Het verpleeghuis in verandering

Mensen wonen tegenwoordig langer thuis en dat heeft invloed op de verpleeghuiszorg. Mensen die nu naar het verpleeghuis gaan, hebben vaak meer zorg nodig dan voorheen. Zorgverleners in het verpleeghuis moeten de zorg en aandacht kunnen geven die bewoners wensen en nodig hebben. Daarvoor is het belangrijk dat er voldoende en goed personeel is en dat het werk aantrekkelijk is, maar ook dat er slimmer gewerkt wordt. Bijvoorbeeld door meer technologie in te zetten.

Met het programma 'Thuis in het verpleeghuis' werkt het ministerie van VWS aan het merkbaar en meetbaar verbeteren van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. De overheid investeert fors in de verpleeghuiszorg. Zo kunnen verpleeghuizen meer mensen aannemen en investeren in nieuwe werkwijzen en slimme technologie. Dan krijgen bewoners meer tijd en aandacht. Zorg van Nu laat zien hoe technologische zorgtoepassingen in het verpleeghuis hierbij kunnen helpen.

Welzijn voorop

Als iemand die je lief is in een verpleeghuis woont, dan wil je dat het welzijn van die persoon voorop staat. Ze moeten goed verzorgd worden en zich veilig voelen. Hun privacy moet gerespecteerd worden, maar ze moeten ook geholpen worden als ze dat nodig hebben. Daar kunnen technologische toepassingen bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan systemen waarbij hun zorgverlener op afstand weet wanneer het nodig is om langs te komen, zoals video-observatiesystemen, sensoren in de vloer, of slim incontinentiemateriaal. Dan worden ze niet onnodig gestoord, ze voelen zich veiliger en krijgen zorg op maat.

Kwaliteit van werk vergroten

Zorgtechnologie kan het werk van een zorgverlener verlichten. Zodoende kan het de kwaliteit van het werk vergroten, omdat er meer tijd en energie over is voor het belangrijke deel: zorg en aandacht voor de bewoner. Denk aan technologie dat je een seintje geeft wanneer iets nodig is, in plaats van dat je dat volgens een vaste ronde moet doen waar je misschien altijd te weinig tijd voor hebt. Er is ook mooie technologie om je te helpen bij de dagbesteding en bij het contact leggen met demente bewoners. En er zijn zorgoplossingen om de administratieve lasten te verminderen. Zo wordt het werken in het verpleeghuis leuker.

Ervaringen met technologie

Benieuwd naar hoe verpleeghuizen technologie inzetten? Wat hun ervaringen hiermee zijn? Houd de gerelateerde blogs hieronder in de gaten. Bekijk de video’s op het Youtube-kanaal van Zorg van Nu en op de website van Waardigheid en Trots. Voor meer informatie over de zakelijke kant, zoals antwoorden op juridische vragen over cliëntportalen of een implementatietoolkit, kijk op Tools binnen Technologie van Waardigheid en Trots.

Gerelateerde blogs

Zorgtechnologie geeft vrijheid en veiligheid

“Hoe gaat het met u?” Wanneer een robot, met het hoofd een tikje schuin, ouderen de vraag stelt, geven ze antwoord. Zorgtechnologie wèrkt, daar zijn Mirjam van Blanken en Bart Meussen van zorgorganisatie Lyvore van overtuigd. Het is zelfs onvermijdelijk. Als je er maar samen mee aan de slag gaat en de wifi niet elke keer uitvalt. “We moeten er blij mee zijn als robots een deel van ons werk vervangen.”

Technologie in het verpleeghuis: een zorg erbij?

Technologie kan mensen en zorginstellingen slimmer maken, de kwaliteit van dienstverlening vergroten en het welzijn van mensen verbeteren. Maar technologie kan ook ‘lastig’ zijn: voor de mensen die ermee (moeten) gaan werken. Betekent nieuwe technologie een betere zorg of een nieuwe zorg erbij?

Gerelateerde oplossingen

Een meisje ligt met haar hoofd op het Taikofon-kussen en heeft plezier

Rust en balans door muziek en dans

Hulpmiddelen die geluid of muziek maken
Spel & Beweging
Sensor op incontinentiemateriaal van Identifi

Op tijd naar de wc

Meten wanneer iemand plast
Behandeling & Verzorging
Een camera hangt aan het plafond

Comfort en veiligheid in zorginstelling

Video Incident Observatie Systeem
Preventie & Veiligheid
Uitzicht over een groene tuin tussen flats

Gezond wonen in een zorginstelling

Totaalpakket voor bewoners en personeel
Spel & Beweging
zorghorloge om oudere pols

Snel te hulp schieten

Slim horloge
Preventie & Veiligheid