Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelf je gezondheid testen en verbeteren

Weten hoe gezond je bent

vrouw met laptop vult gezondheid test in

Foto: Coworking Bansko (Pexels)

Hoe gezond leef je eigenlijk? Je kunt natuurlijk niet zelf in je lichaam kijken, maar je kunt wel zelf met een betrouwbare gezondheid test kijken hoe je lichaam ervoor staat. Zowel lichamelijk als mentaal. En of je risico’s loopt op bepaalde aandoeningen.

Voor wie?

Je gezondheid testen is voor iedereen die gezonder wil leven. Voorwaarde is wel dat je de resultaten die uit de test komen, kunt begrijpen.

Hoe werkt je gezondheid testen? 

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je, via een vragenlijst en thuistests, inzicht in hoe gezond jouw lichaam is. Je maakt een persoonlijk account aan op hun website. Je vult de vragenlijst in, dit duurt ongeveer een half uur. Daarna kun je ervoor kiezen om thuis verschillende testen te doen, bijvoorbeeld een bloedsuiker- of urinetest. Deze tests krijg je via de post thuis gestuurd. Nadat je de tests zelf hebt afgenomen, verpak je ze in het meegeleverde verzendmateriaal en stuur je ze per post naar het laboratorium. Binnen twee weken ontvang je dan jouw persoonlijk gezondheidsrapport. Hierin staan de resultaten van de test. Er staat ook in of je een verhoogd risico loopt op bepaalde aandoeningen en zo ja, welke. Ook krijg je advies over hoe je je gezondheid kunt verbeteren. 

Als je meer wilt leren over de gezondheid van je hersenen, kun je de korte vragenlijst van MijnBreincoach invullen. De uitslag vertelt je wat je kunt doen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren. De bijbehorende app helpt je vervolgens om hier elke dag aan te werken.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding 

De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door sommige verzekeraars en werkgevers vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever.  

Voor de professional

De Persoonlijke Gezondheidscheck bevat modules voor de preventie en tijdige diagnostiek van hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en longziekten, psychische welzijn en kanker. De check kijkt alleen naar het risico op ziekteprocessen die, als ze vroegtijdig ontdekt worden, ook daadwerkelijk behandeld kunnen worden. De check stelt geen diagnoses voor bepaalde aandoeningen. Uit de uitslag van de check kan blijken dat het verstandig is om een preventief vervolgonderzoek te laten doen. Dit preventieve onderzoek wordt in zo’n geval geadviseerd om ziekte uit te sluiten of in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Iemand een gedefinieerd verhoogd risico wordt volgens de NHG-richtlijnen doorverwezen naar de huisarts of bedrijfsarts. Als huisarts kun je altijd bepalen of de persoon volgens jouw professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek. Lees meer op hun website.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

Een hand die een smartphone vasthoudt waarop de BioCheck app te zien is.

Coaching en apps voor lichaam en geest

Meer rust en balans met een app
Gezonder leven
Persoon in bed gebruikt slaap app

Slaap apps om beter te slapen

Apps om te ontspannen en beter te slapen
Monitoring & Controle