Overslaan en naar de inhoud gaan

Zelfmanagement bij COPD

Online hulp en coaching om COPD te monitoren

Twee handen houden een tablet vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto #1: SanaCoach COPD

Een hand houdt een telefoon vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto #2: SanaCoach COPD

Foto's: SanaCoach COPD

Als je de diagnose COPD hebt gekregen, kan het moeilijk zijn om hiermee te leren leven. Je kan veel vragen hebben. Zoals hoe je zo goed mogelijk de dagelijkse dingen blijft doen. Je behandelaar kan je helpen je aandoening zelf te managen. Zo zijn er websites waar je jouw klachten bijhoudt. Samen met je behandelaar krijg je zo inzicht in het verloop van je ziekte en grip op je aandoening.

Voor wie zijn deze zelfmanagement websites?

Voor mensen met COPD.
 

Hoe werkt zelfmanagement bij COPD?

Bij COPD kun je last hebben van verschillende klachten. Deze kunnen per dag anders zijn. Vaak heb je contact met meerdere zorgverleners. Een zelfmanagement website helpt je het overzicht te bewaren en jouw aandoening zelf te monitoren. Ook vind je er allerlei informatie over hoe je met je klachten kunt omgaan. Je houdt online je symptomen bij. Na verloop van tijd zie je of je stabiel blijft. Verergeren je symptomen? Dan passen jij en je behandelaar samen het zorgplan aan. Zo weet je wat je aan kunt. Daarnaast kun je naasten betrekken bij je ziekteverloop.

Er zijn verschillende platforms die elk net andere functies hebben. Zo hou je bij de platforms Engage en EmmaCOPD via een app contact met je behandelaar of zorgverlener. Bij EmmaCOPD krijg je ook een smartwatch. Hierop zie je hoeveel je beweegt en hoe je slaapt. Daarnaast helpt een speciaal actieplan je om een beginnende longaanval eerder te herkennen. Ook krijg je bij EmmaCOPD een melding wanneer je medicatie moet innemen. 

Ook bij Mijn Luchtpunt hou je je ziekte en medicatiegebruik bij in een app. Hierbij nodig je jouw zorgverleners uit om je gegevens in te zien. 

SanaCoach COPD is een programma dat ‘leert’ van de data die jij invoert. Op basis van eerder opgegeven symptomen kan SanaCoach straks een beginnende longaanval herkennen. Geef je bijvoorbeeld aan dat je klachten verergeren? Dan krijg je een waarschuwing via de mail. Zo kan je bijvoorbeeld medicijnen eerder innemen en hoef je niet naar het ziekenhuis. Je kan ook een terugkerende medicatieherinnering instellen via e-mail.

Bij PatiëntCoach heb je ook toegang tot een forum met anderen die ook COPD hebben. Handig om ervaringen te delen.

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.

 

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Vraag aan je longverpleegkundige, longarts of andere behandelaar op welk platform diegene aangesloten is. Voor de volgende platformen kan je behandelaar je gratis aanmelden: 

  • Engage van Philips VitalHealth: je kunt de app gratis downloaden voor Android en iOS
  • Bij EmmaCOPD gebruik je twee apps: een om je beweging bij te houden (Emma activiteitencoach) en een waarmee je contact houdt met zorgverleners (Emma 6).
    • Android: download hier de Emma 6 app en hier de Emma activiteitencoach app.
    • Apple: download hier de Emma 6 app.
  • SanaCoach COPD: je kunt de app gratis downloaden voor Android en iOS

Voor de volgende platformen kun je zelf een gratis account aanmaken:

  • PatiëntCoach is eigendom van het LUMC en is gratis te gebruiken. Ook als je niet bij dit ziekenhuis onder behandeling bent. Download de app gratis voor Android en iOS.
  • Op de website van Luchtpunt vind je meer informatie over COPD. Voor het platform Mijn Luchtpunt kun je je hier gratis aanmelden. De bijbehorende app is gratis te downloaden voor Android en iOS

Veel persoonlijke gezondheidsomgevingen (pgo’s) hebben ook een COPD module. Lees op deze pagina meer over wat een pgo inhoudt. 

Voor de professional

Een zelfmanagement programma maakt integrale zorg makkelijker. Met zelfmonitoring zorgen patiënt en behandelaar samen voor een persoonlijk afgestemd zorgplan, waarbij er meer aandacht is voor gezondheid. Alle platformen bieden een overzichtspagina waarop je de patiënt monitort, begeleidt en informeert. De patiënt ziet zijn of haar persoonlijke omgeving, jij ziet de monitor waarin alle patiëntgegevens staan. Zo heb je als behandelaar meer inzicht in het ziekteverloop van patiënten en kun je eerder ingrijpen wanneer de ziekte verergert. Zo zie je bij SanaCoach COPD een vlaggetje als er risico’s worden gesignaleerd bij patiënten. De patiënt met de meeste of hoogste risico’s verschijnt bovenaan de lijst. Zo kan een zorgverlener snel contact opnemen en vroeg ingrijpen. SanaCoach COPD is ook opgenomen in het platform Engage van Philips Vitalhealth.

Sommige platformen werken met software die je na aanschaf kunt downloaden. Voor PatiëntCoach hoef je niks te installeren. Ga voor meer informatie naar de website van de desbetreffende leverancier:

Medisch Spectrum Twente heeft in 2018 onderzoek gedaan naar zelfmanagement bij patiënten met COPD en hartfalen.

Disclaimer

Claimt een hulpmiddel een medisch doel te hebben? Dan moet het hulpmiddel, apparaat of de software altijd een geldige CE-markering hebben waaruit blijkt dat het veilig is en aan de correcte regelgeving voldoen. De Inspectie Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. Van niet alle hulpmiddelen op deze website is bekend of ze een CE-markering hebben.

Gerelateerde oplossingen

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Online je medisch dossier inzien

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Communicatie medisch
Man achter tafel gebruikt meetapparatuur

FocusCura

Telemonitoring bij hartaandoeningen

Patiënten thuis hun waarden laten meten
Monitoring & Controle
Patiënt kijkt op zijn telefoon naar de app Behandelcoach

Ziekenhuis app voor een goed overzicht

App die ziekenhuisbezoek en behandeling ondersteunt
Communicatie medisch
Een baby ligt op de grond naast een luchtkwaliteitsmeter

BRISE

Luchtkwaliteitsmeter voor gezonde lucht

Luchtkwaliteit meten in huis
Behandeling & Verzorging