Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezondheid in de gaten houden

‘Als je maar gezond bent.’ Dat vinden we belangrijk. Gezond in je lijf en in je hoofd. Dat doe je met voldoende bewegen én ontspannen, letten op je eten, niet roken, niet te veel drinken en de balans in je leven bewaken. Zo word je niet zo snel ziek en leef je langer en fitter. Maar het is niet altijd gemakkelijk om je gezondheid in de gaten te houden. Zorg van Nu kan je daarbij helpen.

Vrouw in sportoutfit kijkt op smartwatch tijdens het lopen.

Het ministerie van VWS vindt dat de keuze voor een gezonde leefstijl heel gemakkelijk en gewoon zou moeten zijn. Zo stimuleert VWS met het programma Alles is gezondheid initiatieven in het land die het voor jou makkelijker maken om gezonder te leven. VWS heeft met 70 partijen in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. En met het Meerjarenprogramma Depressiepreventie wil VWS ervoor zorgen dat geestelijke ziektes en aandoeningen zoals depressie bespreekbaar worden en mensen hulp kunnen krijgen. Zorg van Nu ondersteunt dit beleid van VWS. We laten voorbeelden van slimme oplossingen zien die je helpen om op je gezondheid te letten.

Lekker in beweging

Als je fit wilt worden of blijven, zijn er apps om je te motiveren en ondersteunen. Van wandel-apps tot sportapps. Je kunt een stappenteller of bewegingstracker om je pols doen om te weten of je voldoende beweegt. Voor actieve hardlopers of wielrenners die geen telefoon meenemen: denk voor je veiligheid eens aan een mobiele alarmknop of SOS-band.

De maat houden

Wil je weten of je gezond eet? Dan kun je aan een calorieënteller of voedingsapp denken. Of wil je weten of je te veel alcohol drinkt? Doe dan eens de zelfhulptest. En om te stoppen met roken kun je denken aan een app die je motiveert.

Mentaal in balans

Voor je mentale gezondheid heb je voldoende slaap en ontspanning nodig. Ook daar kunnen apps je bij helpen, maar ook bijvoorbeeld een slaaprobot die je als kussen vasthoudt. Je stressniveau houd je in de gaten met een stressmeter. En als je last hebt van somberheid of vermoeidheid, probeer eens lichttherapie, met bijvoorbeeld een daglichtlamp. Als je hulp kunt gebruiken en je wilt (nog) niet naar de dokter, is er anonieme hulp online.

Inzicht in je eigen gezondheid

Wil je graag meer inzicht in je eigen gezondheid? Daar is ook e-health voor. Bijvoorbeeld met een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin je al je gezondheidsgegevens beheert. Er zijn speciale apps voor als je bijvoorbeeld een allergie, astma, diabetes of reuma hebt. Om je te ondersteunen, meer grip op je aandoening te krijgen of gewoon om je te vertellen hoe gezond de buitenlucht vandaag is. Met je eigen bloeddrukmeter in huis, kun je zelf – in alle rust – je eigen bloeddruk meten en bijhouden. Met een voorhoofdthermometer kun je makkelijk bij iemand die slaapt, bijvoorbeeld je kind, de temperatuur meten.

Zo zijn er allerlei mogelijkheden om je gezondheid in de gaten te houden. Kijk bij de gerelateerde zorgoplossingen voor nog meer voorbeelden.

 

 

Gerelateerde oplossingen

Een vrouw zit op een stoel en heeft een Omnipod op haar arm. In haar hand houdt ze een smartphone, hierop is een app te zien.

Omnipod. 

Glucosemeters met een sensor

Je bloedsuikerspiegel meten zonder vingerprik
Monitoring & Controle
Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvinger

Saturatiemeter. Beeld: Natfriedman (Flickr) 

Saturatie, longkracht en ademfrequentie meten

Zelf de gezondheid van je longen checken
Monitoring & Controle
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

De Eetmeter app. Beeld: het Voedingscentrum

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven

Gerelateerde ervaringen

Zinnige zorg: overleg tussen zorgverleners
  • Implementatie

Zorgverzekeraar VGZ: denk na over opschaling van innovaties

Zorgverzekeraar VGZ wil met digitale oplossingen de zorg efficiënter, beter voor de patiënt en financieel gezonder maken. “Maar voor ons is een...

Lees meer
Gebruikers MiGuide
  • Implementatie

4 tips om een innovatie op te schalen

De pilot was succesvol en de eerste enthousiaste gebruikers hebben het product omarmd. Hoe maak je minder intrinsiek gemotiveerde gebruikers net...

Lees meer