
Het ministerie van VWS vindt dat de keuze voor een gezonde leefstijl heel gemakkelijk en gewoon zou moeten zijn. Zo stimuleert VWS met het programma Alles is gezondheid initiatieven in het land die het voor jou makkelijker maken om gezonder te leven. VWS heeft met 70 partijen in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. En met het Meerjarenprogramma Depressiepreventie wil VWS ervoor zorgen dat geestelijke ziektes en aandoeningen zoals depressie bespreekbaar worden en mensen hulp kunnen krijgen. Zorg van Nu ondersteunt dit beleid van VWS. We laten voorbeelden van slimme oplossingen zien die je helpen om op je gezondheid te letten.
Lekker in beweging
Als je fit wilt worden of blijven, zijn er apps om je te motiveren en ondersteunen. Van wandel-apps tot sportapps. Je kunt een stappenteller of bewegingstracker om je pols doen om te weten of je voldoende beweegt. Voor actieve hardlopers of wielrenners die geen telefoon meenemen: denk voor je veiligheid eens aan een mobiele alarmknop of SOS-band.
De maat houden
Wil je weten of je gezond eet? Dan kun je aan een calorieënteller of voedingsapp denken. Of wil je weten of je te veel alcohol drinkt? Doe dan eens de zelfhulptest. En om te stoppen met roken kun je denken aan een app die je motiveert.
Mentaal in balans
Voor je mentale gezondheid heb je voldoende slaap en ontspanning nodig. Ook daar kunnen apps je bij helpen, maar ook bijvoorbeeld een slaaprobot die je als kussen vasthoudt. Je stressniveau houd je in de gaten met een stressmeter. En als je last hebt van somberheid of vermoeidheid, probeer eens lichttherapie, met bijvoorbeeld een daglichtlamp. Als je hulp kunt gebruiken en je wilt (nog) niet naar de dokter, is er anonieme hulp online.
Inzicht in je eigen gezondheid
Wil je graag meer inzicht in je eigen gezondheid? Daar is ook e-health voor. Bijvoorbeeld met een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin je al je gezondheidsgegevens beheert. Er zijn speciale apps voor als je bijvoorbeeld een allergie, astma, diabetes of reuma hebt. Om je te ondersteunen, meer grip op je aandoening te krijgen of gewoon om je te vertellen hoe gezond de buitenlucht vandaag is. Met je eigen bloeddrukmeter in huis, kun je zelf – in alle rust – je eigen bloeddruk meten en bijhouden. Met een voorhoofdthermometer kun je makkelijk bij iemand die slaapt, bijvoorbeeld je kind, de temperatuur meten.
Zo zijn er allerlei mogelijkheden om je gezondheid in de gaten te houden. Kijk bij de gerelateerde zorgoplossingen voor nog meer voorbeelden.