op afstand

Ook zonder VR-bril of speciale 3D-ruimte kun je op afstand aan de slag met EMDR. Zeker nu veel behandelingen vanwege corona op afstand plaatsvinden is het belangrijk om een goede afleidingstaak te hebben die gebruikt kan worden voor de behandelingen. Sommige therapeuten bewegen hun vingers voor de webcam of gebruiken youtube filmpjes bij de behandeling, maar deze methoden zijn niet toereikend voor een goede online behandeling. Met de applicatie EMDR-remote kunnen verschillende afleidingstaken aan de cliënt worden getoond. De intensiteit kan door de therapeut worden aangepast. De applicatie werkt via het internet en er is geen download voor nodig. 

Bekijk hieronder een video over 3MDR bij Centrum '45.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

Op dit moment kun je alleen een 3MDR-behandeling ontvangen door mee te doen aan een onderzoek van Centrum ’45 naar de effectiviteit van 3MDR. Wil je deelnemen aan het onderzoek? Bespreek dit dan met je behandelaar. Je kunt meer informatie vinden op de website van Centrum '45

EMDR-behandelingen met een VR-bril worden op enkele locaties in Nederland ingezet als onderdeel van een reguliere EMDR-therapie. Meer informatie over deze VR-behandeling vind je op de website van Psylaris.

De EMDR-Remote applicatie is tijdelijk gratis te gebruiken. Therapeuten kunnen zich aanmelden via de website van Psylaris.

Vergoeding

Deelname aan het 3MDR onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Het gebruik van de VR-bril wordt nog niet vergoed.

Voor de professional

Veteranen met PTSS die minimaal 6 maanden behandeld zijn (waarvan minimaal 3 maanden met traumagerichte therapie), kunnen aan het onderzoek voor veteranen deelnemen en de 3MDR-behandeling ontvangen. Patiënten die vanwege hun werk een PTSS hebben opgelopen en nog niet eerder een complete traumabehandeling hebben afgerond, kunnen deelnemen aan het Walk&Talk-onderzoek. Patiënten die reeds in behandeling zijn bij een andere GGZ-instelling, kunnen op basis van onderlinge dienstverlening de 3MDR-behandelingen bij Centrum '45 krijgen. Lees deze factsheet voor meer informatie.

De VR-bril als aanvulling op een reguliere EMDR-behandeling kan de intensiteit van het behandeltraject vergroten, waardoor de voortgang van een cliënt wordt versneld. Cliënten kunnen de VR-ervaringen zelfstandig thuis uitvoeren. De zelfstandige sessies thuis worden afgewisseld met face-to-face behandelingen van de therapeut. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de aanbieder van de VR-EMDR-app (Psylaris).