Drukvest voor rust tegen te veel prikkels

Stof en kleding die helpen bij te veel prikkels

Vrouw houdt drukvest voor zich

Beeld: Joyce Graafhuis

Meisje draagt drukvest onder fleece

Beeld: Joyce Graafhuis

Er zijn verschillende soorten kleding die je helpen om rustiger te worden. Zoals een drukvest. Hierin zitten banen of vakken met lucht en de luchtdruk kun je zelf lichter of hoger maken. De lucht drukt op je lichaam. Hoe hoger de luchtdruk, des te meer druk voel je op je lichaam. Dit geeft een veilig en geborgen gevoel. 

Bekijk hoe Zorg van Nu-vlogger Joyce  en een van haar cliënten het drukvest uitprobeert:

Informatie voor zorggebruikers

Als je snel overprikkeld raakt, kan kleding die druk uitoefent helpen. Zo kalmeer je sneller wanneer de prikkels je teveel worden. Je kunt je weer sneller concentreren en voelt je rustiger door de dag heen. 

Er zijn verschillende producten die dit soort druk op je lichaam geven. Laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

(Lucht)druk gedurende de dag

Squease is een voorbeeld van een drukvest dat je over je shirt heen draagt. Bij het Squease vest regel je de luchtdruk met een handpompje. Zo kies je zelf hoeveel druk je wil ervaren. Als je er genoeg van hebt, dan kun je het vest makkelijk leeg laten lopen. Daarnaast zijn er meer aanbieders. Zo is die van Fun&Function (Engels) een voorbeeld van een niet-opblaasbaar drukvest. Je kunt ook online zoeken naar drukvesten.

Soms duurt het even voordat er een effect optreedt (20 minuten). Na 20 minuten kun je het vest leeg laten lopen. Dan werkt de rustgevende druk nog maximaal 1,5 uur door. Je kunt het luchtdrukvest ook preventief 20 minuten gebruiken voordat je aan een moeilijke activiteit begint. Zo begin je meer ontspannen aan die activiteit. Goed om te weten: sommige gebruikers vinden het vest zo fijn dat ze hem eigenlijk niet meer uit willen doen. Het is daarom aan te raden om het vest wel af en toe leeg te laten lopen, om (het gevoel van) afhankelijkheid te voorkomen.

Ontspanning thuis

Er zijn ook elastische zakken en banden die je kunnen helpen om te ontspannen. Voorbeelden zijn de Senso-Cuddle body sox of de Stretch-Eze. De Stretch-Eze is een grote, brede band waar je aan kunt trekken. De body sox is een zak waar je in kunt kruipen en de zak kun je helemaal sluiten. De stof drukt op je lichaam wanneer je eraan trekt. Dit helpt je om bewust te worden van je lichaam. 

Er zijn ook producten met een soortgelijk doel. Zoals een speciale zitzak die een rustgevend gevoel geeft, en een verzwaringsdeken voor bij het slapen. De zitzak van Protac is gevuld met plastic ballen en heeft speciale zij- en nekvleugels zodat de zitzak je helemaal omsluit, waardoor je je rustig en geborgen voelt. Een verzwaringsdeken zoals de Gravity is een deken die zwaarder is dan een gewone deken. Hierdoor krijg je het gevoel dat je geknuffeld of omarmd wordt. Zo word je rustiger en kun je gemakkelijker slapen. Daarnaast zijn er meer aanbieders. Je kunt ook online zoeken naar ‘verzwaringsdeken’.

Vergoeding

Deze hulpmiddelen worden niet vergoed.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een van deze hulpmiddelen? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen.

Lees op de website van Squease of jij baat kunt hebben bij het drukvest.
 

Informatie voor zorgprofessionals

Wanneer je cliënt overprikkeld is, kan fysieke druk helpen om weer rustig te worden. Je cliënt concentreert zich dan op de druk, die voelt als een lange knuffel. Dit helpt je cliënt om te ontspannen. 

Er zijn verschillende producten die dit soort druk op je lichaam geven. Zorg dat je cliënt goed geïnformeerd is over de verschillende mogelijkheden.

Luchtdruk gedurende de dag

Zo zijn er drukvesten die je cliënt over het shirt heen draagt. Voorbeelden zijn Squease en die van Fun&Function. Bij de Squease kan de cliënt zelf de druk regelen via een handpompje. De Fun&Function werkt zonder luchtdruk en is dus minder goed door de cliënt zelf te regelen. Je kunt ook online zoeken naar drukvesten.

Ontspanning thuis

Een elastische zak of band kan je cliënt ook helpen om te ontspannen. De Senso-Cuddle body sox en de Stretch-Eze zijn voorbeelden. De body sox is een zak waar je cliënt in kan kruipen. De zak kun je helemaal sluiten. De stof drukt op het lichaam van je cliënt wanneer hij of zij eraan trekt. Dit helpt hem of haar om bewust te worden van het lichaam. De Stretch-Eze werkt op een soortgelijke manier. Dit is een grote, brede band waar je cliënt aan kan trekken. 

Er zijn ook zitzakken en verzwaringsdekens met een soortgelijk doel. Ze geven een rustgevend gevoel. Zoals de zitzak van Protac. Deze is gevuld met plastic ballen en heeft speciale zij- en nekvleugels. Zo omsluit de zitzak je cliënt volledig. Hierdoor voelt je cliënt zich rustig en geborgen. Een verzwaringsdeken zoals de Gravity is zwaarder dan een gewone deken. Je cliënt krijgt het gevoel alsof hij of zij geknuffeld of omarmd wordt. Hierdoor kan hij of zij makkelijker slapen. Daarnaast zijn er meer aanbieders. Zoek bijvoorbeeld online zoeken naar ‘verzwaringsdeken’.

Praktische hulp

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina 'Implementatie'.