Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorg in de laatste levensfase

Hulpbox voor palliatieve zorg

Een doos in het gras met hierin zorgproducten voor de palliatieve levensfase

Foto: KGNFOTOGRAFIE

Zorg je voor iemand die niet lang meer te leven heeft? Als je voor iemand zorgt die in de palliatieve levensfase zit, bied jij de zieke vooral comfort. Om jou daarbij te helpen, is er de Praktische Palliatieve Box. Naast hulp bij het verzorgen van de zieke geeft de box je ook steun met tips en adviezen.

Voor wie?

Voor mantelzorgers en zorgprofessionals die zorgen voor iemand in de palliatieve levensfase (laatste levensfase).

Hoe werkt het?

In de Praktische Palliatieve Box voor de laatste levensfase zitten middelen die het leven van de zieke aangenamer maken. In de box zitten algemene spullen zoals swabs, wegwerp-washandjes en -handschoenen. Maar ook bijvoorbeeld een shampoo-cap en mondspray. Met de shampoo-cap was je het haar van de cliënt zonder water te gebruiken. Dit is fijn voor iemand die langere tijd bedlegerig is. De mondspray verlicht klachten van een droge mond, gaat de aantasting van tandglazuur tegen en voorkomt een slechte adem.

In de box zit ook een boekje met praktische tips en adviezen over het zorgen voor iemand in de laatste levensfase. De volledige inhoud van de box vind je op de website van ppboxzorg. Veel van de producten in de box kun je ook zelf aanschaffen bij de drogist, maar het is voor zowel zorgverleners als mantelzorgers fijn om alle producten bij de hand te hebben. Daarnaast wordt de Palliatieve Box zorg een aantal zorgverzekeraars vergoed, ook als deze wordt aangevraagd.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieder

De Palliatieve Box is te bestellen op de website www.ppboxzorg.nl. Ook kun je op de website losse navullingen bestellen.

Vergoeding

Sommige verzekeraars vergoeden de Palliatieve Box vanuit een aanvullende verzekering. Neem contact op met je zorgverzekeraar. 

Voor de professional

Iemand in de laatste levensfase zal steeds minder eten en drinken. Daarom is goede mondzorg belangrijk. Hier ligt in de box ook de nadruk op. Geef als zorgprofessional een duidelijke instructie aan de mantelzorger om hier aandacht aan te besteden.