
In de rechterkolom bij deze pagina (desktop) of hieronder (mobiele versie) staan gerelateerde zorgoplossingen. In verband met COVID-19 (coronavirus) zijn hier voorbeelden van zorgoplossingen verzameld die zich richten op communicatie en informatie-uitwisseling. Dit kan gaan om communicatie of informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling, tussen zorgverleners en inwoners, en tussen inwoners onderling.
Maar er zijn uiteraard veel meer e-healthtoepassingen handig of nuttig. Vind deze mogelijkheden in onze zorgoplossingen. Tip: gebruik daarbij bijvoorbeeld filters zoals 'mantelzorg' of 'zelfzorg' of 'sociaal contact' of 'communicatie medisch'.
Stimuleren zorg op afstand
Bekostigen zorg op afstand
Veel zorgverleners en instellingen vragen zich af hoe ze zorg op afstand kunnen bekostigen. De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) heeft daarom een wegwijzer gemaakt met de meest gebruikte declaratietitels voor zorg op afstand, per zorgsector. Hierin is ook de verruiming van de regels voor zorg op afstand in verband met corona meegenomen. Zo kan het eerste consult met een patiënt bijvoorbeeld ook digitaal worden gedaan. Deze tijdelijke extra ruimte is verlengd tot en met 31 december 2020 en zal zoveel mogelijk worden omgezet in een structurele verruiming per 2021.
Hulp bij implementatie en opschaling
Zorg voor innoveren heeft een loket waar je hulp kunt vragen bij je implementatievragen. Er is ook een subsidie beschikbaar voor zorginnovatoren die hulp van een coach kunnen gebruiken bij het opschalen of implementeren van een zorginnovatie. Meer informatie is te vinden op de webpagina Financiële ondersteuning van Zorg voor innoveren.
Digitaal vaardig of nog niet zo?
Digitale hulplijn
Voor mensen met een vraag over het gebruik van de computer, laptop, mobiel of tablet is de digihulplijn gratis beschikbaar. Als je het nummer 0800-1508 belt, kun je je 'digitale' vraag stellen aan getrainde vrijwilligers.
Ook bieden bibliotheken verschillende trainingen om digitaal vaardiger te worden (zoals oefenen.nl, klik &tik, digisterker). Het Ouderenfonds heeft het programma Welkom Online.
Digitale vaardigheden van zorgmedewerkers
Voor zorgmedewerkers die wat praktische ondersteuning kunnen gebruiken is er digivaardigindezorg.nl. Je vindt er allerlei oefeningen en materiaal. Als je hulp wil bij het beeldbellen, kijk dan op de speciale pagina die hiervoor is ingericht.
Om zorgorganisaties te ondersteunen bij het verbeteren van de digitale vaardigheden van hun medewerkers is een subsidieregeling beschikbaar om enkele medewerkers op te leiden tot digicoach. Deze digicoach kan collega’s helpen met digitale vragen. Meer informatie is te vinden op de website van Zorg voor innoveren.
Actuele informatie
Bekijk het Dashboard Corona van de Rijksoverheid met dagelijkse statistieken over het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de situatie in verpleeghuizen. Daarnaast vind je de meest recente informatie over COVID-19 op Rijksoverheid.nl