Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

ECG apparaat voor thuis

Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.Een zwangere vrouw kan zelf een hartfilmpje maken door haar vingertoppen op het plaatje van de Kardia Mobile te leggen.Arts laat mydiagnostick aan patient zien

Foto's : Qardio, Tonny Presser, MyDiagnostick

Zou je graag  zelf thuis een hartfilmpje (ECG) maken, zodat je jouw hart in de gaten kunt houden? Bijvoorbeeld omdat je extra risico loopt op een hartaanval of beroerte? Er is nu een ECG apparaat die de gezondheid van je hart continu meet. Of je nu thuis, op je werk of aan het sporten bent. Of een apparaat waarmee je in 30 seconden een hartfilmpje maakt.

Voor wie kan zelf een hartfilmpje maken handig zijn?

Voor mensen met een hartaandoening zoals een hartritmestoornis, hartziekte, of vaatziekte. Voor mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen of beroertes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes en/of overgewicht. Door zelf een ECG te maken kunnen zij hun gezondheid beter in de gaten houden.

Hoe werkt het zelf een ECG maken?

De QardioCore is een kleine draadloze ECG-monitor die nauwkeurig je hartslag, hartritme, stressniveau, ademhalingsfrequentie en inspanning meet. De monitor stuurt de gegevens van je hartfilmpje via bluetooth naar een app op je smartphone (iPhone 5 of hoger), tablet (iPad) of smartwatch (Apple Watch). Daarnaast kun je ook je arts of zorgverlener toestaan om deze gegevens in te zien. De app registreert automatisch wanneer je een onregelmatige hartslag hebt. Zo kun je je arts beter informeren als en wanneer dat gebeurt. Het apparaat analyseert de ECG gegevens direct, zodat je via de app de situatie van nu kunt zien. Daardoor kun je je chronische hartconditie, maar bijvoorbeeld ook je sportprestaties, goed in de gaten houden. De QardioCore draag je direct onder je kleding en met een band maak je hem om je borstkas vast. 

Een alternatieve draagbare ECG-meter om zelf een hartfilmpje te maken is de Kardia Mobile. Dat bestaat uit een heel klein plaatje (1 kanaals-ECG meter) en een app op je smartphone of tablet. Je drukt je vingertoppen op de Kardia, deze meet je hartslag en dan verschijnt je hartfilmpje op de bijbehorende app. De meting duurt van 30 sec tot 5 minuten. Op het filmpje is te zien als de Kardia afwijkende patronen constateert (bijvoorbeeld atriumfibrilleren). Je kunt in de app of op de pc eenvoudig metingen doorsturen via de mail, bijvoorbeeld naar je zorgverlener.

Met de FibriCheck app heb je alleen je telefoon nodig. Je legt je vingertop een minuut op de camera van je smartphone. Met de bijbehorende app maak je simpel en snel zelf een ECG/hartfilmpje en je ziet direct het resultaat.

Er is ook de MyDiagnostick, een klein apparaat wat in de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis gebruikt kan worden om boezemfibrilleren (Atrium Fibrilleren) op te sporen. Het apparaat heeft de vorm van een stokje met aan beide uiteinden een metalen handvat. In de handvatten zitten elektrodes die een ECG kunnen opnemen van hoge kwaliteit. Er kunnen meer dan 100 metingen op de stick worden opgeslagen. De metingen kunnen via een USB op de computer worden uitgelezen.

Bekijk hoe Zorg van Nu-vlogger Joyce een van de draagbare ECG-meters uittest:

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De QardioCore wordt aangeboden door Qardio. Hij is te koop via hun website en via verschillende webwinkels. Zoek op Google waar je de QardioCore kunt kopen of ga naar bijvoorbeeld Bol.com.

Kardia Mobile van AliveCor is te bestellen bij o.a. de bloeddrukmeterswebshop (de Nederlandse distributeur van AliveCor).

Meer informatie over de FibriCheck app is te vinden op hun website. FibriCheck is gratis te downloaden voor iOS of Android.

MyDiagnostick wordt aangeboden via de website van de leverancier.

Vergoeding

De QardioCore wordt niet vergoed.

Kardia Mobile wordt door cardiologen gebruikt als telemonitoring. Vraag na bij je cardioloog of je in aanmerking komt.

Voor de professional

Het kan wenselijk zijn om patiënten thuis zelf een ECG te laten maken. QardioCore gebruik je in combinatie met medisch advies, diagnose en/of behandeling. Als arts kun je via een eigen dashboard jouw patiënten monitoren die de QardioCore gebruiken. Kijk voor meer informatie op de Qardio-pagina voor zorgprofessionals (Engelstalig) of neem contact met hen op.

Ook MyDiagnostick kan aan patiënten worden meegegeven om thuis metingen te verrichten. Hij kan in het ziekenhuis worden ingezet om te testen of een beroerte het gevolg is van nog niet gediagnosticeerd boezemfibrilleren (AF).  Cardiologen kunnen de MyDiagnostick gebruiken voor patiënten bij vermoeden van AF.

Meer over hoe de Kardia Mobile wordt gebruikt voor telemonitoring, zie de Hartwacht.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

FocusCura

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
vrouw met bloeddrukmeter om haar arm in de tuin

Bloeddrukmeter. Beeld: Sebastiaan Blok

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeters voor thuis
Monitoring & Controle
Patiënt kijkt op zijn telefoon naar de app Behandelcoach

Ziekenhuis app voor een goed overzicht

App die ziekenhuisbezoek en behandeling ondersteunt
Communicatie medisch
Zorgverlener bij patiënt thuis en overlegt met een collega via een tablet.

Online zorg en verbinding

Communicatieplatform in de zorg
Communicatie medisch