Overslaan en naar de inhoud gaan

E-health en het ziekenhuis

Naar het ziekenhuis gaan doe je liever niet, tenzij je er werkt. Gelukkig kun je steeds meer zorg thuis krijgen. Thuis herstel je ook nog eens beter. Een arts kan dankzij digitale zorg soms bij jou ‘langskomen’, in plaats van andersom, wat voor de arts ook handig is. Je kunt vanuit huis met elkaar communiceren, thuis metingen doen en doorsturen. Of de arts kan jouw gezondheid op afstand monitoren. Het ziekenhuis blijft natuurlijk altijd bestaan: voor de complexe, specialistische zorg die je niet in de buurt kunt krijgen.

Zo krijgt iedereen steeds meer ‘de juiste zorg op de juiste plek’. Onder deze naam heeft het zorgveld een initiatief gestart en het ministerie van VWS ondersteunt dit. De gedachte is dat de zorg meer rekening houdt met de patiënt: of deze werkt, of deze zorgt voor kinderen of voor een ouder, enz. Dat kan tegenwoordig omdat de zorg minder afhankelijk is van plaats en tijd, door innovaties in de zorg, zoals e-health. Deze kunnen in de zorg ook helpen bij het verminderen van de regeldruk en de uitdagingen van de arbeidsmarkt. Daarover zijn afspraken gemaakt in het hoofdlijnakkoord met de medisch-specialistische zorg.

Zorg van Nu laat voorbeelden zien van zulke innovaties in de zorg, e-health en slimme zorgoplossingen; voor de ziekenhuispatiënt én voor het ziekenhuispersoneel.

Ziekenhuis bij je thuis

Zo hoef je als patiënt niet voor elke (routine)controle of meting naar het ziekenhuis, maar kun je thuis veel langer achter elkaar worden gemonitord. Zo is er thuismonitoring, thuisonderzoek, thuisbeademing, en thuismetingen. Voor diverse aandoeningen: van trombose, COPD, hartproblemen, diabetes, tot een risicovolle zwangerschap. Dat wat je thuis kunt doen is makkelijker in te passen in je leven. Het is vaak ook beter voor je gezondheid, omdat je minder onrust ervaart.

Contact met je zorgverlener hoeft niet meer (alleen) op de ouderwetse manier. Soms kun je appen of videobellen. Veel ziekenhuizen hebben een patiëntenportaal om gezondheidsinformatie met hun patiënten te delen en contact met elkaar te hebben. Soms is ‘online thuisvisite’ mogelijk. Dan is het net of de medisch specialist bij jou op bezoek komt.

Er zijn veel online platforms (websites waar je met elkaar samenkomt) voor patiënten. Je vindt er meer informatie over je aandoening of ziekte, advies en tips hoe je ermee om kunt gaan en je kunt contact leggen met lotgenoten. Dat helpt je weer om de goede vragen te stellen aan de arts. Er zijn ook apps die je bij een specifieke ziekte of aandoening ondersteunen.

Voorbereiding op verblijf

Als je naar het ziekenhuis moet en je ziet er tegenop, zijn er zorgoplossingen die je helpen met voorbereiden. Denk aan een digitale rondleiding van het ziekenhuis of een video van de operatie die je te wachten staat.

Voor een kind is het ziekenhuis soms nog vreemder en enger. Denk dan eens aan een game die het kind kan spelen op weg naar de operatie. Als een kind langer moet blijven, kan het via een zorgrobot of VR-bril contact met vrienden en school houden.

Werken in het ziekenhuis

Veel van deze zorgoplossingen maken niet alleen het leven van patiënten gemakkelijker, maar ook van zorgverleners. Daarnaast zijn er zorgoplossingen die echt gericht zijn op het prettiger werken in het ziekenhuis. Zo kun je op afstand meekijken en meehelpen bij het verzorgen van een wond. Je kunt al je zakkaartjes in een app verzamelen. Er is een digitaal systeem waarmee je snel en veilig medische informatie vanuit een ambulance deelt met het ziekenhuis. Of waarmee je snel een geschikt zorgbed vindt voor een patiënt.

Kijk bij de gerelateerde zorgoplossingen voor meer voorbeelden.

 

Gerelateerde oplossingen

Twee handen houden een tablet vast. Hierop is het platform SanaCoach COPD te zien.

Foto's: SanaCoach COPD

Zelfmanagement bij COPD

Monitoring van COPD op afstand
Monitoring & Controle
Zorgprofessional met smart phone in zijn hand waarop de app CureTrack te zien is, track and trace voor medische apparatuur

Track and trace voor medische apparaten

Apparatuur in ziekenhuizen en zorginstellingen sneller terugvinden
Educatie & Informatie
Een zwangere vrouw ligt op de behandeltafel en er wordt een echo gemaakt op een tablet

Mobiele echo voor snelle diagnose

Mobiele echo maken met smartphone of tablet
Monitoring & Controle

Gerelateerde blogs

Oudere man oefent een gesprek met een arts.
  • Tips, advies en hulp

Zo bereiden patiënt én zorgverlener zich goed voor op een gesprek

Als zorgverlener en patiënt samen beslissen over de zorg, slaan behandelingen beter aan. Maar niet elke patiënt gaat even makkelijk het gesprek...

Lees meer
Zinnige zorg: overleg tussen zorgverleners
  • Implementatie bij zorginstelling

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer