1 Miljard gezonde en gelukkigere mensen. Dat is de missie van organisatie Games for Health. Maar hoe bereik je dat in een tijd van personeelstekort in de zorg? Volgens Games for Health is een goede eerste stap het spelen van games ofwel escape room, waardoor zorgmedewerkers leren hoe ze betere zorg kunnen verlenen.
Levensechte woonkamers ingericht met spullen van fictieve cliënten en patiënten. Door geluidsfragmenten, puzzels en andere spellen leer je meer over de gewoontes, rituelen en levensverhalen van bewoners.
Het is een voorbeeld van de vele escape rooms die Games for Health heeft gemaakt samen met &happy gericht op het thema mensgerichte zorg. Want doordat je door het spelen van de escape room de fictieve patiënt beter leert kennen, kun je ook betere zorg verlenen. Dat is de gedachte erachter volgens Simone Coenen, projectmanager bij Games for Health.
Spelen met zorgtechnologie
Betere zorg leveren kan ook door de inzet van zorgtechnologie. Zo vraagt het tekort aan zorgpersoneel om meer regie bij de cliënt en kan zorgtechnologie daar ondersteunend in zijn. Tegelijkertijd wordt dit door zorgmedewerkers als iets engs en spannends gezien. Simone: ‘“Je hoort vooral terug dat zorgmedewerkers bang zijn dat de ‘warme’ zorg verdwijnt. Maar juist de middelen die bijvoorbeeld helpen bij het geven van medicijnen of het aantrekken van steunkousen geven tijd voor dat extra praatje en de persoonlijke aandacht. Ook is de technologie vaak makkelijker te gebruiken dan in eerste instantie gedacht.”
Simone vervolgt: “Er moet ruimte zijn om met zorgtechnologie te kunnen oefenen en vragen te stellen, zodat de drempel om ermee aan de slag te gaan lager wordt. Het is belangrijk dat organisaties daar aandacht aan geven.’’ Daarom ontwikkelden Happy Games en &happy de escape room Harm. Deze richt zich op de ouderenzorg en laat zorgmedewerkers kennismaken met eHealth toepassingen en zorgtechnologie.
Positieve ervaring
En met succes. Simone: “De metingen die we voor en na het spelen van deze escape room doen, laten grote verschillen zien in hoe medewerkers tegen zorgtechnologie aankijken.” Zo ziet een deelnemer nu ‘dat er veel mogelijkheden zijn voor de cliënt en de medewerkers om het voor beide partijen aangenamer te maken’. Ook zegt iemand: ‘het wordt toegankelijker en neemt de angst voor het onbekende weg’. De escape room spreekt volgens een ander tot de verbeelding ‘waardoor hulpverleners (hopelijk) meer openstaan voor de toepassing van technologie in de zorg aan hun cliënten’.
Training op maat
De escape rooms kunnen op elke gewenste locatie worden opgezet en zijn onderdeel van een training die op maat wordt gemaakt. Simone: “In samenwerking met Planetree, specialist in mensgerichte zorg, maken we een passende training voor jouw organisatie. Gaat het je enkel en alleen om de inzet van zorgtechnologie. Of speelt er een breder vraagstuk? Wat wil je jouw medewerkers meegeven? Dat gaan we eerst onderzoeken.”
Na het spelen van de escaperoom schrijven de deelnemers op welke verandering zij teweeg willen brengen en wat daarvoor nodig is. Dat kan in het geval van zorgtechnologie bijvoorbeeld extra uitleg of geld zijn. De opdracht is om hier na twee maanden nog eens naar te kijken. Wat is ervan terechtgekomen?
De regio Salland (Overijssel) werkte mee aan Harms Escape Room en heeft naar aanleiding hiervan een uitleendienst voor zorgtechnologie opgericht. Zij merken dat de organisaties die deze escape room doorliepen nu meer gebruikmaken van de uitleendienst en dus van technische hulpmiddelen dan organisaties die de escape room niet hebben gespeeld. Simone sluit af: “Als organisatie moet je echt zelf een vervolg geven. De training is geen toverstafje, maar een gespreksaanjager.”