Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeter voor thuis

vrouw doet zelf bloeddruk metenvrouw met bloeddrukmeter om haar arm in de tuin

Met een bloeddrukmeter voor thuis kun je zelf je bloeddruk meten, gewoon vanaf de bank. Meestal wordt je bloeddruk gemeten bij een bezoek aan de huisarts of medisch specialist. Onbewust kun je dan last krijgen van een beetje spanning. Dit leidt er toe dat je bloeddruk hoger is dan normaal. Als je zelf je bloeddruk kunt meten, krijg je een beter beeld. Je kunt het doen wanneer en zo vaak je wilt.

Wie kan zelf bloeddruk meten?

Iedereen die regelmatig de eigen bloeddruk wil of moet meten. Bijvoorbeeld mensen met hoge bloeddruk (hypertensie), een lage bloeddruk (hypotensie), een hartafwijking of een (risicovolle) zwangerschap.

Hoe werkt zelf je bloeddruk meten?

Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukmeters waarmee je zelf je bloeddruk kunt meten. Zo zijn er bovenarm-bloeddrukmeters, polsbloeddrukmeters, 24-uurs bloeddrukmeters, automatische en handmatige bloeddrukmeters. Het gebruik ervan is eenvoudig. Met een simpele bevestiging aan bovenarm of om de pols en een druk op de knop meet het apparaat snel en eenvoudig je bloeddruk. Vaak is het apparaat gekoppeld aan app, die je gegevens opslaat. Meten kan zo vaak als je wil.

Voor hulp bij het kiezen van een bloeddrukmeter, zie de pagina 'Bloeddrukmeter kopen' van de Hartstichting.

Voor huisartsen is er nu EmmaHBPM, een manier om patiënten thuis hun bloeddruk te laten meten terwijl je op afstand de metingen doorkrijgt op een dashboard. Zo kun je gemakkelijker de juiste medicatie bepalen voor hypertensie. Via de website bestel je een bloeddrukpakketje en deze geef je mee aan de patiënt. De patiënt downloadt de bijbehorende app en meet thuis de bloeddruk, zo vaak en lang als jij hebt bepaald. Als de patiënt genoeg metingen heeft gedaan, krijg je een melding en de metingen verschijnen op je dashboard op je pc. Zo kun je op afstand zien of de medicatie bijgesteld moet worden of niet. En hoeft de patiënt niet steeds op het spreekuur te komen om te meten.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Een bloeddrukmeter voor thuis is verkrijgbaar bij de electronicazaak, grotere drogist of thuiszorgwinkel. Je kunt ze ook online kopen bij de bloeddrukmeterswebshop.

Voor hulp bij het kiezen van een bloeddrukmeter om zelf je bloeddruk te meten, zie de pagina 'Bloeddrukmeter kopen' van de Hartstichting.

Voor professionals

Voor huisartsen of andere zorgprofessionals die interesse hebben in het thuis laten meten van de bloeddruk met behulp van EmmaHBPM, ga naar de pagina voor zorgverleners op de website van Medicine Men. Voor een demo, informatie of bestellen, neem contact met hen op. EmmaHBPM is ontwikkeld samen met UMC Utrecht en wordt al door vele huisartsen gebruikt.

Gerelateerde oplossingen

Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

Thuis je waarden meten

Bij COPD of hartfalen minder naar het ziekenhuis
Monitoring & Controle
Zwangere vrouw op de bank met band om die hartslag baby monitort

Thuismonitoring zwangerschap

Bij risicozwangerschap zelf de hartslag van je baby meten
Monitoring & Controle
Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

Draagbaar ECG apparaat
Monitoring & Controle