
De zorg moet zich aanpassen aan mensen, in plaats van andersom. Dat vindt het ministerie van VWS belangrijk. Zorg moet dus beter rondom de cliënt of patiënt georganiseerd worden. Het is beter voor de cliënt/patiënt en het helpt de zorg betaalbaar te houden. Het is ook mogelijk, want zorg is niet meer gebonden aan plaats of tijd. Om dit voor elkaar te krijgen is een beweging gestart van, voor en door het zorgveld, dat ‘De juiste zorg op de juiste plek’ heet. Het ministerie van VWS ondersteunt dit initiatief en Zorg van Nu laat zorgoplossingen zien die hierbij kunnen helpen.
Zelf meten is zelf weten
Sommige dingen kun je heel goed thuis meten. Je hoeft niet te wachten op je afspraak met de arts, als je dat wilt. Je kunt zelf je bloed prikken als je diabetes of trombose hebt. Zelf meten is zelf weten. Hoe sta je ervoor? Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld met COPD, kun je door thuismonitoring soms zelfs ziekenhuisopname voorkomen. Wil je meer weten over zelfmetingen? Dan kun je goed terecht bij Zelfzorg Ondersteund.
Zelf doen is zelf in de hand
Er komen steeds meer zorgoplossingen die je minder afhankelijk maken van je arts of verzorger. Zo hoeven patiënten met chronische aandoeningen minder vaak de deur uit door beeldschermzorg en domotica. Deze technologie maakt nog meer mogelijk, zoals (blijven) werken en contact leggen, waardoor het leven prettiger is.
Met zulke ‘zelfzorg’ kun je steeds vaker jezelf helpen, of jezelf op weg helpen. Of je nu last hebt van vermoeidheid, onrust, incontinentie, verslaving, somberheid, reuma, hooikoorts, suikerziekte, huidproblemen, en ga zo maar door…er zijn apps of online hulp beschikbaar. Dat laatste kan weer gegeven worden door een professional, maar jij bent degene die bepaalt hoe, waar en wanneer. Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen bijvoorbeeld sneller online worden geholpen door een professional, zodat ze weer verder kunnen in het dagelijks leven.
Er zijn betrouwbare websites, online platforms en community’s voor informatie en advies van huisarts, fysiotherapeut, apotheek, of lotgenoten. Patiëntenportalen en gezondheidsapps geven inzicht in en overzicht over je eigen zorg en gezondheid.
Zelfzorg is niet altijd digitaal. Er zijn ook niet-digitale toepassingen. Denk aan een leuke loopfiets, een drempelhulp of een paar helpende handjes uit de buurt. Zij kunnen mensen die slecht ter been zijn of een andere beperking hebben onafhankelijkheid geven.
Ook goed voor de zorgprofessional
Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar voor de zorgprofessional is zelfzorg van cliënten en patiënten ook een goede ontwikkeling. Thuis meten of monitoren kan een waardevolle aanvulling op de behandeling zijn, op de metingen bij de zorgverlener en op het contactmoment. Bovendien wordt er tijd en geld bespaard op kleine, routineuze handelingen waardoor er meer aandacht en warme zorg gegeven kan worden waar dat het meeste nodig is.