Gezondheid in de gaten houden

‘Als je maar gezond bent.’ Dat vinden we belangrijk. Gezond in je lijf en in je hoofd. Dat doe je met voldoende bewegen én ontspannen, letten op je eten, niet roken, niet te veel drinken en de balans in je leven bewaken. Zo word je niet zo snel ziek en leef je langer en fitter. Maar het is niet altijd gemakkelijk om je gezondheid in de gaten te houden. Zorg van Nu kan je daarbij helpen.

Vrouw in sportoutfit kijkt op smartwatch tijdens het lopen.

Het ministerie van VWS vindt dat de keuze voor een gezonde leefstijl heel gemakkelijk en gewoon zou moeten zijn. Zo stimuleert VWS met het programma Alles is gezondheid initiatieven in het land die het voor jou makkelijker maken om gezonder te leven. VWS heeft met 70 partijen in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. En met het Meerjarenprogramma Depressiepreventie wil VWS ervoor zorgen dat geestelijke ziektes en aandoeningen zoals depressie bespreekbaar worden en mensen hulp kunnen krijgen. Zorg van Nu ondersteunt dit beleid van VWS. We laten voorbeelden van slimme oplossingen zien die je helpen om op je gezondheid te letten.

Lekker in beweging

Als je fit wilt worden of blijven, zijn er apps om je te motiveren en ondersteunen. Van wandel-apps tot sportapps. Je kunt een stappenteller of bewegingstracker om je pols doen om te weten of je voldoende beweegt. Voor actieve hardlopers of wielrenners die geen telefoon meenemen: denk voor je veiligheid eens aan een mobiele alarmknop of SOS-band.

De maat houden

Wil je weten of je gezond eet? Dan kun je aan een calorieënteller of voedingsapp denken. Of wil je weten of je te veel alcohol drinkt? Doe dan eens de zelfhulptest. En om te stoppen met roken kun je denken aan een app die je motiveert.

Mentaal in balans

Voor je mentale gezondheid heb je voldoende slaap en ontspanning nodig. Ook daar kunnen apps je bij helpen, maar ook bijvoorbeeld een slaaprobot die je als kussen vasthoudt. Je stressniveau houd je in de gaten met een stressmeter. En als je last hebt van somberheid of vermoeidheid, probeer eens lichttherapie, met bijvoorbeeld een daglichtlamp. Als je hulp kunt gebruiken en je wilt (nog) niet naar de dokter, is er anonieme hulp online.

Inzicht in je eigen gezondheid

Wil je graag meer inzicht in je eigen gezondheid? Daar is ook e-health voor. Bijvoorbeeld met een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin je al je gezondheidsgegevens beheert. Er zijn speciale apps voor als je bijvoorbeeld een allergie, astma, diabetes of reuma hebt. Om je te ondersteunen, meer grip op je aandoening te krijgen of gewoon om je te vertellen hoe gezond de buitenlucht vandaag is. Met je eigen bloeddrukmeter in huis, kun je zelf – in alle rust – je eigen bloeddruk meten en bijhouden. Met een voorhoofdthermometer kun je makkelijk bij iemand die slaapt, bijvoorbeeld je kind, de temperatuur meten.

Zo zijn er allerlei mogelijkheden om je gezondheid in de gaten te houden. Kijk bij de gerelateerde zorgoplossingen voor nog meer voorbeelden.

 

 

Gerelateerde blogs

De inslikbare dokter

Hoe weet je nou of je patiënt zijn of haar medicijnen heeft ingenomen? Voor een arts houdt de zorg op wanneer de patiënt met een recept naar huis vertrekt. Het is moeilijk om ze in de thuissituatie te controleren. Voor wetenschappers was dit een reden om een heel kleine sensor te ontwikkelen en die toe te voegen aan pillen. Zo krijg je ‘ingestibles’. Sebas Eikholt van Patientempowerment vertelt over zijn fascinatie met deze inslikbare hulpmiddelen.

Lichttherapie voor thuis

Heb je last van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, of minder energie? Het zou kunnen dat je te weinig licht ‘binnen krijgt’. Misschien dat lichttherapie voor thuis e dan kan helpen. Je kunt hier gewoon zelf mee aan de slag.

Ook op kantoor 250 stappen per uur

Een fitness tracker geeft je inzicht in je gezondheid en hoeveel je beweegt. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt meer gaat bewegen? Stel dat je een baan hebt waarbij je veel stil zit? Silvia Koerhuis, beleidsmedewerker bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vertelt over haar ervaringen.

Zelf zorgoplossingen uitproberen in een 'slim huis'

Soms is het fijn om eerst met iemand te kunnen praten voordat je iets aanschaft. Zeker als het een product is waar je nog niet bekend mee bent. Of als het gaat om een product dat jou of een ander helpt met zorg. Dan wil je weten dat de oplossing goed is. Dat het werkt en dat je erop kunt vertrouwen. Daarom zijn er overal in het land plekken waar je zorgoplossingen kunt uitproberen. Je kunt ze aanraken, uittesten en ervaren. Zonder dat daar verplichtingen bij komen kijken.

6 slimme zorgoplossingen bij diabetes

Wanneer je de diagnose diabetes (suikerziekte) krijgt, verandert je leven behoorlijk. Je moet je glucosewaarden gaan bijhouden en misschien wel insuline spuiten of pillen slikken. Vaak zal de dokter je adviseren om je leefstijl aan te passen. Er zijn handige hulpmiddelen om je te helpen als je diabetes hebt.

Gerelateerde oplossingen

lachende vrouw draagt zwart incontinentie ondergoed van carinwear

Verminder zelf je stress-incontinentie

Urineverlies tegengaan met slim ondergoed
Monitoring & Controle
Pollen in de lucht van een boom

Weten welke pollen in de lucht zijn

Hulp bij hooikoorts
Educatie & Informatie
Vrouw ligt in bed en heeft de slaaprobot vast

Beter slapen met een slaaprobot

Hulpmiddelen voor een goede nachtrust
Gezonder leven
Een vrouw bevestigt de Spire Stone stressmeter aan de binnenkant van haar broek

Je stress verminderen met een stressmeter

Beter omgaan met stress
Monitoring & Controle
Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezier

Rust en balans door muziek en dans

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken
Spel & Beweging