• Tips, advies en hulp

Begrijpelijke bijsluiters en behandelinformatie

26 jul 2021 artikel
Vrouw bekijkt bijsluiteranimatie van KIJKsluiter

Bijsluiters zijn soms moeilijk te lezen, te begrijpen en te onthouden. Zeker als een patiënt niet zo taalvaardig is of veel verschillende medicijnen gebruikt. Ook informatie van artsen kan complex zijn. Bijvoorbeeld over een ziektebeeld, onderzoek of een ingreep. Gelukkig zijn er handige tools die zorgverleners inzetten om de informatie begrijpelijker te maken. Zoals KIJKsluiter en Beeldsluiter, die met verhalende animaties ingewikkelde bijsluiters toegankelijk maken. In verschillende talen. Indiveo doet hetzelfde met behandelinformatie.

Een op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden: ze hebben moeite met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Denk aan ouderen, mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben en laaggeletterden. Het is belangrijk dat ook deze groep begrijpt wat er in een bijsluiter staat. En weet welke behandeling de arts adviseert. KIJKsluiter en Beeldsluiter maken bijsluiters toegankelijk, Indiveo verduidelijkt behandelinformatie.

Animaties in verschillende talen

KIJKsluiter en Beeldsluiter ‘vertalen’ de ingewikkelde informatie in reguliere bijsluiters naar eenvoudige animaties met gesproken tekst en ondertiteling. In elke animatie komt de belangrijkste informatie uit een bijsluiter aan bod. Patiënten kunnen de animaties thuis in alle rust bekijken. De animaties zijn er in verschillende talen. KIJKsluiter in het Nederlands, Engels, Turks en Arabisch, Beeldsluiter daarnaast ook in het Farsi, Frans, Kurmanci, Indonesisch en Pools. Om een animatie op Beeldsluiter te bekijken moet een patiënt het EU-nummer van een medicijn invullen. Dat staat op de verpakking van het medicijn.

Meer dan 10.000 animaties

De bibliotheek van KIJKsluiter is niet vrij toegankelijk. Patiënten krijgen een inlogcode van de zorgverlener. KIJKsluiter heeft meer dan 10.000 animaties. Deze zijn gepersonaliseerd naar geslacht, leeftijd en reden waarom het medicijn is voorgeschreven. Zorgverleners kunnen de patiënt op maat voorzien van de juiste informatie, door relevante animaties voor de patiënt klaar te zetten. Op KIJKsluiter staan ook ‘uitleganimaties’, die laten zien hoe patiënten een medicijn moeten gebruiken. Patiënten kunnen de animaties bekijken via de website of via een app. In de app kunnen patiënten herinneringen instellen om het medicijn in te nemen. Zorgverleners kunnen KIJKsluiter koppelen aan het patiëntenportaal. Dan staat altijd de juiste KIJKsluiter voor de patiënt klaar. Kijk voor alle mogelijkheden op stichtingkijksluiter.nl.

Patiënten informeren over ziektebeelden

Via Indiveo kunnen zorgverleners patiënten laagdrempelig informeren over ziektebeelden, onderzoeken en behandelingen. Ook Indiveo werkt met animaties. De zorgverlener kan de animaties voor of na een gesprek via een beveiligde mail, het EPD of een app naar een patiënt sturen. Deze kan de informatie dan thuis rustig bekijken. Zorgverleners kunnen animaties ook aanpassen, met eigen tekst of extra afbeeldingen. Ook kunnen ze vragenlijsten of evaluaties aan de animaties toevoegen.

 

Gerelateerde blogs

5 innovatietips van een pro

  • Tips, advies en hulp

Jos Knaapen is programmamanager innovatie bij Isala, maar liever noemt hij zichzelf ‘innovatiefiguur’. Als geuzennaam, want hij doet alles: hij is...

Lees meer over 5 innovatietips van een pro

Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

  • Tips, advies en hulp

Ieder mens wil thuis zijn eigen leven kunnen leiden, ook als daar (ineens) ondersteuning of zorg voor nodig is. Vaak vertrouw je dan op een naaste: je...

Lees meer over Praktische hulp voor mantelzorgers en hun naasten

Zo verbeter je digitale vaardigheden

  • Tips, advies en hulp

Leuk die digitale zorgoplossingen! Maar wat als jouw cliënt ze niet kan gebruiken? Zo’n 1,9 miljoen Nederlanders hebben weinig digitale vaardigheden...

Lees meer over Zo verbeter je digitale vaardigheden

Meer blogs over