Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf je bloeddruk meten

Bloeddrukmeters voor thuis

vrouw met bloeddrukmeter om haar arm in de tuin

Bloeddrukmeter. Beeld: Sebastiaan Blok

vrouw doet zelf bloeddruk meten

Bloeddrukmeter. Beeld: Zorg van Nu

Met een bloeddrukmeter voor thuis kun je zelf je bloeddruk meten, gewoon op de bank. Meestal wordt je bloeddruk gemeten bij de huisarts of medisch specialist. Je kunt dan onbewust last hebben van een beetje spanning. Daardoor wordt je bloeddruk hoger dan normaal. Je krijgt dus een beter beeld als je zelf je bloeddruk meet. Dat kun je zo vaak doen als je wilt, en wanneer het jou uitkomt.

Wie kan zelf bloeddruk meten?

Iedereen die de eigen bloeddruk regelmatig wil of moet meten. Zoals mensen met hoge bloeddruk (hypertensie), lage bloeddruk (hypotensie), een hartafwijking of een (risicovolle) zwangerschap.

Hoe werkt zelf je bloeddruk meten?

Door zelf je bloeddruk te meten, kun je bijvoorbeeld in de gaten houden of aanpassingen in je levensstijl of bepaalde medicijnen het gewenste effect hebben. Er zijn veel verschillende soorten bloeddrukmeters voor thuis. Zo zijn er bovenarm-bloeddrukmeters, polsbloeddrukmeters en 24-uurs bloeddrukmeters. Sommige werken automatisch, andere handmatig. Het gebruik van de meters is eenvoudig. Een opblaasbare band of manchet gaat om de bovenarm of pols. Met één druk op de knop meet het apparaat daarna snel je bloeddruk. Veel apparaten slaan je gegevens op in een bijbehorende app. Meten kan zo vaak als je wilt. Op de website van Thuisarts.nl lees je precies hoe je zelf je bloeddruk kunt meten. Je kunt daar ook een handig bloeddruk-dagboek downloaden.

Als je begint met het zelf meten van de bloeddruk, is het handig om een paar dagen te oefenen. Zo kun je rustig wennen aan het meten en zijn de resultaten later betrouwbaar. Er zijn eerst ook enkele metingen nodig om je gemiddelde bloeddruk te bepalen. Als je zelf je bloeddruk wilt gaan meten, is het handig om dat te bespreken met je huisarts. Die kan je helpen met het kiezen van de juiste bloeddrukmeter. Soms kun je ook een bloeddrukmeter lenen van de huisarts, een gezondheidscentrum of via de thuiszorg. Koop je er toch liever zelf een? Bekijk dan de handige keuzehulp 'Bloeddrukmeter kopen' van de Hartstichting.

Voor huisartsen

Voor huisartsen is er nu EmmaHBPM. Daarmee kun je patiënten thuis hun bloeddruk laten meten, terwijl jij de metingen op afstand doorkrijgt. Zo kun je makkelijker de juiste medicatie bepalen. Je bestelt via de website een bloeddrukpakketje. Dat geef je mee aan de patiënt. Die downloadt de bijbehorende app en meet thuis de bloeddruk, zo vaak als jij hebt bepaald. Als de patiënt genoeg metingen heeft gedaan, krijg je een melding en verschijnen de metingen in een dashboard op je computer. Zo kun je op afstand zien of de medicatie moet worden bijgesteld of niet, en hoeft de patiënt niet steeds op het spreekuur te komen om te meten.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Voor hulp bij het kiezen van een bloeddrukmeter, zie 'Bloeddrukmeter kopen' van de Hartstichting.

Een bloeddrukmeter voor thuis is verkrijgbaar bij de electronicazaak, grotere drogist of thuiszorgwinkel. Je kunt ze ook online kopen bij de bloeddrukmeterswebshop of de bloeddrukmeter.shop, die ook een online keuzehulp aanbiedt.

Vergoeding

Bloeddrukmeters voor thuis worden niet vergoed.

Voor professionals

Voor huisartsen of andere zorgprofessionals die interesse hebben in het thuis laten meten van de bloeddruk met EmmaHBPM, is er deze pagina voor zorgverleners op de website van Medicine Men. Neem voor een demo, informatie of bestellen contact met het bedrijf. EmmaHBPM is ontwikkeld in samenwerking met het UMC Utrecht, en wordt al door veel huisartsen gebruikt.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

FocusCura

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Zwangere vrouw op de bank met band om die hartslag baby monitort

Thuismonitoring zwangerschap

Bij risicozwangerschap zelf de hartslag van je baby meten
Monitoring & Controle
Een man draagt een Qardio ECG-monitor rondom zijn borst, kijkt op zijn smartphone om zelf een hartfilmpje te maken.

Zelf hartfilmpje (ECG) maken

ECG apparaat voor thuis
Monitoring & Controle
Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvinger

Saturatiemeter. Beeld: Natfriedman (Flickr) 

Saturatie, longkracht en ademfrequentie meten

Zelf de gezondheid van je longen checken
Monitoring & Controle