Overslaan en naar de inhoud gaan

Technologie voor dagbesteding

Interactieve innovaties voor plezier en uitdaging

Zorgprofessional en bewoners met belevenistafel

De Belevenistafel

Met een interactieve tablet of beamer speel je spelletjes door de tafel aan te raken. Sommige producten hang je boven een tafel. Andere systemen hebben een groot aanraakscherm dat in een tafel is geplaatst. De verschillende spelletjes zijn interactief. Als je aan tafel zit, kun je de afgebeelde vormen op tafel verschuiven of veranderen. Dan is het alsof deze echt op tafel liggen.  

 

 

Informatie voor zorggebruikers

Plezier maakt je leven leuk. Ook als je een verstandelijke beperking of dementie hebt. De kwaliteit van je leven verbetert als je uitgedaagd wordt, bijvoorbeeld door te spelen en te bewegen. 

Vraag aan jouw zorgaanbieder of zij al gebruikmaken van een interactieve tafel.

Vergoeding

De interactieve tafels worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Informatie voor zorgprofessionals

Je cliënten voelen zich gelukkiger wanneer zij dagelijks uitgedaagd worden. Dit maakt jouw werk ook leuker, omdat je jouw cliënten helpt ontwikkelen op een speelse manier. Ook kun jij zo gemakkelijker met hen verbinden.
De meeste spellentafels zijn bedoeld voor mensen in een gevorderd stadium van dementie of met een ernstige beperking. Zij kunnen verschillende spellen spelen. Bijvoorbeeld visjes vangen, schelpen zoeken, verfspetters maken of zeepbellen prikken.

Er zijn verschillende soorten spellentafels verkrijgbaar. Zoals de Tovertafel, deze werkt met een projector. Er zijn drie versies: de Original voor mensen met dementie, de UP voor mensen met een verstandelijke beperking en de Sprout voor in het speciaal onderwijs. Anderen zijn de BelevenisTafel en de Touch Table, die beiden met een aanraakscherm werken. De BeleefTV is een interactieve tafel die horizontaal of verticaal geplaatst kan worden. De VerwonderTafel is verrijdbaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Dementie

Er zijn ook spellen waarmee je het geheugen van mensen met dementie kunt prikkelen. Bijvoorbeeld met muziek van vroeger, een puzzel of een eenvoudige vorm van memory. Zoals de BraintrainerPlus. Dit is een tablet met spellen voor mensen in een beginnende fase van dementie.

Praktische hulp

Wil je een vergelijkbare zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'. Voor de financiering kun je ook een crowdfunding starten. Op de website van de BeleefTV staat meer informatie over hoe je dit doet.

Op de website van de Tovertafel staan uitgebreide handleidingen en instructievideo’s om het product te installeren.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de interactieve tafel? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800

Ervaringen

Je kunt er lekker op kliederen, je kunt er samen op schilderen, je kunt er spelletjes op doen. En het leuke is dat je ook met afbeeldingen kunt slepen om ze aan anderen te laten zien.
Projectleider Rob van Uden, uit onderstaande video