Hulp bij eten met een eetrobot

Eetrobot biedt hulp bij eten

hand stelt de robotarm Obi in

Beeld: Obi

Vrouw staat naast eetrobot

Beeld: Zorg van Nu

Een eetrobot schept eten voor je op en brengt het naar je mond. De robot heeft een arm die je eerst op de juiste positie van je mond instelt. Daaraan zit een lepel die het voedsel opschept. Bediening gebeurt met een knop of met je smartphone. Een eetrobot is een draagbaar systeem. Hij heeft een accu en hoeft niet bij een stopcontact te staan. 

Bekijk hoe de eetrobot werkt:

Informatie voor zorggebruikers

Als je niet zelfstandig eten naar je mond kunt brengen, kan dat erg vervelend zijn. Je bent afhankelijk van anderen om te eten. Dat kan ook nog eens niet in je eigen tempo. Een eetrobot helpt je om weer zelfstandig te eten. Zo krijg je een stukje onafhankelijkheid terug. Ook kun je weer gezellig tegelijkertijd eten met je tafelgenoten.

De Obi en de iEAT robot zijn twee voorbeelden van eetrobots. Met aansturingsknoppen bedien je de schepbeweging of de kom. De positie van de arm kun je steeds op een andere manier (laten) instellen. Zo hoef je niet altijd op dezelfde manier te zitten. De iEAT kun je ook automatisch programmeren. Je kunt de eetrobots makkelijk meenemen naar vrienden of als je uit eten gaat. Daarnaast is een eetrobot hygiënisch: de onderdelen die met eten in contact komen, kunnen in de vaatwasser.

Let op, een eetrobot is niet geschikt als je een slikstoornis, ernstige kauwproblemen, zichtproblemen of een ongecontroleerde motoriek hebt. Hetzelfde geldt als je de joystick of knop niet kunt bedienen, niet rechtop kunt zitten, of de bediening niet kunt begrijpen.

Hulp bij onvoldoende spierkracht

Er zijn ook eenvoudiger hulpmiddelen om te eten. Deze zijn handig wanneer je wel je hand kunt gebruiken maar niet voldoende spierkracht hebt. Voorbeelden zijn de iEAT Light Grip of iEAT Power Grip.

Kun je wel zelf eten maar valt het eten van je bestek af vanwege trillingen of tremoren? Kijk dan op onze pagina over anti tril lepels.

Vergoeding

De eetrobot wordt vergoed door de verzekering. Dit kan vanuit de zorgverzekeringswet (ZVW) of de wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit de ZVW kun je de zorg zelf regelen via de zorgverzekeraar, vanuit de Wlz wordt het aangevraagd door de zorgverlener.

Praktische hulp

De handleiding van Obi kun je op de website van de leverancier downloaden.

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een eetrobot? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Informatie voor zorgprofessionals

Met een eetrobot kunnen jouw cliënten weer zelf eten. Dit geeft hen een stukje zelfstandigheid terug. Daarnaast krijgen zij weer plezier in eten. Jij kunt de tijd gebruiken voor andere zorgtaken.

Let op: de eetrobot is niet geschikt voor iedereen. Heeft je cliënt een slikstoornis, ernstige kauwproblemen, zichtproblemen of een ongecontroleerde motoriek? Dan is de eetrobot niet geschikt voor hem of haar. Hetzelfde geldt als je cliënt de joystick of knop niet kan bedienen, niet rechtop kan zitten, of de bediening niet begrijpt.

Twee voorbeelden van eetrobots zijn de Obi en de iEAT. Jij of je cliënt bestuurt de schepbeweging of de kom met de aansturingsknoppen. Je kunt de positie van de arm steeds op een andere manier (laten) instellen. Je cliënt hoeft zo niet altijd op dezelfde manier te zitten. Automatisch programmeren kan met de iEAT. Je kan de onderdelen die met eten in contact komen in de vaatwasser doen.

Hulp bij onvoldoende spierkracht

Heeft je cliënt niet voldoende spierkracht? Dan zijn er ook eenvoudiger hulpmiddelen om te eten. De iEAT Light Grip en iEAT Power Grip zijn voorbeelden.

Kijk ook op onze pagina over anti tril lepels. Deze zijn handig wanneer je cliënt last heeft van trillingen of tremoren in de hand.

Praktische hulp

De handleiding van Obi kun je op de website van de leverancier downloaden.

Wil je een eetrobot implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’.

Voorbeelden van aanbieders

Ervaringen

Ik heb de OBI eetrobot en ben er erg blij mee! Ik vind het fijn dat ik nu minder hulp nodig heb en dat bevordert mijn mentaal welbevinden. Sommig eten schept hij niet altijd goed op en dan moet je een keer extra scheppen, maar dat is geen groot probleem. Ik heb hem nu 3 jaar en neem hem overal mee naartoe.
Marjolijn - gebruiker eetrobot