Zelf hartfilmpje (ECG) maken

Draagbaar ECG apparaat

Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.Een zwangere vrouw kan zelf een hartfilmpje maken door haar vingertoppen op het plaatje van de Kardia Mobile te leggen.

Foto's : Qardio, Tonny Presser

Zou je graag  zelf een hartfilmpje (ECG) maken zodat je jouw hart in de gaten kunt houden? Bijvoorbeeld omdat je extra risico loopt op een hartaanval of beroerte? Er is nu een draagbare, draadloze ECG-monitor die de gezondheid van je hart continu meet. Of je nu thuis, op je werk of aan het sporten bent. Of een apparaatje waarmee je in 30 seconden een hartfilmpje maakt.

Voor wie kan zelf een ECG maken handig zijn?

Voor mensen met een hartaandoening, hartziekte, of vaatziekte. Voor mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen of beroertes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes en/of overgewicht.

Hoe werkt het zelf een hartfilmpje (ECG) maken?

De QardioCore is een kleine draadloze ECG-monitor die nauwkeurig je hartslag, hartritme, stressniveau, ademhalingsfrequentie en inspanning meet. De monitor stuurt de gegevens van je hartfilmpje via bluetooth naar een app op je smartphone (iPhone 5 of hoger), tablet (iPad) of smartwatch (Apple Watch). Daarnaast kun je ook je arts of zorgverlener toestaan om deze gegevens in te zien. De app registreert automatisch wanneer je een onregelmatige hartslag hebt. Zo kun je je arts beter informeren als en wanneer dat gebeurt. Het apparaat analyseert de gegevens direct, zodat je via de app de situatie van nu kunt zien. Daardoor kun je je chronische hartconditie, maar bijvoorbeeld ook je sportprestaties, goed in de gaten houden. De QardioCore draag je direct onder je kleding en met een band maak je hem om je borstkas vast. 

Een alternatieve draagbare ECG-meter om zelf een hartfilmpje te maken is de Kardia Mobile. Dat bestaat uit een heel klein plaatje (1 kanaals-ECG meter) en een app op je smartphone of tablet. Je drukt je vingertoppen op de Kardia, deze meet je hartslag en dan verschijnt je hartfilmpje op de bijbehorende app. De meting duurt van 30 sec tot 5 minuten. Op het filmpje is te zien als de Kardia afwijkende patronen constateert (bijvoorbeeld atriumfibrilleren). Je kunt in de app of op de pc eenvoudig metingen doorsturen via de mail, bijvoorbeeld naar je zorgverlener.

Met de FibriCheck app heb je alleen je telefoon nodig. Je legt je vingertop een minuut op de camera van je smartphone. Met de bijbehorende app maak je simpel en snel zelf een ECG/hartfilmpje en je ziet direct het resultaat.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

De QardioCore wordt aangeboden door Qardio. Hij is te koop via hun website en via verschillende webwinkels. Zoek op Google waar je de QardioCore kunt kopen of ga naar bijvoorbeeld Bol.com.

Kardia Mobile van AliveCor is te bestellen bij de bloeddrukmeterswebshop (de Nederlandse distributeur van AliveCor) of zoek op Google op 'alivecor kardia kopen'.

Meer informatie over de FibriCheck app is te vinden op hun website. FibriCheck is gratis te downloaden voor iOS of Android.

Vergoeding

De QardioCore wordt niet vergoed.

Kardia Mobile wordt door cardiologen gebruikt als telemonitoring. Vraag na bij je cardioloog of je in aanmerking komt.

Voor de professional

Het kan wenselijk zijn om patiënten thuis zelf een ECG te laten maken. QardioCore gebruik je in combinatie met medisch advies, diagnose en/of behandeling. Als arts kun je via een eigen dashboard jouw patiënten monitoren die de QardioCore gebruiken. Kijk voor meer informatie op de Qardio-pagina voor zorgprofessionals (Engelstalig) of neem contact met hen op.

Meer over hoe de Kardia Mobile wordt gebruikt voor telemonitoring, zie de Hartwacht.

Gerelateerde oplossingen

Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis

Thuis je waarden meten
Monitoring & Controle
vrouw doet zelf bloeddruk meten

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeter voor thuis
Monitoring & Controle
Patiënt kijkt op zijn telefoon naar de app Behandelcoach

Ziekenhuis app voor een goed overzicht

App die ziekenhuisbezoek en behandeling ondersteunt
Communicatie medisch
Verpleegster zit bij patient thuis

Online zorg en verbinding

Samen online
Communicatie medisch