Overslaan en naar de inhoud gaan

Wekkers voor doven en slechthorenden

Op tijd je bed uit met trillen

Wekker op een nachtkastje met daaraan een trilschijf die op het bed onder het kussen is geplaatst

Trilwekker. Beeld: Amplicomms

Als je doof of slechthorend bent, is het lastig wakker worden met het geluid van een gewone wekker. Er zijn speciale wekkers voor doven en wekkers voor slechthorenden die je helpen toch op tijd op te staan. Bijvoorbeeld omdat ze hard trillen, flitsen of extra hard geluid maken.

Voor wie?

De speciale wekkers zijn voor mensen die doof of slechthorend zijn.

Hoe werken de wekkers voor doven en slechthorenden?

De Bellman Wekker of de Sonic Boom zijn voorbeelden van wekkers die fel licht, hard geluid en trillen combineren. Zo kun je instellen wat het alarm doet: geluid maken, flitsen of beide. Ook kun je een trilschijf aansluiten die je onder je kussen legt. Wanneer je wekker afgaat, trilt de schijf waardoor je wakker wordt. De wekker voor doven en slechthorenden werkt op stroom, via het stopcontact of met batterijen. Je kunt de Bellman via een ander apparaat ook verbinden met je telefoon, babyfoon of brandalarm. Dat zorgt ervoor dat de wekker ook reageert als een van die andere apparaten afgaat.

Er zijn ook meer eenvoudige trilwekkers voor doven en slechthorenden, zoals van SmartShaker of Amplicomms. De draadloze trilschijf leg je onder je kussen en verbind je met de wekker, of met de app op je telefoon (bij de SmartShaker). Wanneer de wekker afgaat, gaat de trilschijf trillen.

Let op: als u vermoedt dat u slechthorend bent, laat dan uw gehoor testen bij een audicien of huisarts. Zij geven u deskundig advies.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn veel verschillende wekkers voor doven en slechthorenden. Een aantal voorbeelden:

Voor nog meer alternatieven, kun je op google zoeken op bijvoorbeeld ‘trilwekker’ of ‘wekker met trilschijf’. Op bijvoorbeeld onlinehoortoestel.nl vind je veel verschillende soorten.

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een trilwekker. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.