Overslaan en naar de inhoud gaan

Websites voor mensen met Downsyndroom

Meedoen wanneer je Down hebt

Een jongen met Down zit achter een computer. Hij bekijkt de site van Ik ben geen kind meer

Foto: www.ikbengeenkindmeer.nl (Stichting Downsyndroom)

Heb jij het syndroom van Down en vind je het soms moeilijk om goed mee te doen met anderen? Word je bijvoorbeeld gepest en weet je niet hoe je hiermee om moet gaan? Misschien wil je meer weten over Downsyndroom, zodat je het ook aan je vrienden kunt uitleggen. Of je wilt andere mensen met Down leren kennen, maar je weet niet hoe. Er zijn verschillende websites die je bij deze vragen kunnen helpen.

Voor wie zijn deze websites over Down?

Voor mensen met het syndroom van Down en mensen die iemand kennen die Down heeft.

Hoe werken deze websites?

Als je tiener bent en Down hebt, kun je veel vragen hebben. Over hoe je met je gevoelens omgaat, bijvoorbeeld wanneer er iemand doodgaat. Of wat er gebeurt wanneer je naar een andere klas moet. Op de website ikbengeenkindmeer.nl vind je antwoorden op deze en andere vragen. Op de website zie je allerlei knoppen met onderwerpen. Wanneer je op een van de knoppen klikt, kom je op een nieuwe pagina waar je alles over dit onderwerp leest. Links op de pagina zie je alle verschillende hoofdstukken staan die bij het onderwerp horen. Hier kun je ook op klikken. Je kunt de tekst ook laten voorlezen, soms staat er zelfs een video bij. 

Heb jij of iemand dichtbij je Down, en wil je graag aan anderen uitleggen wat het is? De website weetwatikheb.nl/downsyndroom legt je in makkelijke taal uit wat Down precies is. Je vindt er ook een video die dit uitlegt, die kun je aan andere mensen laten zien. Wanneer je naar beneden scrolt, vind je afbeeldingen, meer video’s en een PowerPointpresentatie. Deze middelen kun je voor je spreekbeurt gebruiken. Door op de gele downloadknop te klikken, slaat je computer de bestanden op. Ook kun je een A4-blad downloaden waarop alle belangrijke informatie over Down staat. Dit kun je bijvoorbeeld in de klas uitdelen.

Ben je 18 jaar of ouder en wil je nieuwe mensen ontmoeten die ook Down hebben? Bijvoorbeeld om samen leuke dingen te doen, of om een relatie mee te beginnen. Op downcontact.nl kun je contact maken met andere mensen die ook een verstandelijke beperking hebben. Om jezelf hiervoor aan te melden, heb je een begeleider nodig die jou helpt met het aanmaken van een profiel. Hij of zij ondersteunt je ook wanneer je contact legt met andere mensen. Wanneer je iemand wilt ontmoeten, bespreek je dit met je begeleider. Hij of zij helpt je dit te organiseren en zal ook bij de eerste ontmoeting zijn. Je begeleider kan een familielid zijn of iemand die bij een instelling werkt. Op de website vind je ook tips, bijvoorbeeld over hoe je goed met elkaar om kunt gaan. 
 

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

Je kunt de websites gratis bezoeken. 

Voor de professional

Downcontact.nl: iemand die een profiel wil aanmaken op downcontact, heeft een begeleider nodig. De begeleider helpt hem of haar zoveel mogelijk bij het aanmaken van het profiel. Daarnaast ondersteunt de begeleider de deelnemer bij het gebruiken van de site en het leggen van contact met anderen. Ben je begeleider of ga je dat worden? Lees hier meer informatie. 

Gerelateerde oplossingen

Jonge vrouw kijkt op haar smartphone

Vragen app beantwoordt vragen over alles

App voor mensen met cognitieve beperking
Educatie & Informatie
Vrouw wacht bij de bushalte met GoOV app

Openbaar vervoer voor ouderen en gehandicapten

Digitale coach om zelf met het OV te reizen
Educatie & Informatie
Jongen met verstandelijke beperking met een kussen als game controller

Video games besturen met een kussen

Games voor mensen met verstandelijke beperking
Spel & Beweging
vrouw met down syndroom achter laptop

Beperkt toegang tot internet

Internet zonder afleiding
Sociaal contact