Technologie voor dagbesteding

Interactieve innovaties voor plezier en uitdaging

Zorgprofessional en bewoners met belevenistafel

De Belevenistafel

Met een interactieve tablet of beamer speel je spelletjes door de tafel aan te raken. Sommige producten hang je boven een tafel. Andere systemen hebben een groot aanraakscherm dat in een tafel is geplaatst. De spelletjes zijn interactief. Als je aan tafel zit, kun je de afgebeelde vormen op tafel verschuiven of veranderen. Ook bestaat er een robot die de voorkeuren van cliënten onthoudt.  

 

 

Informatie voor zorggebruikers

Plezier maakt je leven leuk. Ook als je een verstandelijke beperking of dementie hebt. De kwaliteit van je leven verbetert als je uitgedaagd wordt, bijvoorbeeld door te spelen en te bewegen. 

Vraag aan jouw zorgaanbieder of zij al gebruikmaken van een interactieve tafel of robot.

Vergoeding

De interactieve tafels worden niet vergoed door zorgverzekeraars.

Informatie voor zorgprofessionals

Je cliënten voelen zich gelukkiger wanneer zij dagelijks worden uitgedaagd. Dit maakt jouw werk ook leuker, omdat je hen op een speelse manier helpt ontwikkelen. Zo kun jij ook gemakkelijker een connectie maken.

De slimme robot SARA is één van de manieren om jouw cliënt meer plezier te laten ervaren. Via een beeldscherm bestuur je haar. Je hoeft niks in te stellen en kunt haar gelijk op de afdeling gebruiken. Sara onthoudt de voorkeuren van iedere cliënt. Zo ziet iedereen op het scherm wat hij of zij leuk vindt. Bijvoorbeeld foto’s van de familie. Ook kan Sara een gesprek voeren. Als ze iets vraagt, druk je ‘ja’ of ‘nee’ in op het scherm. Sara kan de antwoorden doorsturen naar jouw systeem. Zo kun jij zien hoe het met de bewoner gaat. Sara kan ook beeldbellen en heeft wifi nodig om te kunnen werken. Bij aanschaf krijg je een handleiding. 

Bekijk hieronder ook een video van hoe Sara werkt:

Interactie op tafel

Er zijn ook verschillende soorten spellentafels. Dit zijn tafels waarmee je allerlei spellen kunt spelen. Bijvoorbeeld visjes vangen, schelpen zoeken, verfspetters maken of zeepbellen prikken. Dit zorgt voor verwondering, plezier en prikkeling van de hersenen. De meeste spellentafels zijn bedoeld voor mensen in een gevorderd stadium van dementie of een ernstige beperking.

De Tovertafel is één van de spellentafels en werkt met een projector. Er zijn drie versies: de Original voor mensen met dementie, de UP voor mensen met een verstandelijke beperking en de Sprout voor in het speciaal onderwijs. De anderen spellentafels zijn de BelevenisTafel en de Touch Table. Beide werken ze met een aanraakscherm. De BeleefTV is een interactieve tafel die horizontaal of verticaal geplaatst kan worden. De VerwonderTafel is verrijdbaar, kantelbaar en in hoogte verstelbaar. Zo krijgt iedereen zorg op maat en spellen die passen bij hun behoeftes.

Dementie

Er zijn ook spellen waarmee je het geheugen van mensen met dementie kunt prikkelen. Bijvoorbeeld met muziek van vroeger, een puzzel of een eenvoudige vorm van memory. Zoals de BraintrainerPlus. Dit is een tablet met spellen voor mensen in een beginnende fase van dementie.

Praktische hulp

Voor de financiering kun je ook een crowdfunding starten. Op de website van de BeleefTV staat meer informatie over hoe je dit doet.

Op de website van de Tovertafel staan uitgebreide handleidingen en instructievideo’s om het product te installeren.

Heb je specifieke vragen over of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen met de interactieve tafel? Deze organisaties maken er al gebruik van en staan open voor kennisdeling: 

ZuidOostZorg: Roelfien Erasmus, mail of bel 0512-571800

Voor een demo van slimme robot SARA kun je naar de website van SARA-Robotics.

Wil je een vergelijkbare zorginnovatie implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.

Ervaringen

Je kunt er lekker op kliederen, je kunt er samen op schilderen, je kunt er spelletjes op doen. En het leuke is dat je ook met afbeeldingen kunt slepen om ze aan anderen te laten zien.
Projectleider Rob van Uden, uit onderstaande video