Hoe kan ik mijn computervaardigheden verbeteren?

Vrouw legt iets uit aan oudere vrouw achter de computer

Wat kun je doen als je niet zo goed bent met digitale apparaten? Bijvoorbeeld met smartphones, tablets en computers of met zorgtechnologie?

Wil je de basisvaardigheden van de computer leren?

Een pc aan- of uitzetten of een muis gebruiken: als je iemand die je kent deze basisvaardigheden wilt leren, kun je terecht op Klik & tik. De basis van Oefenen.nl. Onder andere voor mensen met een taalachterstand, laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Deze worden ook vaak door de bibliotheek aangeboden. 

Oefenen.nl biedt nog meer cursussen, zie hun overzicht van computer en internet cursussen.

Speciaal voor ouderen zijn er Welkom Online en SeniorWeb. Welkom Online is voor senioren die zelden of nooit online zijn geweest en SeniorWeb heeft een breder aanbod. Senioren maken bij beide kennis met de mogelijkheden van internet en van computers, en leren ermee om te gaan. SeniorWeb organiseert ook computercursussen in de buurt. 
 

Zoek je hulp in het gebruiken van je computer, smartphone of tablet? 

Als je ergens tegenaan loopt, kun je contact opnemen met de DigiHulplijn. De vrijwilligers helpen ze graag. Je kunt gratis bellen naar 0800 1508, maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Bibliotheken bieden vaak computercursussen op allerlei niveaus. Check dit bij je lokale bibliotheek. Kijk op de website van De Bibliotheek AanZet om te zien welke cursussen de bibliotheken aanbieden. Een greep uit het aanbod: Klik en tik basiscursus of een workshop Digitaal wijzer, een digitaal inloopspreekuur, of het Informatiepunt Digitale Overheid, voor je vragen over de websites van de overheid. Je kunt er ook terecht voor hulp met DigiD.

SeniorWeb biedt cursussen om beter te worden in digitale vaardigheden, zoals leren e-mailen, foto’s beheren, of appen. Als je lid van SeniorWeb bent, kun je gebruikmaken van PC Hulp. Dat is persoonlijke computerhulp die aangeboden wordt door vrijwilligers.

Ben je zorgverlener en wil je beter om kunnen gaan met digitale apparaten?

Ben jij (of je collega) misschien net wat minder digitaal vaardig dan je zou willen? Vind je het nog altijd lastig om dossiers bij te werken op de tablet of om zorgtechnologie te gebruiken? Dan is Digivaardig in de zorg iets voor jou. Je vindt hier lesprogramma’s die zijn afgestemd op jouw werk. Niet alleen voor verschillende zorgsectoren, maar ook op verschillende niveaus. 

Gerelateerde blogs

Zo verbeter je digitale vaardigheden

  • Tips, advies en hulp

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer over Zo verbeter je digitale vaardigheden

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

  • Tips, advies en hulp

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende medicijnen...

Lees meer over Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

  • Tips, advies en hulp

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek met...

Lees meer over Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek