Baas over je eigen dossier

Persoonlijke gezondheidsomgeving

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Wil je werken aan je gezondheid of heb je te maken met een (chronische) aandoening, ziekte of allergie? Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) helpt je om al je medische gegevens op één plek te bewaren, te beheren en te delen. Je kunt kiezen met wie je je gegevens deelt, zoals zorgverleners of een mantelzorger. Zo beschikken jij en jouw netwerk altijd over de meest actuele informatie.

Voor wie?

Voor mensen die hun medische gegevens zelf willen beheren.

Hoe werkt het?

Met een persoonlijke gezondheidsomgeving heb je je eigen digitale medisch dossier, dat in een beveiligde omgeving wordt bewaard. Via jouw persoonlijke gezondheidsomgeving kun je inloggen bij je verschillende zorgverleners om je gegevens veilig en vertrouwd op te halen. Denk daarbij aan laboratorium-uitslagen, de echo van je baby of het stappenplan van je behandeling. Zo krijg je overzicht en inzicht. De informatie van je diëtist, je huisarts, je cardioloog en andere zorgverleners heb je bij elkaar. Afhankelijk van de aanbieder die je hebt gekozen, heb je ook de mogelijkheid voor een e-consult, video-consult (beeldbellen), online dagboek en andere opties.

Een persoonlijke gezondheidsomgeving is iets anders dan een patiëntenportaal dat veel ziekenhuizen aanbieden. Bij een patiëntenportaal log je in om je gegevens bij die specifieke zorgverlener te bekijken. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is een hulpmiddel die je ten eerste zelf uitkiest (vaak een app of een website). Ten tweede kun je ermee de gegevens die verschillende zorgverleners van je hebben bij elkaar brengen. Ook kun je je eigen gegevens toevoegen, zoals wanneer je je bloeddruk of voeding zelf bijhoudt. Die gegevens kun je met anderen (bijvoorbeeld een zorgverlener) delen als je dat wilt.

Mogelijkheden & verkrijgbaarheid

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen; zie het overzicht in de Digitale Zorggids. Voor meer informatie, gebruikersonderzoek en gebruikerservaringen kijk op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

De persoonlijke gezondheidsomgevingen die op de markt zijn, worden momenteel getoetst in het programma MedMij. MedMij stelt de spelregels op voor de veilige communicatie tussen zorgaanbieders en persoonlijke gezondheidsomgevingen. Als een persoonlijke gezondheidsomgeving het MedMij-label draagt, betekent dit:

  • Dat je met de app of site veilig en eenvoudig gezondheidsgegevens kunt uitwisselen met zorgverleners.
  • Dat je je gegevens veilig kunt inzien en gebruiken.
  • Dat je gegevens er op een begrijpelijke manier getoond worden.

Hoe het precies staat met het toetsen van verschillende persoonlijke gezondheidsomgevingen en of de gegevensuitwisseling al op de MedMij-manier gebeurt, lees je op hun webpagina over pgo's of op hun nieuwspagina

Voor meer informatie over MedMij kun je terecht op hun website en ook hun video’s bekijken.

Voor de professional

Als je patiënt gebruik maakt van een persoonlijke gezondheidsomgeving, heeft dit ook voordelen voor jou als zorgverlener. Wanneer de patiënt zijn of haar gegevens voor het consult al met je deelt, ben je al op de hoogte van de situatie en kan de tijd in de spreekkamer beter en efficiënter worden benut.
Het is goed om te weten dat wanneer een patiënt een persoonlijke gezondheidsomgeving gebruikt en gegevens ophaalt, er niets verandert aan het medische dossier dat de zorgverlener over deze patiënt heeft aangelegd. Ook heeft de patiënt geen inzage in persoonlijke notities van de zorgverlener.

Voor informatie over de regels die aan persoonlijke gezondheidsomgevingen worden gesteld en meer informatie over het uitwisselen van medische gegevens, ga naar www.medmij.nl/zorgaanbieders/.

 

Gerelateerde oplossingen

Vingers die op een toetsenbord typen.

Online in je medische dossier kijken

Patiëntenportalen
Communicatie medisch
Beeldbellen met zorgverlener

Beeldbellen in de zorg

Zorg op afstand
Communicatie medisch
Verpleegster zit bij patient thuis

Verbinding tussen patiënt en professionals

Samen online
Communicatie medisch