Guus ervaart weer grip op zijn leven dankzij de Luna

11 mrt 2024
Man zit op stoel aan een keukentafel. Man kijkt in de camera. Op de tafel staat de slimme kalenderklok Luna.

Guus Kampshoff en de Luna.

Guus Kampshoff en de Luna. Foto: Zorg van Nu

“Het helpt mij om het leven een beetje op gang te brengen”, vertelt Guus Kampshoff over de slimme kalenderklok Luna. Guus woont zelfstandig en heeft de Luna in huis gehaald, omdat hij vergeetachtig werd. Dankzij de slimme kalender kan hij weer structuur aanbrengen in zijn dag.

De komst van de Luna geeft Guus het vertrouwen dat hij zelfstandig kan wonen en leven. Wanneer hij twijfelt wat er allemaal op zijn planning staat, kan hij op de Luna een overzicht terugvinden van hoe de dag eruit gaat zien. De kalenderklok herinnert hem eraan dat hij zijn brood moet klaarmaken of zijn medicatie moet nemen. Ook kan hij zien wanneer de thuiszorg langskomt. Door deze bevestiging, ervaart hij meer rust in zijn leven.

Meer uit je dag halen

Toen Guus de Luna nog niet had, vergat hij vaak de tijd, waardoor hij zich verloor in een activiteit. Daardoor vergat hij zijn taken op het juiste moment van de dag te doen, zoals eten of bezoek ontvangen. Hij geeft een voorbeeld. “Als ik uit bed kwam, kroop ik vaak achter de laptop en las ik de krant. Dat deed ik van ’s morgens acht uur tot bijna elf of twaalf uur.” Door hem te herinneren aan zijn dagplanning, maakt de Luna hem er nu bewust van dat hij al erg lang met één activiteit bezig is en ook nog andere dingen moet doen. Zo kan hij meer voor elkaar krijgen in een dag en ervaart hij weer grip op zijn leven. “Nu ik de Luna heb, word ik herinnerd aan wat ik moet doen en wanneer: je moet dadelijk een formulier invullen, of vernevelen, of de zorg komt langs.”

Gebruik door naasten

Wat de Luna zo bijzonder maakt, is dat niet alleen zorgprofessionals, maar ook de naasten van gebruikers activiteiten in de kalender kunnen zetten. Daarom is de Luna ook voor de familie van Guus een uitkomst. Zij kunnen hem bijvoorbeeld helpen om zijn sociale contacten te onderhouden. Guus wijst naar zijn zoon. “Mijn zoon zegt dan: hé, maandag bij buurman Theet koffiedrinken! Als ik dat in de Luna zie staan, dan weet ik meteen dat hij dat heeft gedaan.”

Zelfredzaamheid

Naast zelfvertrouwen en rust in het dagelijks leven, brengt de Luna voor Guus ook meer zelfredzaamheid. Met de hulp van de Luna is hij niet meer afhankelijk van anderen die hem moeten vertellen wanneer hij zijn medicatie moet nemen of wanneer de thuiszorg langskomt. Ook hoeft Guus zich geen zorgen te maken dat hij afspraken is vergeten en staat er minder vaak onverwachts iemand voor de deur. “Anders moest ik altijd weer vragen, hoe was het ook alweer, wie zou er komen, of denken ze er wel aan? Nu staat het erin en weet ik: dan is dat ook zo” vertelt Guus vol zelfvertrouwen.

Ontdek een zorginnovatie voor jouw situatie en bekijk onze wegwijzer