Online je medisch dossier inzien

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

jonge vrouw zit achter haar laptop met kopje thee

Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) bewaar je al jouw medische gegevens op één plek. Je medisch dossier staat in een veilige omgeving. Via die omgeving log je in bij je zorgverleners. Je haalt jouw gegevens daar op. Bij sommige omgevingen kun je ook andere dingen doen. Bijvoorbeeld beeldbellen of een online dagboek bijhouden. 

Bekijk in de onderstaande video wat een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is:

Informatie voor zorggebruikers

Het is handig als je online je medisch dossier kan inzien en beheren. Bijvoorbeeld wanneer je aan je gezondheid wil werken. Of als je een (chronische) aandoening, ziekte of allergie hebt. Doordat al jouw gegevens op één plek staan, behoud je het overzicht.

Je kiest zelf met wie je je gegevens deelt, zoals je zorgverleners of mantelzorger. Dat kunnen labuitslagen, echofoto’s of het stappenplan van je behandeling zijn. Zo hebben je netwerk van zorgverleners en jijzelf altijd de meest actuele informatie.

Als je wilt weten wat je allemaal met een PGO kunt, bekijk dan deze video

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen. Veel PGO’s bieden modules aan voor chronische aandoeningen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, Parkinson of COPD. 

Verschil PGO en patiëntportaal

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is iets anders dan een patiëntportaal. Veel ziekenhuizen bieden een patiëntportaal aan. Hierbij log je in om je gegevens bij dat specifieke ziekenhuis te bekijken. Een PGO is een hulpmiddel waarmee je gegevens van verschillende zorgverleners bij elkaar brengt. Zo maak je eigenlijk zelf jouw medisch dossier. Je kiest zelf een PGO uit. Vaak is het een app of een website. Zelf kun je ook gegevens toevoegen. Bijvoorbeeld de waarden van je eigen bloeddruk of wat je op een dag eet. Als je dat wilt, kun je die gegevens met andere zorgverleners delen. Bekijk in deze video wat het verschil is tussen een PGO en een patiëntportaal. 

Toestemming voor uitwisseling

Zorgverleners mogen jouw gegevens alleen bekijken als dat nodig is voor een behandeling. En alleen als jij dat goed vindt. Dit kun je op drie manieren aangeven. Je kunt het tegen je huisarts en apotheker zeggen. Of je geeft hen een ingevuld toestemmingsformulier. Tot slot kun je het ook online aangeven. Bij Volgjezorg geef je online aan wie jouw gegevens mag inzien. Dit kan alleen als je zorgaanbieder is aangesloten bij Volgjezorg en op het Landelijk Schakelpunt. Op de website kun je ook een toestemmingsformulier downloaden. Op de website zie je wie jouw gegevens hebben gedeeld en gezien.

Keurmerk voor veiligheid

Het programma MedMij toetst de PGO's die op de markt zijn. MedMij bepaalt de spelregels voor veilige uitwisseling tussen deze omgevingen en zorgaanbieders. Draagt een persoonlijke gezondheidsomgeving het MedMij-label? Dan betekent dit: 

  • Dat je veilig gezondheidsgegevens kunt uitwisselen met de app of site.
  • Dat je je gegevens veilig kunt inzien en gebruiken.
  • Dat je gegevens op een begrijpelijke manier getoond worden.

Er zijn verschillende aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen; zie het overzicht in de Digitale Zorggids. Voor aanbieders die voldoen aan de MedMij-voorwaarden, zie het actuele overzicht op Medmij.nl.

Praktische hulp

Kijk voor meer informatie, gebruikersonderzoek en gebruikerservaringen op de website van Patiëntenfederatie Nederland.

Bekijk de video’s van MedMij voor meer informatie.

Praktische hulp

Heb je advies of hulp nodig bij het regelen van een PGO? Ga dan naar onze pagina  ‘Praktische Hulp’. Daar staan links die je hopelijk verder helpen. 

Informatie voor zorgprofessionals

Gebruikt je patiënt een persoonlijke gezondheidsomgeving? Dan heeft dit ook voordelen voor jou als zorgverlener. Wanneer de patiënt zijn of haar gegevens voor het consult al met je deelt, ben je al op de hoogte van de gehele situatie. Zo kun je de tijd in de spreekkamer beter benutten. 

Een persoonlijke gezondheidsomgeving verandert niets aan het medisch dossier dat een zorgverlener over de patiënt heeft aangemaakt. Ook kan de patiënt geen persoonlijke notities zien van de zorgverlener. Ga naar de website van MedMij voor meer informatie. 

Praktische hulp

Wil je een PGO implementeren in je praktijk? Voor praktische hulp daarbij, kijk op onze pagina ‘Implementatie’

Disclaimer

Privacy-waarschuwing voor gezondheidsapps: bij veel apps en websites moet je naast je persoonsgegevens ook medische data over jezelf vrijgeven. Bij buitenlandse apps en websites valt het verzamelen van data niet onder de Nederlandse wetgeving.