De jeugd van Nu

Elk kind heeft het recht om gezond, kansrijk en veilig op te groeien. Om zoveel mogelijk thuis op te groeien en begeleiding te krijgen om zelfstandig te worden. Ieder kind moet de hulp, zorg, ondersteuning en aandacht krijgen die het nodig heeft. Ook als het ziek wordt, een aandoening krijgt of een beperking heeft. Er zijn slimme zorgoplossingen die dan kunnen helpen.

Het ministerie van VWS werkt samen met het ministerie van JenV om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering goed op elkaar af te stemmen. Het belang van het kind staat daarin centraal. Het gezamenlijke actieprogramma heet ‘Zorg voor de Jeugd’. Daarin staat ook dat kinderen en hun ouders meer invloed mogen hebben op hun eigen leven en gezondheid, met andere woorden meer ‘de regie’ krijgen en ervaren. Technologische hulpmiddelen en toepassingen kunnen daarbij helpen. Zorg van Nu laat een aantal voorbeelden zien.

Speciaal voor kinderen

Er zijn bijvoorbeeld zorgoplossingen voor in het ziekenhuis. Als een kind een operatie moet ondergaan, kan het van te voren een game spelen waarbij de wanden van de ziekenhuiskamers tot leven lijken te komen. Zo wordt het minder spannend. Als een kind langer in het ziekenhuis moet blijven, dan zorgt technologie voor contact met klasgenoten, vrienden en vriendinnen, bijvoorbeeld met een virtual reality-bril, of een robot in de klas.

Er zijn zorgoplossingen voor thuis. Als een kind diabetes (suikerziekte) heeft, of hooikoorts of astma, dan zijn er apps speciaal voor kinderen om hen daarbij te helpen. Er zijn ook hulpmiddelen om hen te helpen bij ademhalingstherapie of logopedie. Voor kinderen met meervoudige beperkingen die thuis in een bedbox slapen, is er een speciale, opblaasbare bedtent, zodat ze ook elders kunnen logeren. De mogelijkheden zijn heel divers.

Hulp in de jeugdzorg

Er zijn ook zorgoplossingen voor hectische situaties in de jeugdzorg. Zo is er bijvoorbeeld een apparaatje om stress en spanning bij kinderen goed bij te kunnen houden. Dat helpt begeleiders deze kinderen te ondersteunen in een soms vervelende sfeer. Er is bijvoorbeeld ook een robotkrokodil die laat zien en horen wanneer hij verzorging en aandacht nodig heeft. Deze is speciaal ontwikkeld voor kinderen om te leren zorgen en liefhebben, als zij dat zelf te weinig kregen. Virtual reality kan in de jeugdzorg helpen, met bijvoorbeeld angststoornissen. Een speciale speelkit kan helpen om contact te krijgen met een kind met autisme. Er zijn toepassingen om obesitas bij kinderen te verminderen. En apps om kinderen meer te laten bewegen. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe zorgoplossingen een rol kunnen spelen in de jeugdzorg. Zoek vooral naar wat je kan helpen in jouw situatie.

Gerelateerde oplossingen

Meisje speelt op de grond

Speel en leer, woord voor woord

Speelkit voor kinderen met autisme
Educatie & Informatie
allergogo app allergotchi voorbeeld

Inzicht in hooikoorts voor kinderen

AllerGoGo dagboek app
Monitoring & Controle
Jongetje gebruikt mondstuk ademhalingstherapie

Ademhalingshulp op een speelse manier

GroovTube voor ademhalingstherapie
Behandeling & Verzorging
luchtbrug homepage berend benauwd

Digitale ondersteuning voor astmapatiënten

Luchtbrug online astmazorg
Monitoring & Controle