Zelf je gezondheid testen en verbeteren

Weten hoe gezond je bent

Vrouw achter laptop kijkt naar buiten.

Foto: Christina Morillo (Pexels)

Hoe gezond leef je eigenlijk? Je kunt natuurlijk niet zelf in je lichaam kijken, maar je kunt wel zelf met een betrouwbare test kijken hoe je lichaam ervoor staat. Zowel lichamelijk als mentaal. En of je risico’s loopt op bepaalde aandoeningen.

Voor wie?

Voor iedereen die gezonder wil leven.

Hoe werkt het? 

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je, via een vragenlijst en thuistests, inzicht in hoe gezond jouw lichaam is. Je maakt een persoonlijk account aan op hun website. Je vult de vragenlijst in, dit duurt ongeveer een half uur. Daarna kun je ervoor kiezen om thuis verschillende testen te doen, bijvoorbeeld een bloedsuiker- of urinetest. Deze tests krijg je via de post thuis gestuurd. Nadat je de tests zelf hebt afgenomen, verpak je ze in het meegeleverde verzendmateriaal en stuur je ze per post naar het laboratorium. Binnen twee weken ontvang je dan jouw persoonlijk gezondheidsrapport. Hierin staan de resultaten van de test. Er staat ook in of je een verhoogd risico loopt op bepaalde aandoeningen en zo ja, welke. Ook krijg je advies over hoe je je gezondheid kunt verbeteren. 

Als je meer wilt leren over de gezondheid van je hersenen, kun je de korte vragenlijst van MijnBreincoach invullen. De uitslag vertelt je wat je kunt doen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren. De bijbehorende app helpt je vervolgens om hier elke dag aan te werken.

Als je jezelf op mentaal vlak wilt ontwikkelen, kan de SAM app je helpen. Deze app geeft je tips, oefeningen en bijvoorbeeld trainingen waarmee je je leven meer in balans kunt brengen. Als het je onverhoopt zelf niet lukt, kun je via deze app ook contact opnemen met een coach.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vergoeding 

De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door sommige verzekeraars en werkgevers vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar of werkgever.  

Voor de professional

De Persoonlijke Gezondheidscheck bevat modules voor de preventie en tijdige diagnostiek van hart- en vaatziekten, diabetes, nier- en longziekten, psychische welzijn en kanker. De check kijkt alleen naar het risico op ziekteprocessen die, als ze vroegtijdig ontdekt worden, ook daadwerkelijk behandeld kunnen worden. De check stelt geen diagnoses voor bepaalde aandoeningen. Uit de uitslag van de check kan blijken dat het verstandig is om een preventief vervolgonderzoek te laten doen. Dit preventieve onderzoek wordt in zo’n geval geadviseerd om ziekte uit te sluiten of in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Iemand een gedefinieerd verhoogd risico wordt volgens de NHG-richtlijnen doorverwezen naar de huisarts of bedrijfsarts. Als huisarts kun je altijd bepalen of de persoon volgens jouw professionele inzicht een indicatie heeft voor aanvullend onderzoek. Lees meer op hun website.

Ben je coach of therapeut? Dan kun je je ook aansluiten bij SAM. Via de app kun je met jouw behandeling meer mensen bereiken en tussen coachingsessies door blijf je in contact met cliënten. Kijk voor meer informatie op de website van SAM.
 

Gerelateerde oplossingen

Persoon in bed gebruikt mobiel

Beter slapen en eenvoudig ontspannen

Apps voor slaap en ontspanning
Monitoring & Controle
man die hardloopt in de natuur met een telefoon en oordopjes

Een gezonde levensstijl door meer beweging

Meer bewegen met een app
Gezonder leven
Vrouw rolt yogamatje uit

Gezond en verantwoord fit worden

Apps voor oefeningen en fitness
Spel & Beweging