Met telerevalidatie kunnen patiënten voor een groot deel thuis revalideren. Via een online platform geeft de behandelaar oefeningen en tips. Voor elke patiënt kan een traject op maat worden gemaakt. Een standaard traject voor specifieke aandoeningen kan ook. De behandelaar monitort op afstand hoe de patiënt het doet. Via het platform kunnen behandelaar en patiënt berichten sturen of videobellen.
Informatie voor zorggebruikers
Herstellen doe je het liefst zoveel mogelijk in een vertrouwde omgeving. Met telerevalidatie kun je thuis revalideren en contact hebben met je behandelaar wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld om te weten of je je oefeningen goed doet. Je behandelaar helpt je op afstand verder.
Vraag aan je ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum of zij al werken met een platform voor telerevalidatie. Overleg met je behandelaar of je hier ook gebruik van kunt maken.
De oefeningen die je via het platform krijgt, vervangen niet altijd de behandeling in het revalidatiecentrum. Vaak zijn ze een aanvulling hierop. Je behandelaar monitort online of en hoe de patiënt zijn oefeningen doet, en of je extra begeleiding nodig hebt. Je kunt ook zelf vragen stellen. De platformen voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen. Zo worden persoonlijke patiëntgegevens versleuteld opgeslagen.
Oefeningen en tips bij beroerte
Er zijn ook apps die je kunnen helpen bij je revalidatie. Zowel lichamelijk als mentaal. Zo geeft de Oefenapp Beroerte tips over bewegen en staan er oefeningen in.
Vergoeding
Neem contact op met je zorgverlener wanneer je wilt weten of telerevalidatie vergoed wordt.
Praktische hulp
Kijk op revalidatieapps.nl voor meer apps.
Informatie voor zorgprofessionals
Bij revalidatie is het belangrijk dat patiënten hun oefeningen goed doen. Als behandelaar wil je hen hier optimaal bij ondersteunen. Met telerevalidatie en bewegingssensors begeleid en monitor je patiënten extra op afstand. Zo revalideren zij niet alleen bij je in het centrum, maar gaan ze thuis verder. Hierdoor kun je patiënten intensiever begeleiden waardoor zij sneller revalideren.
Let op: telerevalidatie vervangt niet altijd de behandeling in het revalidatiecentrum. Vaak zijn de oefeningen een aanvulling hierop. Je kunt trajecten op maat samenstellen of een standaard traject maken voor specifieke aandoeningen. Bijvoorbeeld voor mensen die herstellen van een hartinfarct of met een longaandoening. Online volg je de patiënt en zie je of en hoe de patiënt zijn oefeningen doet en of er extra begeleiding nodig is. Patiënten kunnen ook zelf vragen stellen. De platformen voldoen aan alle privacy- en veiligheidseisen. Zo worden persoonlijke patiëntgegevens versleuteld opgeslagen.
Algemene platformen
Physitrack en Telerevalidatie.nl zijn twee voorbeelden van online platformen. Je kunt ze koppelen aan het Elektronisch Patiënten Dossier en integreren met verschillende praktijksoftware. Patiënten vullen vragenlijsten en meetinstrumenten in die het programma verzamelt en analyseert. Physitrack zorgt voor automatische verzameling en analyse van de vragenlijsten. Zo monitor je ieders voortgang overzichtelijk.
Hartrevalidatie
HC @ Home is een revalidatieprogramma voor patiënten met hart- of longproblemen en ter voorbereiding op een ingreep of behandeling. Wanneer je patiënt fit genoeg is, stem je een beweegadvies met hem af. De patiënt krijgt een smartphone met hierop de app van HC @ Home en een draadloos gekoppelde hartslagmeter. Op de app krijgt de patiënt een beweegadvies met ideale hartslag. De patiënt doet oefeningen met de hartslagmeter om zijn arm. Die stuurt data door naar de beveiligde website – waar jij ze kan inzien.
Chronische pijn en NAH
Specifiek voor patiënten met chronische pijn of niet-aangeboren hersenletsel kun je op het online platform van Minddistrict oefeningen en informatie aanbieden. Je stemt alles af op de klachten, wensen en de situatie van je patiënt. De patiënt kan bij een groeps- of videogesprek met de zorgverlener naasten erbij betrekken. Dit kan de patiënt helpen in het herstelproces.
Belasting meten met sensors (bijv. na heupoperatie)
Voor patiënten die herstellen na een heupoperatie is er het platform Hipper. Samen met de patiënt bepaal je hoe diegene het beste revalideert. Via het platform hou je contact over de oefeningen, en hoe het met de patiënt gaat. De patiënt vult hierin ook behaalde resultaten in. De patiënt krijgt een draagbaar apparaat dat continu de fysieke activiteit meet. Deze monitor draagt de patiënt in het revalidatiecentrum en daarna een tijdje thuis. Hiervoor moeten tijdelijk sensors geplaatst worden in de woning van de patiënt. Alle data vind je terug op het platform. Je volgt als behandelaar eerste een cursus voordat je Hipper kunt gebruiken.
Er zijn ook sandalen met sensors die meten hoeveel het been van een patiënt belast wordt. Deze SensiStep is speciaal voor mensen die revalideren na een fractuur, heupoperatie of met knieprothese. Bij de sandalen zit een armband met scherm en een tablet. Via de tablet stel je in hoeveel de patiënt zijn of haar been mag belasten. De patiënt trekt de sandaal aan en doet de oefening. Dit kan ook thuis. De sandaal meet de belasting, de patiënt ziet dit op zijn armband. Als behandelaar zie je dit ook op de tablet. De patiënt stuur je zo op tijd bij.
Oefeningen en tips bij beroerte
Daarnaast zijn er talloze apps die patiënten kunnen helpen bij hun revalidatie. Zowel lichamelijk als mentaal. Zo geeft de Oefenapp Beroerte tips over bewegen. Er staan ook oefeningen in.
Praktische hulp
Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.
Kijk op revalidatieapps.nl voor meer apps met revalidatieoefeningen.
Voorbeelden van revalidatiecentra die al telerevalidatie aanbieden, zijn Maxima MC Eindhoven en Revalidatie Friesland. De laatste ontwikkelde recent een revalidatieprogramma voor post COVID-19 patiënten die hiervoor zijn opgenomen in het ziekenhuis. Lees hier meer informatie daarover.
Er zijn ook orthopeden die een soortgelijke sensortechnologie gebruiken bij het aanmeten van schoenen. Hierbij meet een speciale meetzool in de schoen op welke punten de meeste druk komt. Kijk op de website van OIM Orthopeden en Oosterbaan Orthopedie voor meer informatie.