Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetten en gamen met een verstandelijke beperking

Digitaal meedoen met systemen zonder afleiding

Een jongen met Down zit achter een computer. Hij bekijkt de site van Ik ben geen kind meer

Beeld: stichting Downsyndroom

vrouw met down syndroom achter laptop

Beeld: Cliff Booth, Pexels

Dotty games op een beeldscherm en daarvoor een hand op het kussen Pillo

Pillo kussen

Verschillende systemen maken internetten en gamen makkelijker. Dat is handig voor mensen met een verstandelijke beperking, ouderen en laaggeletterden. Normale videogames en websites zijn vaak te ingewikkeld. Vanwege de taal, opvallende elementen en de hoeveelheid informatie. Er zijn programma’s en spelsystemen die deze afleiding weghalen, waardoor je ongestoord kunt internetten of gamen.

Informatie voor zorggebruikers

Internetten zonder afleiding

Klikik is een programma op je computer. Via een veilige en prikkelarme omgeving ga je een beschermd deel van het internet op. Je mantelzorger of zorgverlener maakt de omgeving zo dat het past bij je persoonlijke voorkeuren. Je kan eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast vind je op Klikik meer dan 6000 bestanden. Deze inhoud is gelabeld met zoekwoorden en thema’s. Zo vind je makkelijk wat je zoekt. Je kunt ook je netwerk van vrienden, familieleden, mantelzorgers en zorgprofessionals verbinden. Zij kunnen dan ook bestanden delen met jou of je kunt samen beeldbellen.

Wil je wat hulp bij het gebruiken van een computer of smartphone? Lees dan onze blog https://www.zorgvannu.nl/blogs/zo-verbeter-je-digitale-vaardigheden

Videogames spelen

Met het Pillo kussen en spelsysteem speel je veilig videogames, met name bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Je bestuurt het spel door met het kussen te knuffelen, erin te knijpen of het te draaien. Er zijn allerlei leuke spelletjes die ook goed zijn voor je ontwikkeling. Met het gamepakket van Dotty Games kun je nog meer spellen op de Pillo spelen. Ze werken ook met een normaal toetsenbord, muis, touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Websites om contact te leggen

Heb je een verstandelijke beperking en wil je graag met anderen contact leggen? Dat kan op ABCDate.nl. Ben je een tiener met het syndroom van Down? Op ikbengeenkindmeer.nl vind je het antwoord op vragen die je kunt hebben. Zoals hoe je omgaat met gevoelens. Wil je andere mensen uitleggen wat Down is? Ga dan naar weetwatikheb.nl/downsyndroom.

Vergoeding

Klikik, de Pillo spelcomputer en kussens en het Dotty Games pakket worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Wil je wel gebruik maken van de systemen? Vaak kopen zorginstellingen de systemen in. Dan kun je er gebruik van maken. Vraag aan je zorgaanbieder of dit mogelijk is.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een zorginnovatie zoals deze? Ga dan naar onze pagina ‘Praktische Hulp’.  Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Internetten zonder afleiding

Klikik installeer je op de computer. Via een veilig en prikkelarme omgeving gaan je cliënten een beschermd deel van het internet op. Als zorgverlener stel je de omgeving zo in dat het past bij de voorkeuren van de gebruiker. Ze kunnen hun eigen foto’s en video’s delen. Daarnaast staan op Klikik meer dan 6000 bestanden die ze kunnen doorzoeken door middel van zoekwoorden en thema’s. Je kunt het ook gebruiken als netwerk met mantelzorgers, want je kunt er bestanden mee delen en beeldbellen.

Videogames spelen

Met het Pillo kussen en spelsysteem spelen jouw cliënten veilig videogames. De spellen zijn gericht op verschillende ontwikkelingsniveaus. Het spelen met Pillo vergt in het begin wat begeleiding voordat iemand goed ermee kan spelen.

Met het gamepakket van Dotty Games kunnen er nog meer spellen op de Pillo gespeeld worden. De spellen hebben geen eindtijd, waardoor je cliënten rustig spelen en leren. De spellen werken ook met een normaal toetsenbord, een muis, een touchscreen of de Nintendo Switch controller.

Contact leggen met anderen

Als je cliënten een verstandelijke beperking hebben kunnen ze contact met elkaar leggen via ABCDate.nl Je maakt als begeleider een profiel voor je cliënt. Je zult hem of haar wellicht moeten ondersteunen bij het gebruik van de site. Lees op de website van ABCDate meer informatie.

ikbengeenkindmeer.nl is speciaal voor tieners met Down syndroom.  

Praktische informatie

Wil je een zorginnovatie zoals deze implementeren in je zorginstelling? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’