Zelf zien, zelf doen, zelf bepalen

Zelf je medische gegevens inzien, zelf je bloedwaardes meten, je glucose, of de hartslag van je baby, je kunt steeds meer zelf. Zo ben je minder afhankelijk van zorgverleners. Je hebt meer grip op je eigen zorg en gezondheid. Ook heb je meer tijd over voor andere dingen. Tegelijkertijd heeft je zorgverlener tijd over voor degenen die meer zorg of aandacht nodig hebben.

Het ministerie van VWS wil dat zorg zich aanpast aan mensen, in plaats van andersom. Zorg is niet meer gebonden aan plaats of tijd, maar moet georganiseerd worden rondom de cliënt of patiënt. Dit helpt ook de zorg betaalbaar te houden. Om dit voor elkaar te krijgen is een beweging gestart van, voor en door het zorgveld, dat ‘De juiste zorg op de juiste plek’ heet. Het ministerie van VWS ondersteunt dit programma en Zorg van Nu laat zorgoplossingen zien die hierbij kunnen helpen.

Zelf meten is zelf weten

Sommige dingen kun je heel goed thuis meten. Je hoeft niet te wachten op je afspraak met de arts. Je kunt zelf je bloed prikken als je diabetes of trombose hebt. Zelf meten is zelf weten. Hoe sta je ervoor? Als je chronisch ziek bent, bijvoorbeeld met COPD, kun je door thuismonitoring soms zelfs ziekenhuisopname voorkomen. Voor meer over zelfmetingen kun je goed terecht bij Zelfzorg Ondersteund.

Zelf doen is zelf in de hand

Er komen steeds meer toepassingen waardoor je minder afhankelijk bent van je arts of verzorger. Patiënten met chronische aandoeningen hoeven minder vaak de deur uit door beeldschermzorg en domotica. Tegelijkertijd maakt die technologie nog meer mogelijk, zoals (blijven) werken en contact leggen.

Met zulke ‘zelfzorg’ kun je steeds vaker jezelf helpen, of jezelf op weg helpen. Of je nu last hebt van vermoeidheid, onrust, incontinentie, verslaving, somberheid, reuma, hooikoorts, suikerziekte, huidproblemen, en ga zo maar door…er zijn apps of online hulp beschikbaar. Dat laatste kan weer gegeven worden door een professional, maar jij bent degene die bepaalt hoe, waar en wanneer. Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen kunnen bijvoorbeeld sneller online worden geholpen door een professional, zodat ze weer verder kunnen in het dagelijks leven.

Er zijn betrouwbare websites, online platforms en community’s voor informatie en advies van huisarts, fysiotherapeut, apotheek, of lotgenoten. Patiëntenportalen en gezondheidsapps geven inzicht in en overzicht over je eigen zorg en gezondheid.

Zelfzorg is niet altijd digitaal. Er zijn ook niet-digitale toepassingen. Denk aan de onafhankelijkheid die een leuke loopfiets, een drempelhulp of een paar helpende handjes uit de buurt kunnen bieden voor mensen die slecht ter been zijn of een andere beperking hebben.

Ook goed voor de zorgprofessional

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar voor de zorgprofessional is zelfzorg van cliënten en patiënten ook een goede ontwikkeling. Thuis meten of monitoren kan een waardevolle aanvulling op de behandeling zijn, op de metingen bij de zorgverlener en op het contactmoment. Bovendien wordt er tijd en geld bespaard op kleine, routineuze handelingen waardoor tijd en aandacht over blijft voor daar waar warme zorg het meeste nodig is.

 

Gerelateerde blogs

6 slimme zorgoplossingen bij diabetes

Wanneer je de diagnose diabetes (suikerziekte) krijgt, verandert je leven behoorlijk. Je moet je glucosewaarden gaan bijhouden en misschien wel insuline spuiten of pillen slikken. Vaak zal de dokter je adviseren om je leefstijl aan te passen. Er zijn handige hulpmiddelen om je te helpen als je diabetes hebt.

Lichttherapie voor thuis

Heb je last van vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, of minder energie? Het zou kunnen dat je te weinig licht ‘binnen krijgt’. Misschien dat lichttherapie je dan kan helpen. Je kunt hier gewoon zelf mee aan de slag.

Innovator: “Gewoon opstaan en weer doorgaan!”

“Voorkomen is beter dan genezen”, stelt innovator Mendes Hogestyn van WOLK. “Als je de WOLK-airbag draagt, hoef je niet meer bang te zijn om te vallen. Gewoon opstaan en weer doorgaan”.  In deze blog vertelt hij over het hoe, wat en waarom van zijn innovatie. 

Gerelateerde oplossingen

Kinderen in een klaslokaal en op een lege tafel staat een robot zodat een ziek kind kan meedoen

Meedoen in de klas als je ziek bent

Telepresence robot
Educatie & Informatie
Zwangere vrouw op de bank met band om die hartslag baby monitort

Thuis de hartslag van je baby meten

Monitoring op afstand
Monitoring & Controle
Vrouw meet haar bloedwaarde via een vingerprik met een zelfmeetapparaat

Meet je bloedwaarde met één vingerprik

Alternatief voor de prikpost
Monitoring & Controle
iPad met website van Thuisarts.nl en ernaast een kopje koffie

Onafhankelijke, betrouwbare informatie online

Online informatie van de huisarts
Educatie & Informatie
Groepsportret van 3 jongvolwassenen met kanker en 3 zorgverleners

Platform voor jongvolwassenen met kanker

Community voor AYA’s
Educatie & Informatie