Gezondheid in de gaten houden

‘Als je maar gezond bent.’ Dat vinden we belangrijk. Gezond in je lijf en in je hoofd. Dat doe je met voldoende bewegen én ontspannen, letten op je eten, niet roken, niet te veel drinken en de balans in je leven bewaken. Zo word je niet zo snel ziek en leef je langer en fitter. Maar het is niet altijd gemakkelijk om je gezondheid in de gaten te houden. Zorg van Nu kan je daarbij helpen.

Vrouw in sportoutfit kijkt op smartwatch tijdens het lopen.

Het ministerie van VWS vindt dat de keuze voor een gezonde leefstijl heel gemakkelijk en gewoon zou moeten zijn. Zo stimuleert VWS met het programma Alles is gezondheid initiatieven in het land die het voor jou makkelijker maken om gezonder te leven. VWS heeft met 70 partijen in het Nationaal Preventieakkoord afspraken gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. En met het Meerjarenprogramma Depressiepreventie wil VWS ervoor zorgen dat geestelijke ziektes en aandoeningen zoals depressie bespreekbaar worden en mensen hulp kunnen krijgen. Zorg van Nu ondersteunt dit beleid van VWS. We laten voorbeelden van slimme oplossingen zien die je helpen om op je gezondheid te letten.

Lekker in beweging

Als je fit wilt worden of blijven, zijn er apps om je te motiveren en ondersteunen. Van wandel-apps tot sportapps. Je kunt een stappenteller of bewegingstracker om je pols doen om te weten of je voldoende beweegt. Voor actieve hardlopers of wielrenners die geen telefoon meenemen: denk voor je veiligheid eens aan een mobiele alarmknop of SOS-band.

De maat houden

Wil je weten of je gezond eet? Dan kun je aan een calorieënteller of voedingsapp denken. Of wil je weten of je te veel alcohol drinkt? Doe dan eens de zelfhulptest. En om te stoppen met roken kun je denken aan een app die je motiveert.

Mentaal in balans

Voor je mentale gezondheid heb je voldoende slaap en ontspanning nodig. Ook daar kunnen apps je bij helpen, maar ook bijvoorbeeld een slaaprobot die je als kussen vasthoudt. Je stressniveau houd je in de gaten met een stressmeter. En als je last hebt van somberheid of vermoeidheid, probeer eens lichttherapie, met bijvoorbeeld een daglichtlamp. Als je hulp kunt gebruiken en je wilt (nog) niet naar de dokter, is er anonieme hulp online.

Inzicht in je eigen gezondheid

Wil je graag meer inzicht in je eigen gezondheid? Daar is ook e-health voor. Bijvoorbeeld met een persoonlijke gezondheidsomgeving waarin je al je gezondheidsgegevens beheert. Er zijn speciale apps voor als je bijvoorbeeld een allergie, astma, diabetes of reuma hebt. Om je te ondersteunen, meer grip op je aandoening te krijgen of gewoon om je te vertellen hoe gezond de buitenlucht vandaag is. Met je eigen bloeddrukmeter in huis, kun je zelf – in alle rust – je eigen bloeddruk meten en bijhouden. Met een voorhoofdthermometer kun je makkelijk bij iemand die slaapt, bijvoorbeeld je kind, de temperatuur meten.

Zo zijn er allerlei mogelijkheden om je gezondheid in de gaten te houden. Kijk bij de gerelateerde zorgoplossingen voor nog meer voorbeelden.

 

 

Gerelateerde blogs

Jonge dame ademt diep in met ogen dicht.

6 slimme oplossingen voor als je COPD of astma hebt

Heb je astma, COPD of een andere longaandoening? Er zijn allerlei zorgoplossingen die je leven makkelijker kunnen maken. Van informatieve websites...

Lees meer
voorbeeld van gratis digitale zorgoplossing is de slaap app

Gratis digitale zorgoplossingen voor iedereen

“Leuk hoor, e-health, maar dat kost zeker ook geld?” Nee hoor, niet alle e-health kost geld. Er zijn genoeg gratis digitale zorgoplossingen. Ze...

Lees meer

Gerelateerde oplossingen

Lachende jongen met saturatiemeter op zijn wijsvinger

Saturatie en ademfrequentie meten bij corona

Zelf je zuurstofpercentage checken
Monitoring & Controle
Een man zit aan tafel en gebruikt de Eetmeter app. Er staat broodbeleg op tafel en er ligt een bord met een boterham.

Letten op je voeding met een app

Makkelijker calorieën tellen en gezond eten
Gezonder leven
Een meneer zit op de bank achter een laptop. Hij draagt een oranje slaapbril.

Oranje slaapbril tegen blauw licht

Beter slapen na je nachtdienst
Gezonder leven