Zelf stofzuigen hoeft niet meer

Robotstofzuiger

Oudere vrouw op bank met voeten omhoog, robotstofzuiger is aan het werk

Foto: GeneratieThuis

Zelf stofzuigen lukt vaak niet (meer) als je slecht ter been wordt, of een lichamelijke beperking hebt. Weet dan dat je tegenwoordig het werk door een robotstofzuiger kan laten doen. Je stelt zelf in wanneer de robotstofzuiger aan het werk gaat en je moet zelf af en toe de stofbak legen. Een robotstofzuiger komt ook in de hoeken van de kamer en onder de bank. Zo doet hij het schoonmaken voor je.

Voor wie?

Voor iedereen die niet (meer) zelf kan of wil stofzuigen.

Hoe werkt het?

De robotstofzuiger heeft een eigen laadstation. Van hieruit start en eindigt hij zijn stofzuigbeurt. Hoe vaak hij stofzuigt, oftewel de frequentie, moet je handmatig instellen. Als hij opgeladen is, dan baant hij zich een weg door de (afgebakende) ruimte. Hij heeft sensors waardoor hij 'ziet' waar obstakels in de ruimte staan (bijvoorbeeld meubels, lampen, koffers, etc.). Met behulp van meerdere ronddraaiende borstels aan de zijkant en de onderkant zuigt hij het vuil op in de stofbak. Hij geeft aan wanneer de stofbak geleegd moet worden. Hij gaat zelf terug naar zijn laadstation als hij opgeladen moet worden. Sommige robotstofzuigers kun je met een app op je smartphone bedienen.

Mogelijkheden &  verkrijgbaarheid

Aanbieders

De verschillende robotstofzuigers zijn verkrijgbaar bij elektronicawinkels. Je kunt ze ook online kopen door te zoeken op robotstofzuiger.

Vergoeding

De robotstofzuiger wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.