Zelfstandig eten met een eetrobot

Robotarm Obi

Vrouw eet met behulp van robotarmhand stelt de robotarm Obi in

Foto's: Obi

Mensen die hun armen niet of nauwelijks kunnen bewegen, zijn vaak van een ander afhankelijk om te eten. Maar er is ook Obi: een slimme en stijlvolle eetrobot, die helpt je om zelfstandig te eten. Obi geeft je de mogelijkheid om in je eigen tempo te eten, waar je dat wilt. Zo kun je een gevoel van vertrouwen en onafhankelijkheid terugkrijgen. En gezellig tegelijkertijd eten met je tafelgenoten.

Voor wie?

Voor mensen die niet zelfstandig kunnen eten of drinken. Bijvoorbeeld mensen met een hoge dwarslaesie, een neuromusculaire aandoening, een neurologische aandoening of ernstige spasticiteit.

Hoe werkt het?

Obi heeft twee aansturingsknoppen: één om te kiezen uit welke kom wordt geschept, en één om de schepbeweging aan te sturen. Een arm met daaraan een lepel schept het voedsel op en brengt het naar de mond. Als je Obi gaat gebruiken, stel je eerst de juiste positie van de arm ten opzichte van je mond in. Deze kun je steeds op een andere manier (laten) instellen, zodat je niet altijd op dezelfde manier hoeft te zitten.

Obi is een draagbaar systeem. Hij heeft een accu, dus hij hoeft niet in de buurt van een stopcontact te staan. Je kunt de eetrobot dus makkelijk meenemen naar vrienden of als je uit eten gaat. Daarnaast is Obi hygiënisch: veel onderdelen kunnen in de vaatwasser.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Obi wordt geleverd door Focal Meditech.

Vergoeding

Obi wordt vergoed door de verzekering. Dit kan vanuit de zorgverzekeringswet (ZVW) of de wet langdurige zorg (Wlz). Vanuit de ZVW kun je de zorg zelf regelen via de zorgverzekeraar, vanuit de Wlz wordt het aangevraagd door de zorgverlener.

Gerelateerde oplossingen

Anti-tril lepel van Gyenno

Smakelijk eten zonder knoeien

Lepel die je trillingen opvangt
Behandeling & Verzorging